7805 a 7905
Moderátor: Moderátoři
-
Návštěvník
A kutilmile - nelituju tě
Ale jestli napětí naprázdno říkáš měkkému trafu Made in ŤingŤong, které má bez zatížení klidně i 25V, tak to není 16V trafo - to je PARODIE na 16V trafo...!
A kutilmile - nelituju tě
btw skusal som symetriku spravit na trafe a funguje to...akurat ze sa mi podarilo nejak skratovat vystup na 7805 a 7905 a asi sa odpalili lebo vobec nestabilizuju..ale to vymenim
Už som to tu spomínal v inom vlákne. Ak chcete, môžete zmerať i "záverné napätie" kondenzátorov. Stačí zdoj prúdu, (alebo simulácia), trebárs 1 mA na 1 mF a dostatočne dlho kondenzátor nabíjať. Sám možno budete milo/ nemilo prekvapený ...
Ak to nie je tajnosť, doplnte prúdové odbery na schému a dajte do pľacu parametre oboch trafákov. Pokúsime sa to zoptimalizovať ...
A ak nemáte záujem, zapojte do primáru nejaký výkonový odpor, (treba spočítať alebo odlaborovať) , zníži sa tým výkonová strata v celom zapojení.
Iná možnosť je zapojiť odpory/ diódy v priepustnom smere do oboch vetví za usmerňovač. Je to menej efektívne. Ale takisto znížite výkonovú stratu stabilizátorov a uľavíte elektrolytom.
Len poznámočka. Sekudáry trafa, bez určitých opatrení, sa nikdy paralelne nespájajú. Stačí malý rozdiel vo výstupných napätiach a môžu tam tiecť obrovské vyrovnávajúce prúdy a prehrievať trafo. Závisí to najmä od tvrdosti trafa. Jediná možnosť paralelného spojenia sekundárnych vinutí je, bifilárne vinúť sekundár.
-
noruas
Split píše:mam problem a potrebujem vediet ci sa da nejako vyriesit alebo ci su tieto io odpalene...po zapnuti zdroja bez zatazenia napatie na 7805 je 10V..po zatazeni klesne na 5V a po chvili 3V(zataz je ledka s odporom).7905 vobec nestabilizuje a ukazuje hodnoty okolo nuly..obe integrace maju 100nF kondenzatory pripojene na vstup aj vystup...ich zeme su priamo spojene...
obvody 79 mají nožky takto GND IN OUT kdežto 78 IN GND OUT - dále je potřřeba zapojit kondíky na vstupu aspoň 100u jinak prolejzá střídavina