Low pass filtr pro audio

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
frca nereg.

Low pass filtr pro audio

#1 Příspěvek od frca nereg. »

Chci si postavit low-pass filtr pro audio, který by odfiltroval frekvence pod 240 Hz tak na 10% úroveň. Bohužel netuším kde ani co přesně hledat (v životě jsem nic podobného nedělal).
Konkrétně mi jde o to, zredukovat basy ve sluchátkách (neptejte se, proč, většina lidí je má ráda, ale já ne).
A jde to postavit jenom z pasivních součástek? Díky.
frca nereg.

#2 Příspěvek od frca nereg. »

Teď jsem si uvědomil, že jsem měl napsat, že chci high pass filtr, když má propouštět frekvence nad 240 Hz :oops:
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Jde to postavit, záleží ale na impedanci sluchátek. Myslím že pro daný účel není nutné něco počítat, měřit, nastavovat, prostě použij vazební kondenzátory o tak malé kapacitě, aby nastal úbytek nízkých kmitočtů který ti bude vyhovovat.
Když už nemůžeš použít běžné korekce nebo ekvalizéry na prakticky všech audio zařízeních. Nebo sluchátka s úmyslně potlačeným spodkem, pro komunikační účely.
frca nereg.

#4 Příspěvek od frca nereg. »

Sluchátka mají každé 60 ohmů (dohromady 120). Kde bych našel nějaká schémata a vzorce na toto? Sám to z hlavy určitě nevymyslím, když o tom vím minimum (nechci říkat nic, ale téměř nic - na průmyslovku jsem nechodil ;) ).
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

http://www.woodsbas.demon.co.uk/calcs/hpfilter.htm

teoreticky i prakticky záleží na impedanci zdroje signálu, prakticky záleží na spoustě dalších věcí, z nichž některé nemají s elektronikou moc (nebo vůbec nic) společného.
frca nereg.

#6 Příspěvek od frca nereg. »

Za Vout se dosadí těch 60? Takže jakoby jenom zapojím příslušný kondenzátor nějak takto? A nebo tam mají být ty kondenzátory dva na L a R drátech?

<-Sluchátka
----------- +L
------||--- -
----------- +R
Jack ->
frca nereg.

#7 Příspěvek od frca nereg. »

A nebo spíš nějak takto?
Obrázek
jardajar

#8 Příspěvek od jardajar »

Tak to už je RC článek který by možná bylo vhodné spočítat. :)
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

prosím tě, hodnota V out je výstupní napětí, 60 Ohm je odpor (R). Symbolem V nebo U se v elektronice označuje napětí.
Odpor je reprezentován impedancí sluchátek, už tam žádný cpát nemusíš.
Kondenzátor musí být v každém kanálu, ve společném přívodu by se přes něj vyrovnávaly rozdílné informace v p/l kanálu.
Myslím že vhodným řešením by bylo obstarat si pár dvojic kondenzátorů s odstupňovaným i hodnotami okolo požadované a poslechem vybrat optimální. Mělo by to být rychlejší cesta k cíli než (domnívám se) klopotné studium základů elektrotechniky, i když i to se dá vygooglit ale tuším že by to bolelo :wink:
frca nereg.

#10 Příspěvek od frca nereg. »

Ještě (snad) poslední věc:
Co je ta hodnota "attenuation in db"?
Vaseks

#11 Příspěvek od Vaseks »

frca nereg. píše:Ještě (snad) poslední věc:
Co je ta hodnota "attenuation in db"?

Útlum v dB 20 log u2/u1.
frca
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od frca »

Jo, už to tam vidím. A ty hodnoty u1 a u2 se dají nějak snadno zjistit, nebo, jak už někdo radil, mám experimentovat s různými kondenzátory? V tom případě na jakém útlumu je nejlepší začít? Mám vyjít z těch defaultních -3?
Návštěvník

#13 Příspěvek od Návštěvník »

frca píše:Jo, už to tam vidím. A ty hodnoty u1 a u2 se dají nějak snadno zjistit, nebo, jak už někdo radil, mám experimentovat s různými kondenzátory? V tom případě na jakém útlumu je nejlepší začít? Mám vyjít z těch defaultních -3?

-3dB (70%) to má na frekvenci 1/(2pi*R*C), na frekvenci 10x nižší to má -20dB, což je 10%, na 100x nižší frekvenci to má -40dB což je 1%
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“