nefunkční AOC 9Glr+

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Řekl bych, že to VN podle příznaků chcíplo - je někde přetížený, procesor se to přes step-up snaží dohnat a moc mu to nejde...

Některý monitory běží bez problémů i bez vychylovaček, ovšem tady opravdu nevím. Ovšem víc poškodit to stejně nemůžeš, tak je klidně na krátkej test odpoj (jestli naběhne VN). V nejhorším dorazíš VN tranzistor (ovšem mě se to mluví, já jich tady mám na pokusy z vyřazených monitorů celej šuplík). Takže je to na tobě.

Já jsem pár AOC při podobné závadě rovnou vyřadil, ani jsem to hlouběji nezkoumal, nikdo by mě to nezaplatil.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
michal12

#17 Příspěvek od michal12 »

Tak jsem zjistit studeňák u vývodu k H cívce. Po jeho propájení se monitor rozjel ale obraz je hodně roztažený v obou osách a přesvětlený. V menu je u H size 0 a nejde změnit. Nemám tam ještě to IRFko ve zdroji ale to by se podle vašeho popisu mělo chovat spiíš naopak.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli je roztaženej v obou osách, tak je měkký VN, to by se mělo teoreticky po zvýšení napětí na primáru po zapojení IRF spravit.

P.S. Studeňáky kolem VN jsem nepředpokládal - to je první věc, která se má kontrolovat...
]
michal12

#19 Příspěvek od michal12 »

Tak ten IRF640 co jsem tam na začátku zkoušel má přerušené oba přechody, je možné že nepřežil chod bez H cívky?. Jiný nejspíš nemám, takže to dořeším až zítra, než ho tam dám tak ještě pořádně zkontroluju jeho buzení. Každopádně moc děkuji za rady, bez nich by se my to těžko povedlo rozchodit.
Je vůbec ta IRF640 vhodná jako nahrada za IRF634B? (http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 634B.shtml). Teoreticky by měl vydržet o dost víc, ale v praxy to bývá často jinak že.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslím, že by to neměl být problém. I tak - jelikož stojí dvacku, kup raději dva.
]
michal12

#21 Příspěvek od michal12 »

Zdá se že to nebude jediný problém. Nedalo mi to a ještě jsem si zkusil pohrát v menu. Na výšku jde obraz stáhnout do obvyklých rozměrů, ale na změnu šířky vůbec nereaguje. I při regulaci pomocí zoomu se zmenšuje jenom na výšku. Je možné že při průrazu toho fetu odešel i řídící IO TDA4858. Tak nevím jestli má cenu se tím zabyvat, řeším to sice jenom po chvilkách ale i tak mi to už zabralo dost času. Kdybych to nedělal pro sebe tak bych se tím vůbec nezabýval.
breta1

#22 Příspěvek od breta1 »

Regulace H SIZE (potažmo korekce podušky) se děje přes tranzistor Q406- ten proměř. Když např. odpojíš jeho kolektor, musí být naopak šířka obrazu minimální.
Nerozumím tomu, že IRF má přerušené oba přechody - ten žádné přechody nemá, pokud změříš ochrannou diodu mezi D a S, je téměř jisté, že je OK - (každý digitální měřák který měří diody ho umí změřit, stačí přepnout měřák na diody, krátce ťuknout plusem na G proti S a změřit poté odpor D-S).
michal12

#23 Příspěvek od michal12 »

Tak jsem se mrknul na tu Q406 - je v pořádku, ale po jejím vypájení se obraz skutečně zmenšil na asi 3/4 obrazovky (i na výšku! ). Při první změně rozlišení (start systému) ovšem obraz vůbec nenajede,až po asi 3 sekundám se objeví ale jas se rychle zvyšuje až než je černá spíš světle šedá, zároveň se obraz zvětší až téměř do krajů. Dál jsem to raději nezkoušel
K tomu IRF - naměřil jsem právě jenom tu ochrannou diodu jinak nic. tak mě to zmátlo, ale zřejmě je teda OK. Mám naštestí tento týden dovolenou takže tomu ještě sem-tam nějakou tu chvilku obětuju, i když nevím jestli to má smysl.
breta1

