Elektronkový AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
patt_01 píše:Tak sem to modulační trafo dal do serie s napajenim a hraje to lip, asi o 10m vetší dosah, akorát to zarušilo skoro celý AM, občas to hraje na několika frekvencích, ale má to takovej strašně hlubokej zadušenej zvuk, jinak pohoda.
Změř osciloskopem hloubku modulace, asi to máš přemodulované.
Crifodo píše:jarda: ty máš se svýma znalostma a pokusama fakt koncesi na KV a zkoušky za sebou?
Zkoušky jsem dělal asi před půl rokem a to jsem se věnoval pouze stavbě antén a stavebnic, s bastlením ve VF technice teprve začínám... Zkoušky jsou upřímně řečeno směšně snadné. Bavil jsem se tam s jedním pánem, asi 60let, který neumí z frekvence spočítat vlnovou délku a má to jen na "kecání". Podle toho usudte, jaká složitost v těch testech číhá.
Zkoušky jsou filtr proti gumákům, protože kdejaký blbeček co na pásmu dělá binec se na ně nevydá.
2.
a) ano b) ano c) ne d) ne e) ano f) ano g) ano h) ne i) ano j) ne
k) ne l) ne m) ano
3.
a) nepovinné b) ne c) ano d) ano e) ano f) ne
4.
c,d) ne ostatní ano
Nedivím se, že se někomu zdá moje neznalost jako troufalost, uklidnuji se tím, že mě to baví a snad se to, narozdíl od jiných naučím. Doufám.
já vůbec netušil, že je možno dostat koncesi k působení na KV (ale nevím jestli se ještě připouští vlastní stavba zařízení než jen kupovaný TRX) a současně mít třeba jen mlhavý znalosti o AM a vf technice.
Přirovnáno k provozu na pozemních komunikacích, je to jako kdyby rozdávali řidičáky skupiny B a zároveň si lidi doma montovali na kolo přídavný motorky bez znalostí strojařiny a fyziky a testovali to v silničním provozu bez ohledu na dopravní značení.
A utěšovali se, že se to jednou třeba naučí konstruovat
Vlastně co se týče kamioňáků, tam už to skoro tak funguje.
Radix píše:Pokud vím, tak vlastní stavba radiostanice je dovolena, když splňuje podmínky - nesmí to být sólooscilátor atd.
Pro nejnižší třídu D jsou podmínky dost benevolentní, co se týče znalostí, však to jsou jen kecálisti na převaděčích.
Stavba vlastního TRX je dost náročná bez drahých přístrojů tak, abys dodržel celkem zajímavé hodnoty, když se to vezme striktně podle pravidel, ale nikdo tě za to kárat nebude, když to nebude tak špatné, aby tě někdo udal a nepřijedou ti ten přístroj změřit. Aktivita ČTU je hlavně pozorovací.
to patt: tafo by mělo být natočené o 90 stupnů oproti napájecímu, jinak se ti do něj může indukovat i těch 50Hz, ale to asi víš