Využitie transilu v praxi, Nočné svetielko
Moderátor: Moderátoři
Využitie transilu v praxi, Nočné svetielko
Mám doma zopár kúskov z 1,5KE série, takže či by som ich niekde nemohol využiť. Napríklad na výstupe stab. zdroja 1,2-24V namiesto reverzne zapojenej diódy transil 1,5KE30A?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
V primárních obvodech spínaných zdrojů může transil odvést hodně záslužné práce, jinak vymýšlet si využití pro součástku která se mi válí na stole je takový trochu funkcionářský postup, skoro jako soudruha v okresním domě pionýrů a mládeže
- Přílohy
-
Nočné svetielko s transilom.gif- (6.82 KiB) Staženo 169 x
-
Nočné svetielko.gif- (7.05 KiB) Staženo 166 x
Pokud jde o požití jako zenerku je to možné v oblasti malých proudů ,spíše se však používá jako napětový spínač narozdíl od zenerky jí proud teče až po dovršení daného napětí na přechodu .
No asi tu došlo k nepochopení funkce transilu jako takové !
Aké nepochopenie funkcie? Po pripojení napätia sa niekedy na žiarovke vytvorí napäťový impulz, ktorý žiarovka nedokáže absorbovať. Čiastočne tieto inpulzy pohltí C2. Zvyšovanie jeho kapacity už nieje vhodné, pretože dochádza k zmenšovaniu svorkového napätia na žiarovke. Preto som uvažoval o inej alternatíve - náhrade kondenzátora C2 transilom alebo zenerovými diódami.
Mimo jiné noční světlo mám a to s ledkama 2ks antiparalelně s odporem a kondem v serii hodnoty si nepamatuji ale to si snad umí každej dopočítat sám .
Krátce řečeno:
Transil ~ Zenerova dioda
Trisil ~ Triak s diakem