#24 Příspěvek od breta1 »

To, že se s rozlišením mění jas a rozměry je tím, že tam není ten IRF. Zapoj ho, ještě jednou zkontroluj D408, Q406 a Q404 a 405.
zslaby
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od zslaby »

michal12 píše:Zdravím, řeším problém se svojím monitorem. Včera se z něho zakouřilo a obraz se zmenšil na asi 3cm svislý pruh. Zvláštní je, že v tomto pruhu nebyl zmenšený celý obraz ale jenom asi jeho třetina. Po asi dvaceti sekundách se vypnul úplně ale bylo slyšet jak se zdroj snaží naběhnout. Mám schéma jenom k 7Glr ale až na značení a hodnoty některých součástek jsem žádný rozdíl nezaregistroval. Zjistil jsem že je durch proražený Q911 - IRF634B (není to VN tranzistor! ), použil jsem místo něj IRF640, snad s tím nebude problém, preventivně jsem vyměnil ještě C934. Teď se již rozjede ale po asi třech sekundách se za nechutného píštení vypne, znovu se snaží najet.. a stále takhle cykluje. Myslím že to IRFko nebyla ta primární závada ale jenom její důsledek. Celá deska je strašně nepřehledná takže vetšinu času jenom hledám jednotlivé součástky. Nemám s monitory skoro žádné zkušenosti takže budu vděčný za každou radu. Předem děkuji

Píská !! VAdné VN Trafo + vymenit kondíky u neho ok a je to !!!
michal12

#26 Příspěvek od michal12 »

Tak jsem zapojil to IRF, ještě jednou jsem zkontroloval okolní součástky, buzení toho fetu (je tam asi 11V obdélník), zdá se že v pořádku. Monitor se začal chovat podobně jak na začátku závady, před odchodem toho irf. Z obrazu zbyde jenom asi 1cm svislý pruh, kousek od levého okraje, hodně zbarvený do modra. Taky při nabíhaní je slyšet zvláštní pištění. Vypadá to že tam ta prvotní závada stále je. Q404-6 a D408 jsou v pořádku. Bez Q406 se to chová úplně stejně. Bez toho fetu funguje až na to že nejde měnit vodorovný rozměr obrazu (je roztažený tak o 50%). Na výšku je taky zvětšený ale minimálně.
Ještě jsem zapoměl napsat že při zkoušení s tím IRF vůbec nefunguje ovládání, ani hlavní tlačítko nereaguje, myslím že je to poměrně důležitá informace. Je to divné, vůbec nevím kde bych měl hledat závadu.
breta1

#27 Příspěvek od breta1 »

Jestliže bez toho fetu Q911 to jede, i když s menším rozměrem, musí byt chyba v tomoto pomocném zdroji s Q911. Ještě jednou prověř Q911, C951, L906 (na zkoušku vezmi tuto akumulační tlumivku z jiného monitoru) a D925. To musíš rozchodit !!!!!
michal12

#28 Příspěvek od michal12 »

Super, díky moc. Už to jede. Byl to opravdu ten C951. Já už jsem ho předtím podezříval ale nemohl jsem ho zaboha najít. Všechno funguje kromě jedné drobnosti. V rozlišeních které nezná (boot systému apod.) stále nejde měnit vodorovný rozměr obrazu. Ve všech ostatních to jde. Není to nic závažneho, ale předtím to šlo. Je možné že by to bylo jenom nějakým nastavením v servisní menu? Jestli se k tomu večer dostanu tak ho ještě doostřím, jinak se už zdá být v pořádku.

Zjistil jsem že to dělají jenom některá nižší rozlišení. Je jedno jestli ho zná nebo ne. Třeba v 720x480 to nejde, ale při 640x480, 1024x768 je to OK
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“