nefunkční AOC 9Glr+
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Některý monitory běží bez problémů i bez vychylovaček, ovšem tady opravdu nevím. Ovšem víc poškodit to stejně nemůžeš, tak je klidně na krátkej test odpoj (jestli naběhne VN). V nejhorším dorazíš VN tranzistor (ovšem mě se to mluví, já jich tady mám na pokusy z vyřazených monitorů celej šuplík). Takže je to na tobě.
Já jsem pár AOC při podobné závadě rovnou vyřadil, ani jsem to hlouběji nezkoumal, nikdo by mě to nezaplatil.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Studeňáky kolem VN jsem nepředpokládal - to je první věc, která se má kontrolovat...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Je vůbec ta IRF640 vhodná jako nahrada za IRF634B? (http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 634B.shtml). Teoreticky by měl vydržet o dost víc, ale v praxy to bývá často jinak že.
Nerozumím tomu, že IRF má přerušené oba přechody - ten žádné přechody nemá, pokud změříš ochrannou diodu mezi D a S, je téměř jisté, že je OK - (každý digitální měřák který měří diody ho umí změřit, stačí přepnout měřák na diody, krátce ťuknout plusem na G proti S a změřit poté odpor D-S).
K tomu IRF - naměřil jsem právě jenom tu ochrannou diodu jinak nic. tak mě to zmátlo, ale zřejmě je teda OK. Mám naštestí tento týden dovolenou takže tomu ještě sem-tam nějakou tu chvilku obětuju, i když nevím jestli to má smysl.
michal12 píše:Zdravím, řeším problém se svojím monitorem. Včera se z něho zakouřilo a obraz se zmenšil na asi 3cm svislý pruh. Zvláštní je, že v tomto pruhu nebyl zmenšený celý obraz ale jenom asi jeho třetina. Po asi dvaceti sekundách se vypnul úplně ale bylo slyšet jak se zdroj snaží naběhnout. Mám schéma jenom k 7Glr ale až na značení a hodnoty některých součástek jsem žádný rozdíl nezaregistroval. Zjistil jsem že je durch proražený Q911 - IRF634B (není to VN tranzistor! ), použil jsem místo něj IRF640, snad s tím nebude problém, preventivně jsem vyměnil ještě C934. Teď se již rozjede ale po asi třech sekundách se za nechutného píštení vypne, znovu se snaží najet.. a stále takhle cykluje. Myslím že to IRFko nebyla ta primární závada ale jenom její důsledek. Celá deska je strašně nepřehledná takže vetšinu času jenom hledám jednotlivé součástky. Nemám s monitory skoro žádné zkušenosti takže budu vděčný za každou radu. Předem děkuji
Píská !! VAdné VN Trafo + vymenit kondíky u neho ok a je to !!!
Ještě jsem zapoměl napsat že při zkoušení s tím IRF vůbec nefunguje ovládání, ani hlavní tlačítko nereaguje, myslím že je to poměrně důležitá informace. Je to divné, vůbec nevím kde bych měl hledat závadu.
Zjistil jsem že to dělají jenom některá nižší rozlišení. Je jedno jestli ho zná nebo ne. Třeba v 720x480 to nejde, ale při 640x480, 1024x768 je to OK