Radku bohužel to první zapojení jen s tranzistory nefunguje vůbec dobře. Pokud zapojím jen jednu dvojici, je všechno v pořádku, výstupní napětí je stejné jako vstupní (na 1V rozdíl asi 1mV), i to jde pěkně od nuly, teplotní závislost menší jak u toho mého řešení, ale přece jen nějaká je. To je hezké. Jenže jakmile zapojím druhou dvojici, jde to celé do háje. Pokud je na obou vstupech nula (+- nějaká desetina milivoltu - drifty operáků), na výstupu je asi +20mV. Toto napětí se NEMĚNÍ když vyměním KC810 za jiný kus. Zkoušel jsem jich tak 10 kusů, i KC809 a 811, KCZ58 a pořád to bylo těsně okolo těch 20mV. Navíc při malém vstupním napětí se projevuje dost velká nelinearita, řádově od 100mV nahoru už je to dobré. Takže tam je něco principielně špatně, ale teda nedochází mi co. Teoreticky to přece musí jít.

Zkoušel jsem to různě upravit, napájet báze přes odpor z kladného napájení, kolektory těch výstupních trandů přes odpory... a tak ale žádného lepšího výsledku jsem nedosáhl. Nechápu to...
To druhé zapojení zatím nemůžu ověřit, nemám to tranzistorové pole nebo jak se to jmenuje
Takže termostat asi vyhraje

Ono už je to vcelku fuk, jedna 723 navíc mě nezabije. Už tak tam mám 8 operáků jen v napěťovém a proudovém řízení

a to nepočítám ještě další komparátory pro přepínání vinutí trafa, rozsahu panelových měřidel atd atd.
To s těma diodama se mi moc nelíbí, bylo by asi dost těžké vybrat diody které by vyhovovaly a navíc mi není úplně jasné co bych tím získal?