Menič 12V/230V sínus
Moderátor: Moderátoři
- Jarous
- Kontaktovat uživatele:
PeteBurns píše: len to s tou frekvenciou mi vôbec nejde do hlavy..je mi asi jasné, teda pokiaľ to nie je voľačo úplne iné, že čím vyššia frekvencia tým vyššie spínacie straty, asi tie mosfety nie sú dosť rýchle, preto sa aj viac zohrievajú a výkon je menší..ale ved 100kHz nie je žiadna vysoká frekvencia..či sa mýlim? Je zase pravda, že pri tom výkone musia spínať cca. 40A takže aj to asi môže mať vplyv na ich rýchlosť alebo straty..pretože staticky pri tak malom Rdson by na jednom mosfete malo byť max. 20W a kúriť by nemaliOzaj neviem.. Stále je tu kopec vecí čo nerozumiem, dosť ma to serie..
ozaj sa nenájde nikto čo by bol ochotný dať platené lekcie?
No pokud je to zapojené podle schématu menic12na230.jpg, tak tam nejsou nijak nastavené deadtime pro ty výstupní tranzistory. Horní tranzistor se otvírá, zatímco dolní se teprve zavírá, takže se mohou chvíli překrývat a může tam téct příčný proud. Při 25kHz to může dělat třeba 25W ztrát a při 100kHz už to bude 100W. Chce to mít nastavené deadtime tak, aby se jeden tranzistor v půlmůstku otevíral až poté co se ten druhý úplně zavřel. A ještě lépe použít nějakou modifikaci obovdu + metodu řízení, které zajistí, že se tranzistory otevírají/zavírají když je na nich nulové napětí nebo jimy teče nulový proud. Anglicky je to ZVS - zero voltage switching nebo ZCS - zero current switching. Na internetu se o tom dá najít spousta článků. Pak jsou spínací ztráty minimální.
Internet je dobrý (a levný) učitel.
Čo sa týka tvojej otázky, nie je to také jednoduché. Je pravda, že pri vyššej frekvencie je možné preniesť tým istým prierezom jadra väčší výkon, ale musíš mať taktiež kvalitnejší ferit, kvalitnejšie tranzistory a zároveň s rastúcou frekvenciou sa začnú prejavovať ďalšie negatívne vplyvy, ktoré sú pri nízkych frekvenciach zanedbateľné a nemusíme s nimi rátať. Prečo sa asi nerobia všetky obrovské meniče na kmitočte 1MHz?. Hoci sú už ferity, ktoré v pohode vedia pracovať na takejto frekvencii.
Čo sa týka tvojej schémy, nevidel som ju ešte. Je na uploade? Pokiaľ tam nemáš naozaj nastavené potrebné deadtime, mohol by to byť dosť vážny problém. A mohli by ti odísť tranzistory do večných lovišť. Výkonové FETY, sú totiž schopné spínať veľmi vysoké prúdy, často však odídu kvôli lokalnému prehriatiu čípu v dôsledku vysokých imp. prúdov. Tranzistor sa nemusí ani zohriať, ale jeho číp sa vo veľmi krátkej dobe zohreje na vysokú teplotu, čím sa zníži napäťová odolnosť prechodu a nakoniec vlastne odíde v dôsledku napäťového prierazu.
- Přílohy
-
menic.GIF- (14.32 KiB) Staženo 552 x
Měli jsme ho v 80tých letech na vojně( mimochodem v Plzni).
- Přílohy
-
365698424_1.jpg- (134.4 KiB) Staženo 369 x
PeteBurns píše:........ celkom mi príde aj zbytočné kupovanie a hlavne zháňanie tých riadiacich IO..ešte pred vrátením tej klímy som schválne skúsil čo to vydrží, mosfety boli síce na iba malých chladičoch, no dal som tam dva ventilátory, išlo to zopár minút no potom BUMtie spínacie mosfety na trafáčikoch boli také horúce že odišli, našťastie iba dva z ôsmich
tie v tom h-moste boli absolútne v pohode..a práve preto mi to nejde do hlavy, výkon 1200W pri napájaní 10V ak zanedbám účinnosť je tých 120A, čo pri použití štyroch trafáčikov znamená 30A cez jeden, pričom každý spínajú dva mosfety, každý svoju polvlnu, takže 30A 50:50 čiže 15Aef. cez jeden mosfet..mal by pritom vydržať vyše 100A..tak prečo sa tak moc zohrievali
Skúšal som statický prúd 20A a vôbec sa nezohrieval..tak kde sa tam potom berie toľko tepla?
Mysliš že budenie tými bipolarmi je lepšie ako nejakým originál budičom? Prečo sa asi takéto obvody vyrábajú? Hlavne ak chceš robiť niečo väčšie.
Aké veľké máš tie odpory v hradlách výk. MosFetov? Ak nechceš mať veľké straty na spínacom tranzistore, musíš ho nielen rýchlo otvoriť, ale aj rýchle zavrieť. Hradla majú obrovskú kapacitu a keď sú zapojené paralelne, tak sa to ešte spočítava. Daj k odporom paralallne rýchlu diódu, tak ako je to v mojej schéme, čo som ti poslal. Čo sa týka rýchlosti spínania, najlepšie by bolo, ak by ten odpor v hradle nebol žiadny, ale je dobre ho tam mať, nakoľko tlmí parazitné rezonancie kapacity hradla so sériovou indukčnosťou, ktoré okrem iného taktiež výrazne zvyšujú straty.