Schéma vyrovnávač napätia sériovo radených akumulátorov

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

rnbw píše: Ak odide, tak vymenim znovu. Ale radsej by som bol, keby vydrzala viac.

V jednej UPS skapala este v zaruke, v druhej tesne po konci. Namiesto shitu s nalepkou APC som kupil radsej shit v GME - bol lacnejsi a nemusi sa na to 2 tyzdne cakat.

To jsme pořád okolo jádra problému: v UPS se používají lejna s životností která je skandální, používají se masově a lidi (ovce) si na to už zvykli.

Mně je hrozně proti srsti, abych používal něco, co je vědomě technicky ošizeno. Před 70 lety měla elektronika obrovskou spotřebu a nízkou životnost, protože elektronky s dlouhou stabilní emisí a malým odběrem ještě průmysl neuměl vyrobit. Ale Pb akumulátory už v té době, s tehdejší technologií makaly.
Za zhruba 100 let používání Pb akumulátorů a 40 let po palivových článcích Apolla nemám ochotu se smířit s tím, abychom používali čínské mr.dky s životností na 10% toho, co bylo vyráběno našimi dědky. Připadá mi to, jako když si mě čiňan postaví pod svůj balkón, vyexkrementuje se mi na hlavu a ještě mě nutí, abych mu za to platil. Včetně českých kolaborujících dealerů, jak vyplynulo nedávno z vlákna o požáru té shitové nabíječky.
helios

#17 Příspěvek od helios »

rnbw píše:Firma APC pouzivala CSB a Panasonic. Teraz pouziva Vision - a to je iny humus. V jednej UPS skapala este v zaruke, v druhej tesne po konci. Namiesto shitu s nalepkou APC som kupil radsej shit v GME - bol lacnejsi a nemusi sa na to 2 tyzdne cakat.

Vision je hnus, potvrdzujem. Po nedávnych skúsenostiach s touto značkou, kedy aj po pár vyrovnávacích cykloch nebolo možné u troch 12V/12Ah v sérii dosiahnuť rovnaký vnútorný odpor, kapacita šla dolu každým nabitím/vybitím nechcem túto čínsku pomstu ani vidieť.
Kupodivu mám dobrú skúsenosť s aku, predávanými pod značkou "EMOS", tieto v sériovom zapojení vykazujú minimálne rozdiely.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
DolfiG

#18 Příspěvek od DolfiG »

Crifodo píše: Přídavné obvody snižujou účinnost. Nevidím důvod pro takové harakiri ...

Vás vzrušuje nejaká účinnosť a akceptujete úplne rozdielne napätia, trebárs tých 14,5 a 13,0 V. Veď tá prebíjaná baterka odkráča do večných lovíšť určite omnoho skôr. Prečo by nemohol pripojiť k nej/ obom paralelný stabilizátor na 13,8 V, aby zabránil jej prebitiu a pomohol tej druhej k plnému nabitiu.

Je tu ale niekoľko ale:
- nie je tá baterka s vyšším napätím dokonale zosulfatizovaná a bez kapacity? Týmto ju pošleme len skôr do večných lovíšť
- ako funguje nabíjacia automatika ? Nezblbneme ju úplne? Jej nevypnutie bude znamenať katastrofu

Ak je to len surový zdroj napätia, trebárs 2 x 13,8 = 27,6 V, nedalo by sa poslať na každú baterku len tých 13,8V?
img_rbk

#19 Příspěvek od img_rbk »

Kto ma zaujem o vyrovnavac napatia tak som uz nieco nasiel a upravil pre svoju potrebu s IO TL431 a tranzistorom BD244. Pracuje vyborne a hlavne sa uplatnuje ak necham nabijat akumulatory v serii s regeneracnym pulznym prudom. Ak bude zaujem napiste na SZ.
img_rbk

#20 Příspěvek od img_rbk »

Nakolko sa viaceri zaujimate, tu je schema na kontrolu napatia dvoch seriovo radenych akumulatorov. Vlastne su to dve vykonove zenerky so strmou charakteristikou. Regeneracia je na druhej scheme a ziarovky mozu byt nahradene prislusnymi odpormi.
Přílohy
Vyrovnavac napatia.jpg
(248.96 KiB) Staženo 125 x
Regeneracia baterii.jpg
(198.02 KiB) Staženo 116 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“