Mrtvé základovky

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Mrtvé základovky

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Podařilo se mi sehnat pár starších základních desek, a tak jsem chtěl zkusit, jestli jedou. Zapojil jsem jen procesor, paměť, disketovku, reprák, grafiku a monitor (všechno určitě funkční). Po zapnutí se ale nic neděje, monitor ukazuje NO SIGNAL, disketovka je v klidu a reprák zticha, neboli je to úplně mrtvé. Některé čipy a procesor trochu topí. Dají se nějak opravit takto mrtvé základovky, nebo to doma není reálné? Vůbec totiž nemám představu, na co bych se měl zaměřit.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

Neopravovat, směr kontejner
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Nanejvejš pro nějaký bastlení vykuchat pár jednodušších věcí - stabilizátory, X-taly nebo třeba obvody reálného času... Lze použít chladiče, nějaké konektory, možná procíkové ventilátory - ale samotný chipset je k ničemu...

Já třeba bych momentálně potřeboval pár kousků SATA konektorů právě z mrtvých mámoprken - chci si ubastlit průchodku navrch na case na občasné připojení SATA disku zvenku, abych nemusel pro každou takovou příležitost otevírat bočnici - a nechci to řešit konektorem na zadním panelu, chci prostě mít na lehce dostupném místě pro jakoukoliv příležitost vytažený SATA port. Samozřejmě že si vedle něj prsknu MOLEX, abych měl z čeho to připojené zařízení krmit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

No to je mně jasné, že jsou tam pěkné součástky, ale je mi to líto rozkuchat. Jsou to desky na Pentium 100, čili žádná moderna, ale jedna má rozměry 22x20 cm (ideální do nějakého počítače pro řízení čehokoliv) a druhá má integrovanou zvukovku (!), USB porty apod. Obojí Intel.
Žádné nafouklé nebo vyteklé ellyty tam nejsou.
Jinak mám ještě funkční 486ku s 4 MB RAM :hungry: a jinou Pentiumstovkovou funkční desku, ale ta je taková obyčejná...
jardajar

#5 Příspěvek od jardajar »

Kdyz jsou takhle staré, musíš předělat jumpery, jestli tam dáváš jiný procesor, než tam původně byl. Tyhle desky jsou prolezlé nekompatibilitou pamětí a komponent.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Jsi v situaci dědice autosalónu, který otevřel zaprášený vrata vzadu ve skladu - a našel tam pár zapomenutejch aut, který nebožtík kdysi neprodal, ale neměl to srdce je vyhodit do šrotu - jsou jak nový, neježděný, stačí nalejt náplně a otočit klíčkem - jen jsou 20 roků starý, nemoderní a nikdo je nepřihlásí k registraci, ale veteráni to taky ještě nejsou, aby měly nějakou historickou hodnotu... Prostě to ožel a buď si z nich něco užitečnýho vyber, nebo je pošli rovnou nejkratší cestou do Sběrnýho dvora.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukas-Peca »

njn... no nekupte to, když je to tak levný :-)
S těma jumperama si ještě zkusím pohrát, ale asi to nepomůže... :pc: :pecek:
Ad SATA disk: co tohle? http://www.okcomputers.cz/vipower-vp-2010ls/d-54574/ Mám to doma, akorát na IDE, a je to bezva věc. Akorát se musí počítač před vyjmutím disku vypnout (prý, možná to není nutné, ale raději jsem to nezkoušel)
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Mně nejde o "šuplík" - mně se jedná o možnost připojit jiný SATA disk k mému počítači třeba za účelem odvirování. Další pohnutka k takové vývodce je můj záměr zálohovat data na běžném SATA disku - ale když ho dám trvale do case, bude furt v chodu, když ho budu chtít připojovat jen občas - budu muset otevírat case - a do šuplíku jít nechci, je jako zálohové médium zbytečně drahý. Takže chci mít možnost JAKÝKOLIV disk standartu SATA připojit k PC bez otevírání case...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Lukas-Peca »

ale to přece právě ten šuplík umožňuje, připojit podle potřeby a kdykoliv jakýkoliv disk... a 300 Kč snad není zas až tak moc, když to porovnáš s komfortem a bezpečností pro disk... :?:
thunderstrike
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od thunderstrike »

Kdyby měl někdo zájem tak mám ve sklepě asi 30 desek na ,,Ačko´´ je to Soltek všechny údajně funkční pouze nafouklé kondiky..
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Zakladne dosky opravujem. Zakladom je (ako pri vacsine oprav) merat. Na Socket 7 doske je bud jeden (bez podpory MMX) alebo dva napatove regulatory (s podporou MMX). Zmeraj napajanie CPU a 3,3V.

Dalej zisti vyrobcu a typ dosky, stiahni z webu manual a skontroluj nastavenie vsetkych jumperov. Tiez moze byt zly BIOS (niekto tam naflashoval BIOS pre iny typ alebo nejako poskodeny).
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

rnbw píše:Zakladne dosky opravujem.

Nemáte uvedený žiadny kontakt. Trúfli by ste si na ASUS P4T533-C, (RIMM pamäte). Čistá nostalgia ...

Zdravím, Dolfi
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Robim to len pre znamich, nezivim sa tym (ani by sa nedalo). Jeden Asus (ale iny) s RIMM som uz niekomu opravoval - bol tusim zly krystal a jeden elyt. Byvam v Bratislave, ked mi dosku dorucite (aj s pamatami), tak sa na to mozem pozriet.
Návštěvník

#14 Příspěvek od Návštěvník »

rnbw píše:Robim to len pre znamich, nezivim sa tym (ani by sa nedalo). Jeden Asus (ale iny) s RIMM som uz niekomu opravoval - bol tusim zly krystal a jeden elyt. Byvam v Bratislave, ked mi dosku dorucite (aj s pamatami), tak sa na to mozem pozriet.

Vďaka za okamžitú reakciu. Som tiež z Bratislavy. Kontakt, asi e-mail: rudolf@galiovsky.sk. Príležitostne sa ozvite, dohodneme detaily. Zatiaľ vďaka,

Dolfi
DolfiG

#15 Příspěvek od DolfiG »

Stále čaká. Spätná väzba akosi skapala ...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“