SonoLuminiscencia

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sonoluminiscencia

SonoLuminiscencia

#1 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Vraj vcelku zaujímavý jav len za použitia akustuckého ( tlakového ) vlnenia.
Predpokladám, že najučinejšie bude, ak bude zdroj vlnenia v priamom kontakte s vodou.
Najvodnejší bude asi piezomenič ( ultrazvuková čistička ... ) avšak ktovie ako by si poradil magnetostrikčný menič.
Skúšal to niekto doma.
sonoluminiscencia

#2 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Mám tady jen ultrazvukový výparník. (dělá to studenou páru). Vymontoval jsem to z ultrazvukového zvlhčovače a piezomembrána kmitá na 1.7MHz.
Jinak jsem o tom jevu taky něco slyšel, ale mám tucha, že ten ultrazvukový
generátor musí mít hodně vysoký výkon. Ten výparník má kolem 20W.
Mám od něj schéma.
Přílohy
ultrasonic_nebulizer.png
(N) - naměřeno
L3 - 1,5 záv na průměr 1 cm.
napájení - 24V
(2.71 KiB) Staženo 159 x
sonoluminiscencia

#4 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Artaban001 : V SBSL je jedna bublina vzduchu zachytená akustickou stojatou vlnou. Frekvencia musí byť prispôsobená rozmerom nádoby, pretože bublinka sa musí nachádzať v kmitni tejto vlny.

Rovnako ako na obrázku, mienim pripevniť ku stenám dva tlakové 100 W-vé piezo (alebo magnetostrikčné ) reproduktory. Ten na obrázku má udávané spektrum až do cca. 30 – 40 kHz.

:arrow: http://www.essentia.cz/index.php?obsah=6&id=11
Obrázky :
:arrow: http://www.popularmechanics.com/science ... 81666.html
:arrow: http://www.macgeisler.de/nld/sbsl-howto.html
Video :
:arrow: 1:17 - http://www.youtube.com/watch?v=ch6nqcTA2Nc
Přílohy
magneto strikčný menič.jpg
(44.01 KiB) Staženo 108 x
magnetostrikčný.jpg
(32.09 KiB) Staženo 135 x
piezo repro.jpg
(27.94 KiB) Staženo 94 x
sonoluminiscencia

#5 Příspěvek od sonoluminiscencia »

profi
Přílohy
dual.jpg
(32.92 KiB) Staženo 96 x
t_sonolum.jpg
(9.53 KiB) Staženo 110 x
sonoluminiscencia

#6 Příspěvek od sonoluminiscencia »

schema
Přílohy
schéma.jpg
(30.11 KiB) Staženo 118 x
sonoluminiscencia

#7 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Čo ak by sa skúsila sonoluminiscencia vytvcoriť v nízkotaviacich roztavených kovoch akými sú napr. cín, olovo alebo striebro.

:arrow: Alebo teda skôr v ORTUTI, pohyblivom kvapalnom kove, kde vďaka jej vysokej mernej hmotnosti, by sa vzniknutá bublinka pridaného deuteria zmrštila rýchlejšie a na menší priemer, než vo vode.

:arrow: Existuje vôbec DEUTERIUM ORTUTI :?:
Viem že existujú kovové zlúčeniny vodíka ( hydridy ) napr. hydrid lítny. Existujú aj zlúčeniny deuteria, napr. deuterid lítia alebo deuterid lítia a mnohé iné.
sonoluminiscencia

#8 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Tak ako vidieť na hornom obrázku, omotal som okolo tyčky viacero závitov a púšťal do nich 12 voltov cez tranzistor ovládaný akustickým generátorom. Výsledok nestál za nič - bolo počuť len slabý tón.
Predpokladám, že závity budem musieť dať po celej dlžke tyčky. :?
:?: Akú hrubku drôtu a množstvo závitov by som mal použiť aby bol menič čo najúčinejší.
:?: bude mať menič špecifickú rezonanciu a ako ju vypočítať, prispôsobiť skracovaním tyčky. Rezonaciu totiž musím prispôsobiť sklenenj banke, aby vznikla medzi oboma meničmi stojatá vlna.
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

když tam dáš drát tlustý jak nohu a do baňky rtuť, tak máš fúzi za studena jak vyšije... (bacha na neutrony)

pokud si chceš udělat jen zdroj matných záblesků, tak doporučuji v noci o sebe třít cukr nebo křemenné kamínky :-)
sonoluminiscencia

#10 Příspěvek od sonoluminiscencia »

hehehe no jasné :) :wink:

Vedel by s mi skôr poradiť s konštrukciou magnetostrikčného meniča :wink:
Dostaneš zopar tetawatov grátis
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

kus feritu z izotropního materiálu navrtat díry a protáhnout jima cívku :-)
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

sonoluminiscencia píše:hehehe no jasné :) :wink:

Vedel by s mi skôr poradiť s konštrukciou magnetostrikčného meniča :wink:
Dostaneš zopar tetawatov grátis

Na co potřebuješ dělat magnetostrikční měniče? - Takový pieza seženeš docela snadno. Třebas k ultrazvukovým vanám, nebo z "mlhovačům".
Možná by se daly i použít ty "piezoplechy" za pár korun, když s nima oblepíš baňku a budíš je všechny z jednoho zdroje VF. (dyť nejsou potřeba megahertzové frekvence). Jinak membrány do těch výparníku jsou kdesi i sehnání samostatně.
radson

#13 Příspěvek od radson »

Docela nechápu proč ta složitost. Kdesi v polovině osmdesátých let bylo toto téma poměrně populární - jako reakce na výsledky Setha Puttermana. Krom mnoha jiných informací v tehdejších článcích si vybavuji to jak Puterman ke svému štěstí přišel : "Dočetl se o práci německých fyziků kdesi ve třicátých létech a rozhodl se sonoluminiscenci vyzkoušet. I zapůjčil si osciloskop, koupil fotosenzor a z domu přinesl svou STEREOSOUPRAVU(!). No a to je tak asi vše, co k experimentu bylo potřeba. Fungovalo to. Snad jen zbývá dodat, že k vyvolání sonoluminiscence se hodí voda vodovodní přímo z kohoutku, ne destilovaná, či jinak upravovaná. ...Vyšší frekvence se pravděpodobně dnes používají jen kvůli tomu, aby se laboratoř poněkud ztišila pro lidské ucho...
sonoluminiscencia

#14 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Použiť by som chcel dvojicu týchto reproduktorov :
:arrow: http://translate.google.sk/translate?hl ... s%26sa%3DG

a ako zosilovač stavebnicu s
:arrow: TDA2040 , 2 x 24 W
sonoluminiscencia

#15 Příspěvek od sonoluminiscencia »

Vyzdvihol som si v predajni stavebnicu zosika 2x30 W s dvomi IO TDA2040, mám radosť mám.
:?: do akej realnej max. výšky frekvencie dokáže dať tento výkon :?:
a okrem toho
:?: Napájať ho budem síce dvoma gelovkami 12 V a 6 V, čím dosiahnem plné napájacie napätie 18 Voltov, ale čo ak by som na skúšku pripojil len 12 V, aký by mohol byť v tedy realny výkon :?:
Přílohy
zosilňovač.jpg
(52.81 KiB) Staženo 148 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“