Elektronkový AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
Jade: Nemá ten přijímač výstup na druhý reproduktor? Pak by ti stačilo obrátit ten modulační transformátor.
Jinak můžeš zkusit třeba tranzistorový vysílač z ARB 2/89 (je popsán jako rušička na SV). Multivibrátor vypustíš, na elyt v bázi T3 připojíš nízkoohmové vinutí modulačního transformátoru. Napájecí napětí zvyš na 12 V a jako výstupní LC dej tu rámovou anténu. Asi bude nutné si trochu pohrát s hloubkou modulace.
Tu rušičku jsem už kdysi dělal, klíčovací tranzistor jsem nahradil odporem 1k a moduloval trafem jako u elektronky.Nevím ted,jestli taky nebylo opačně
Ještě ten udělátor tady někde mám..
Podobné oscilátory se používají i v jednoduchých detektorech kovů.
Akorát bych musel udělat na rámovce odbočku.
- Přílohy
-
Vys_tranzistorový.gif- (5.71 KiB) Staženo 94 x
Odbrumování pomohlo jenom málo, i kyž jsem to nakonec usměrnil a vyhladil...Teď má žhavení 7V,ale subjektivně bych řekl,že elka míň svítí.To pořeším časem, EF80tek mám ještě dost...
Zkreslení modulace se trochu zlepšilo, hudba ho teď v pohodě přeřve.
Hodně se to vylepší, když dám ruku na chasis, zkusím to ještě uzemnit na vodovod.
Ještě mě napadlo umístit zdroj oddělene, nebo obtočit trafo závitem mědi,to mi pomohlo u osciloskopu.
Trafa jsou od sebe 15cm daleko.
Ještě se chci zeptat, jestli jde změřit u rámové antény vyzářený výkon.
Díky!
Anodové napětí je 200V,na druhé mřížce 160V (EF80).
Příkon tedy 2W.
K tomu brumu: někde jsem četl, že se dá brum odečíst zavedením střídavého napětí na některou mřížku - teď to namůžu najít, tak nevím jak to měli udělané.
Jinak bych spíš vyhledal příčinu brumu a do neutralizace bych se nepouštěl.
Ten pokles anodového proudu při vyladění je dost malý, asi nebude vhodně zvolený poměr LC. Na druhou stranu, při použití k tomu účelu, na který to potřebuješ na tom tak příliš nezáleží.
- jeden stupeň S odpovídá rozdílu úrovní signálu (napětí) 6 dB t.j. 1 : 2 při napětí.
- v pásmech do 30 MHz odpovídá S 9 vstupnímu výkonu - 73 dBm t.j. 50 mikrovoltů/50 ohmů.
Není potřeba ani cejchovat, stačí vědět, jestli údaj roste, nebo klesá.
Můžeš mi prosím objasnit, jaká má být vlastně velikost VF tlumivky v el. vysílači výše, pokud použiji jiný kmitočet (1Mhz)? Musím oproti 3,5Mhz verzi 3,5x zvýšit i indukčnost tlumivek? Tedy z 2,5mH na 8,7mH, aby byla zachovaná impedance tlumivky?
Ještě ke spětnovazebnímu kondenzátoru na 1 mřížce: mám ho nastavit aby to zrovna začalo kmitat? Nebo na tom tolik nezáleží a můžu ho i "přetáhnout"?
Sice mi to funguje, ale nedá mi spát, že mám hodnoty některých součástek jenom tak od oka.
Díky předem!