Zvýšení napětí svářecího trafa.
Moderátor: Moderátoři
Zvýšení napětí svářecího trafa.
- Přílohy
-
DSCF2946.JPG- (89.55 KiB) Staženo 138 x
-
DSCF2942.JPG- (81 KiB) Staženo 160 x
yakl píše:Táto "zváračka" potrebuje skôr ventilátor, ak ho už výrobca neosadil. Keď sa mne taká dostane do rúk, tak vyrobím nový zadný diel z hliníkového plechu a osadím doň 120 mm ventilátor na 230 V.
Ten ventloš je potřeba,mám ji doma taky a po 10 minutách sváření sepne teplotní ochrana a pak musím asi 20 minut čekat než vystydne.
Ak mate nejaký lepší návrh dajte mi vedieť prosím.
Ďakujem.
http://www.gme.sk/cz/index.php?page=pro ... il=745-004
stasek píše:Já to vyřešil tak, že konec sekundáru,který je z hliníku je nalisován na Cu kabel, který vede ke kleštím. Tak jsem odstřihl konec i s kouskem Cu kabelu a na ten Cu samozřejmě pájet jde, zaizoloval a přimotával co tam vlezlo.
Prosím Ťa a ten Cu kábel je ale omnoho hrubší nie? Nevadilo to potom pri namotávaní toho drôtu? Neviem ako presne sa musí dodržať tá poloha vinutia. Aby to potom nejak neodstávalo.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Já to vyřešil tak, že konec sekundáru,který je z hliníku je nalisován na Cu kabel, který vede ke kleštím.
Hliník a měď k sobě zásadně nepatří,pouze za určitých podmínek.Když tyto dva rozdílné materíály k sobě připevníme,vzniká mezi něma elektrické napětí,které roste se zvýšující vlhkostí.Tudíž tento spoj oxiduje,vzniká přechodový odpor se kterým roste teplota spoje.
Pro takovéto spojování existoval plátovaný hliník s mědi.Tyto dva materiály byly k sobě slisovány vysokým tlakem,čímž mezi ně se nedostal vzduch,vlhkost.Byla to prakticky speciální podložka.Na měď se dal vodič z mědi,na hliník hliníkový a řádně se to stáhlo.
V dnešní době různých pájecích materiálu,bych spíše použil,jak už psal"sqad"pajecí kapalinu na hliník(měď není problém),pocínoval bych připravené konce,které chci k sobě spojit.Pak bych použil tenkostěnnou trubičku,ale raději bych vzal pásek plíšku předem pocínovaného,ovinul konce a pořádně propájel.
Tchánovi dělal jeho švagr svářečku,přitom je elektrikář a spojil bez úprav měď a hliník.Ale to už je dávno už tu byla.Spoj po čase hořel,buďto
lepila nebo pálila,regulace na 3.14ču.
P.S. Určitě bych dělal s trafem vymontovaným ven . Už právě pro to pucování !