zapojení transformátoru

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cackler

zapojení transformátoru

#1 Příspěvek od cackler »

ve sháňce po součástkách mám sice téma kde scháním trafo 230/130, ale doma jsem náhodou našel trafo z magnetofonu, který se dá MOŽNÁ použít a proto doufám, že mi hodní o ochotní lidé tady poradí :)

Takže potřebuji z trafa dostat ideálně 130V. Když jsem doma prohledával svojí všemocou krabici, tak jsem objevil soustavu trafo-kondenzátor-motorek z magnetofonu a všim jsem si že trafo má vstup na 220v i 120V, tak sem si řek, že se na něj podívám co z něj dostanu. Při připojení 220V na 1-3 jsem na měřil hodnoty jako jsou na obrázku a hodně mě zaujalo 136V co jsem naměřil mezi 1 a 4, to je totiž skoro přesně co potřebuju, ale takhle trafo určitě nemělo být zapojeno a hlavně tuším, že když je pin 1 společnej tak budu mít jaksi neoddělené nebezpečné napětí.

Tak mě zajímá jestli připojením nějak jinak se z toho dá dostat těch 136V odděleně nebo jestli by se to takto dalo používat.

Jinak to chci po usměrnění a vyfiltrování použít jako zdroj pro digitrony, takže odběr víc 100mA se mi snad nepodaří vygenerovat když jeden menší digitron si veme 2mA :)
Přílohy
popsany.jpg
popsaný vývody trafa při zapojení na původní vstupy 220V
(127.91 KiB) Staženo 114 x
jardajar

#2 Příspěvek od jardajar »

Tak na to tráfko zapoj 15, nebo 30V trafo a budeš mít napětí oddělené. Ale potřebuješ 2 trafa což je nevýhoda. Určitě ho nezapojuj jako autotrafo, jak říkáš - nebylo by to oddělené.

EDIT: ale jak na to koukám, je divné, že je na krajích vinutí nižší napětí, takže kdyz připojíš napětí na výstupy, asi to nepůjde jak potřebuješ...
honza_jan

#3 Příspěvek od honza_jan »

Proměř ohmmetrem vývod 4 proti 1, 2 a 3. Pokud nebude galvanické propojení s těmito vývody, tak to je stínění mezi primárem a sekundárem. Tento vývod se potom spojuje s ochranným vodičem sítě a naměřené napětí je pouze kapacitního charakteru. V případě, že je galvanické propojení s ostatními vývody primáru, tak je to odbočka na primárním vinutí pro příslušné napětí. V žádném případě ale nelze použít primární vinutí jako autotransformátor pro napájení jakéhokoliv bastlu, pokud se nechystáš dobrovolně opustit tento svět.
cackler

#4 Příspěvek od cackler »

tak 4 proti 1,2,3 sem nic nenaměřil, ale to jsem nic nenaměřil ani na vývodech 30V proti 1, 2, 3...

Na "pípáka" jsou vzájemně spojený 4,5,6,7 a mezi 1,2,3 je kolem 100 ohmů.
martinekk

#5 Příspěvek od martinekk »

To je trafo z kotucaku (B4 tusim) kde je motorcek na 120V... S kondikom tusim 4uF. tych 120V je neoddelenych zo siete, autotrafo.
cackler

#6 Příspěvek od cackler »

martinekk píše:To je trafo z kotucaku (B4 tusim) kde je motorcek na 120V... S kondikom tusim 4uF. tych 120V je neoddelenych zo siete, autotrafo.

jj ten motorek a kond tu jeste mam a je to tak. To znamená, že vyráběli neoddělený?
honza_jan

#7 Příspěvek od honza_jan »

V magnetofonech se to takto praktikovalo, protože vyrábět motor s přepínáním napětí 120/220 V by bylo složitější a dražší. Transformátor tam stejně musel být pro napájení zbytku elektroniky a tak se motor na napětí120V připojoval na odbočku primáru. To ničemu nevadilo, protože motor splňoval izolační pevnost 1500 V proti kostře a připojení k síti bylo třívodičové. Později se vyráběly motory přímo kombinované s transformátorem, kde na magnetickém obvodu motoru bylo navinuto vinutí pro elektroniku. Tyto motory měly zvýšenou elektrickou pevnost vinutí proti kostře a vinutí mezi sebou na 4 kV ss a splňovaly tak podmínky pro elektrické předměty třídy II. Připojení k síti potom bylo dvojvodičové.
cackler

#8 Příspěvek od cackler »

to znamená kdybych z něj chtěl dostat něco kolem 130V bezpečně tak musim jít přes 2 trafa? Jedno z 230V na 30V a pak tohle zapojit obráceně?
Takže mezi výstupama 1 a 2 bych měl 120V?
honza_jan

#9 Příspěvek od honza_jan »

Jj. Buď z 230/15 V, nebo 230/30 V a toto trafo, co máš, napájet v "opačném gardu", t.j. do sekundáru a z primáru brát potřebné napětí. Při tom z prvního trafa můžeš ze sekundáru napájet další potřebnou elektroniku. Další řešení by bylo použít step-up měnič xx/180 V. To se ale už také někde probíralo.
cackler

#10 Příspěvek od cackler »

step-up už mam postavenej, ale potřebuju něco čemu nedělá problém větší odběr. Většina step-upů je tak do hodin na těch 6 digitronů, ale na hromadný testování 10 a více je lepší to trafo....
jardajar

#11 Příspěvek od jardajar »

Přes 2 trafa to není problém, používám toto na oddělení menších výkonů při oživování starých rádií a televizí. Případně můžeš použít regulační autotrafo a napětí si podle potřeby doregulovat. (o pár voltů více to trafo vydrží)
cackler

#12 Příspěvek od cackler »

koukal sem na ty regulační už dřív a přišli hodně drahý pro moje účely... :) takže zkusim 2 trafa. čistě teoreticky když do trafa obráceně pustim 30V na původních vstupech pro 120V vyleze 120V, to znamená, že když do něj pustim 32,5 tak z něj vyleze 130V který potřebuju?
jardajar

#13 Příspěvek od jardajar »

Jo mohlo by. Zatím každý zdroj na kterém jsem to dělal vydržel, je to malá změna napětí, ale musíš se smířit s menším proudem (ne o moc). Jen dej pozor na to, že při dotyku dvou pólů je to napětí taky nebezpečné, i když nemá potenciál proti zemi.
cackler

#14 Příspěvek od cackler »

když tak přemejšlim tak těch 32,5V z nějakýho trafa bez úpravy těžko dostanu, tak mě napadlo, že když pustim na 7. a 5. vývod 18V tak bych měl dostat 132V mezi 1. a 3. ?

ještě dotaz, když bych chtěl mít úplně na konci za dvěma trafama, usměrňovacíma diodama a filtračním kondenzátorem bezproblému odběr 100mA při 180V, tak při teoretický 100% učinosti bych na to potřeboval obě trafa 18VA, ve skutečnosti by stačilo 20VA? De mi o to první trafo který teď potřebuju sehnat.

sorry za blbý dotazy, ale hold teorii se učim až z praxe :)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od workhard »

Co použít spínaný zdroj z nějakého zrušeného DVD nebo videa a přimotat si tam vinutí na 130V? Tolik závitů,aby se to nedalo zrealizovat to rozhodně nebude? :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“