Otáčkoměr
Moderátor: Moderátoři
Otáčkoměr
Potřebuji od vás:
1) Zkontrolovat zapojení jestli tam není nějaká hovadina jsem začátečník ale trochu tomu rozumim.
2) Poradit jak napájet operační zesilovače z asymetrického napětí na baterii. Vím že to jde udělat vytvořením umělé zemně pomocí děliče a tranzistorů ale to mi alespon v multisimu nefungovalo.Bylo to todle schéma: http://paja-trb.unas.cz/elektronika/konstrukce/sym_zdroj.html
Schéma mého zapojení otáčkoměru v multisimu:
otackomer.jpg
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
To právě nevím jestli tam je z alternátoru vedou dva dráty jeden silný a jeden slabší ale jestli je jeden z nich vývod na otáčkoměr to nevím protože nemam osciloskop abych to změřil.
To radekrd:
Zkusil jsem tam dát ty LM358 a je tam problém, že vstupní citlivost u nich je asi kolem 1-2V a z indukčního čidla mi pujdou mV takže to by asi nefungovalo nejsou ještě nějaký jinný typy OZ s asymetrickým napájením?
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem tam dát ty LM358 a je tam problém, že vstupní citlivost u nich je asi kolem 1-2V a z indukčního čidla mi pujdou mV takže to by asi nefungovalo nejsou ještě nějaký jinný typy OZ s asymetrickým napájením?[/quote]
Tomu nějak nerozumím. Vstupní citlivost je přece dána ziskem OZ a ten je určen rezistory ve zpětné vazbě. V tvém zapojení je zisk cca 301 (30k/100 + 1), takže vstupní citlivost by měla být kolem 10mV. Použitím jiného OZ si nepomůžeš. Uprav odpory ve zpětné vazbě OZ dle potřeby.