Low pass filtr pro audio
Moderátor: Moderátoři
-
frca nereg.
Low pass filtr pro audio
Konkrétně mi jde o to, zredukovat basy ve sluchátkách (neptejte se, proč, většina lidí je má ráda, ale já ne).
A jde to postavit jenom z pasivních součástek? Díky.
-
frca nereg.
Když už nemůžeš použít běžné korekce nebo ekvalizéry na prakticky všech audio zařízeních. Nebo sluchátka s úmyslně potlačeným spodkem, pro komunikační účely.
-
frca nereg.
teoreticky i prakticky záleží na impedanci zdroje signálu, prakticky záleží na spoustě dalších věcí, z nichž některé nemají s elektronikou moc (nebo vůbec nic) společného.
-
frca nereg.
Odpor je reprezentován impedancí sluchátek, už tam žádný cpát nemusíš.
Kondenzátor musí být v každém kanálu, ve společném přívodu by se přes něj vyrovnávaly rozdílné informace v p/l kanálu.
Myslím že vhodným řešením by bylo obstarat si pár dvojic kondenzátorů s odstupňovaným i hodnotami okolo požadované a poslechem vybrat optimální. Mělo by to být rychlejší cesta k cíli než (domnívám se) klopotné studium základů elektrotechniky, i když i to se dá vygooglit ale tuším že by to bolelo
-
Návštěvník
frca píše:Jo, už to tam vidím. A ty hodnoty u1 a u2 se dají nějak snadno zjistit, nebo, jak už někdo radil, mám experimentovat s různými kondenzátory? V tom případě na jakém útlumu je nejlepší začít? Mám vyjít z těch defaultních -3?
-3dB (70%) to má na frekvenci 1/(2pi*R*C), na frekvenci 10x nižší to má -20dB, což je 10%, na 100x nižší frekvenci to má -40dB což je 1%