Elektronkový AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
Elektronkový AM vysílač
udělal sem si podle tohoto schématu vysílač: http://pokusy.chytrak.cz/schemata/indexamko.htm
převodní trafo mam z čbtv k PCL85, k vychylování cívky, poušim do toho zesilovač, ale hraje to asi na 30m, podle autora to má hrát na vzdálenost 300m, problém bude asi v anténě, mam asi 2,3m dlouhej kabel, bylo by lepší udělat jinou?
Jinak ještě řešim abych tam nemusel dávat to převodní trafo, chci na předzesílení dát EF80, zkoušel sem dát na anodu odpor 100k a kondenzátor 100n na třetí mřížku "vysílací EM80", ale to nefunguje.
Budu rád za každou radu
jardajar píše:Musíš hlavně naladit správný kmitočet, abys neladil jen nějakou harmonickou. Já ho ze zvědavosti před chvílí dostavěl a na to, že to budim z PC a vůbec jsem to neoživoval, tak je zvuk celkem ok, ale bez propustě dost zaruší. Nicméně paráda, za 15 minut na první zapnutí...Zítra udělám nějaký ten L článek a uvidíme. Jinak lampu mám 6Ž2P (6F33) a napájení 180V. Převodní trafo nějaké cca. 6 / 230 asi 1VA.
A to ten PC nepřetěžuješ?, sekundár toho tráfka má asi 20ohmu.
To zapojení vysílače je sice jednoduché, ale má určité zákonitosti. Je potřeba spočítat anodový zatěžovací odpor, cívka musí mít co největší Q, musí se ladit na nejmenší anodový proud atd.
- Přílohy
-
modulace.jpeg- (20.44 KiB) Staženo 147 x