Magnetofon Akai - GX-635DB
Moderátor: Moderátoři
korka píše:....v nové nahrávce "proznívá" ta původní,především nízké kmitočty.Je problém v oscilátoru?
Záleží na tom , čemu říkáš "proznívá". Jak moc? Jestli to signál o kmitočtu 1kHz odmaže nejméně o 70dB, pak je to v pořádku. To totiž samozřejmě nic neříká o přeslechu ze sousedních stop.
Basy a bicí byly u všech čtyřstopých strojů problém, protože se stopy ukládají "přes jednu" a ty přeskočené jedou opačným směrem. U kazet jsou stopy vedle sebe v jednom směru a uprostřed pásku lze tu mezeru nechat o fous větší, tak tam to není zdaleka tolik rušivé, jako když v jednom směru máš na pásku ticho a slyšíš velké vlnové délky (basy) nahrané v opačném směru.
Měřením bys zjistil, jestli ti mazací hlava neodmazává i signál ze sousední stopy, že je tedy výškově špatně nastavená. To ale nech až nakonec. Jak jsem koukal, výrobce na to nemá jiný nastavovací předpis, než mechanicky - mazací hlava má o fous širší stopy, tak musí o desetinku milimetru přesahovat levá nad a pravá pod okraj pásku. Signálové hlavy musí zařezávat s okrajem pásku (obr.17, str. 28 manuálu).
Mazací oscilátor je dvojčinný s trafem, čili buď kmitá nebo nekmitá.
Ale hlavy se připojují přes přepínač stop a v něm může být problém. Nanejvýš zkontroluj napájecí napětí oscilátoru (pozor, je různé pro každou rychlost pásku, trochu se tím mění předmagnetizace; poněkud neobvyklé, normálně se takto nastavuje změna mazání a předmagnetizace pro pásky Fe, Cr a další).
Jinak ty hlavy jedou přes hromadu přepínacích kontaktů záznamu na stop, tam se asi něco nebude tvářit dost vodivě.
tak po delší době jsem opět zde a zase potřebuji poradit.
Proznvání nízkých kmitočtů je vyřešeno, znovu jsem vše prostříkal, procvakal a dalo to již pokoj.
Teď mě trápí něco jiného - při přehrávání je jeden kanál O.K., ale ten druhý - z repráku to zní, jako když hodně fouká vítr a sem tam to "lupne". Neumím to moc popsat, ale docela to ruší. Nějak nevím, co s tím - zkoušel jsem to prostříkat, procvakat - pořád stejný.
Děkuji za radu,
Kořka