ochrana doutnavkou
Moderátor: Moderátoři
ochrana doutnavkou
Muze mi prosim nekdo poradit, jakou doutnavkou chranit vstup proti vyssim napetovym spickam? je to jedno kterou?
Dekuji Mirek
Gas discharge tube by mohla být i bleskojistka, která má start ionizace usnadněn přítomností nějakého alfa zářiče.
Zapalovací napětí doutnavek se udává v katalozích nebo ho změříš.
- jak se tedy tato komponenta nazyva? bleskojistka?
Kazdopadne se mi nedavno dostalo do ruky jedno zarizeni, ktere na vstupu melo doutnavky, nebot to velmi slabe poblikavalo.
hezky den, Mirek
meereck píše:dekuji za upresneni,
nevite jeste prosim nekdo, kde takove bleskojistky sehnat v praze?
M.
dej řeč s nějakým starším mechanikem od Telecomu a nebo prolez bývalé kryty CO, kde jsou kabelové hlavy od bývalých linek, je to taková khaki piksla obdélník naležato s kulatými rohy s víkem na klipsy.
V principu by se s tím mělo manipulovat jako s mírně radioaktivním materiálem, takže dětem v jeslích to zrovna cucat nedávej...
- Přílohy
-
bj.JPG- (13.22 KiB) Staženo 101 x
FERYACT píše:Zapalovací napětí ani u silně radioaktivních doutnavek nepůjde pod 50V.
To každopádně, vyzváněcí napětí linky bylo nějak okolo 80V, bleskojistky tam asi nebyly proto aby ho požraly
Na telefony a modemy to stačilo, kdyby to mělo chránit vstupy tuneru, buď by musely být polovodiče dimenzované, nebo by se tetelily...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
meereck píše:Muze mi prosim nekdo poradit, jakou doutnavkou chranit vstup proti vyssim napetovym spickam? je to jedno kterou?Dekuji Mirek
Jenom bacha - jestli myslíš VF vstup, tak tam je lepší čtvrtvlnný zktratovací vedení. Klasická bleskojistka má svoji kapacitu, i když řádově v pikofaradech.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
Stan3
Stan3 píše:Ochranné prvky ochrání zařízení proti indukovanému přepětí. Při přímém úderu blesku jsou na prd. Viděl jsem jak se na el.sloupu roztrhávaly izolátory a v rozvodně "odstartoval" izolátor po přímém úderu blesku. Asi tak ještě hodinu potom mi pískalo v uších, stál jsem na zastávce a ta je asi 100m od té rozvodny.
Pro tyto případy je vhodné nosit ssebou pohotovostního Jima Beama v náhrudní Faradayově klícce.

Dal by se pouzit i oddelovaci transformator? V tom take nemam zadne zkusenosti.
Faradayovu lahvicku samozrejme pouzivam:)
dekuji a hezky vikend, Mirek
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
nakonec jsem udelal ochranu jako v techto application notes a prilozenem schematu.
www.secomtel.com/UpFiles/Attach/0/2007/5/17/135145.pdf
M.
- Přílohy
-
ochrana.gif- (2.03 KiB) Staženo 99 x