Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora? (zamčeno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
vlko21

#16 Příspěvek od vlko21 »

ja som na zbernom nasiel oscil tektronix 465, stacilo trochu kontoxu a frci ako novy ...
jandu

#17 Příspěvek od jandu »

Firmu na recikláciu zaujímajú - rovnako ako našich hnedých spoluobčanov - žiaľ "iba" farebné kovy. Dva-tri mesiace ma neustále otravovali, koľko medi, zlata, Al, alebo iných drahých kovov je v tom-ktorom tranzistori, IO, kontakte relé, na dps a pod. Namietal som, že tá práca s opätovným vyzískaním je pomali, ak nie úplne drahšia, ako výsledok, ale asi majú na to nejakú technológiu. Samozrejme Al a CU sa vyzískajú spálením a roztopením, ostatok ale musý byť nejak elektroliticky.... Bol som na exkurzii v prevádzke, kde sa ručne vyletovávali súčiastky a triedilo sa to na jednotlivé komponenty. Zaujímalo ma, koľko neekologického odpadu, dymu a iného sajrajtu vyprodukujú, ale o tom sa "tvrdo" mlčalo.

Myslým si, že celá tá myšlienka je ako eklogické pohonné hmoty na báze pšenice a kukurice - nech to stojí, čo to stojí, aj keby ľudia od drahoty a hladu pokapali.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Najlepsie to robia niektore PC bazary - robia nielen vykup, ale aj ekologicku likvidaciu PC z firiem. Tam sa da urcite aspon 80% veci hned predat, co je najekologickejsie. Tych zvysnych 20% ostava na nefunkcne veci (z ktorych sa da tak 80% opravit) a veci, ktore nikto nechce. Nad tymto by sa mali komunisti v EU zamysliet a urobit take zakony, aby taketo veci nekoncili v odpade.
Basic
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Basic »

nxn píše:No jak to děláte aby vás pustili do areálu technickejch ?Tady v Turnově jsou takový dědci.....který nechtěj aby se tam někdo hrabal...(prostě otrávit )

V Mohelnici nijak, jenom je to můj známej.
bu2520

#20 Příspěvek od bu2520 »

vyprávěl mi kamarád z Ameriky, který, se tam živí obchodem se starými počítači jak tam funguje recyklace. Když má dostatečné množství elektroodpadu, zavolá firmu, jsou to prý Japonci ti rozestaví linku, do které nakladačem hází kompletní bedny, tam to rozdrtí na prach a pomocí, vzduchu, a vody to letí tubusem, kde podle váhy dopadají jednotlivé částice a přesně jim to roztřídí podle druhů. Mají za povinnost, veškerý granulát odvézt do Japonska, kde z toho udělají Toyoty a vrátí nám to zpátky povzdechl. Je to mazané když uvážíme, že v Japonsku nemají téměř žádné nerostné bohatsví. a takhle ho zadarmo vozí domů.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od workhard »

Chodím tam,když je zavřeno :twisted:
Podepřu si dekl od kontíku videem a vlezu si dovnitř :D
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Tam vyhadzuju naozaj odpad. A toto sa naozaj da nazvat recyklacia na urovni.

Inak som kedysi nakupoval po 20 a 50 korun v jednom obchode nefunkcne PC komponenty - kopa z nich dodnes funguje :)
Basic
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Basic »

rnbw píše:Tam vyhadzuju naozaj odpad. A toto sa naozaj da nazvat recyklacia na urovni.

Inak som kedysi nakupoval po 20 a 50 korun v jednom obchode nefunkcne PC komponenty - kopa z nich dodnes funguje :)

:D :D
stasek

#24 Příspěvek od stasek »

Marie Fůrie píše: měla jsem za to, že nejlepší recyklace je oprava a další používání nebo rozebrání na součástky a jejich opětovné použití.

Mám zato, že tento "šrot" se skutečně tímto způsobem recykluje, alespoň jsem před časem viděl záběry z dílny, kde něco takového vykonávali invalidi a učni jakéhosi učňáku. Tedy kuchali určité druhy součástek. Co se pak děje s těmito součástkami už nevím. Docela možné je, že je to určitá selekce před přetavením v hutích.
U nás ve sběrném dvoře třídí zvlášť zjevně "nekuchané", televizory, lednice apod, zatímco třeba jen bedny s obrazovkami a lednice bez kompresorů se hází do kontejneru zvlášť.
Basic
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Basic »

stasek píše:
Marie Fůrie píše: měla jsem za to, že nejlepší recyklace je oprava a další používání nebo rozebrání na součástky a jejich opětovné použití.

Mám zato, že tento "šrot" se skutečně tímto způsobem recykluje, alespoň jsem před časem viděl záběry z dílny, kde něco takového vykonávali invalidi a učni jakéhosi učňáku. Tedy kuchali určité druhy součástek. Co se pak děje s těmito součástkami už nevím. Docela možné je, že je to určitá selekce před přetavením v hutích.
U nás ve sběrném dvoře třídí zvlášť zjevně "nekuchané", televizory, lednice apod, zatímco třeba jen bedny s obrazovkami a lednice bez kompresorů se hází do kontejneru zvlášť.

To tuto sobutu jak jsem by na návštěvě sběráku sem si všiml že všechny věci kromě lednic a bílých spotřebičů dávají na hromadu ven beze střechy, tolik pěkných věcí bylo zmoklých a tak zničených, hlavě že televize a monitory s tiskárnama jsou v zastřešené budově, to bych je nakopal! :? :?
Davidsev

#26 Příspěvek od Davidsev »

Teď už tam moc nechodím, protože to nemám kam dávat :D Jednou sem tam našel aji HiFi Sony, ta hraje, byla i s repro 8-)
Většinu věcí co stavím, stavím ze sběrnodvorného matrošu, akorát součástky co se běžně z komplů, TV a tak nekuchnou prostě koupím :D
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od urbanek »

Na některých sběrňácích třeba ani neberou vykuchané TV či monitory, dokonce ani když chci vyhodit jen plastovou bednu od TV!! o samotných obrazovkách ani nemluvím... Když jsem se ptal jak je to možné, řekli, že firma co od nich bere elektroodpad prostě vykuchané spotřebiče nechce. S takovou budou snad za chvíli brát jen přístroje funkční a v záruce... No ještě aby ne, na vykuchané televizi přece nezbohatnou... No a pak je tady samozřejmě lobby výrobců a prodejců nové elektroniky, kteří po uplynutí záruky nedodávají náhradní díly (nebo dodávají, ale neúměrně draho) prostě proto, aby si zákazník koupil novou věc a tu starou vyhodil (a dal tak vydělat výrobci, prodejci a firmě, co likviduje odpad). Celá ekologická politika EU je postavená na hlavu a nemá s ekologií nic společného. A protože my rádi dobře napodobujeme špatné vzory, tak všechny tyto "standardy" při výrobě a likvidaci elektroodpadu u nás byly velmi rychle zavedeny... (však taky naši "zelení" jsou jen nedbale přetření "modří" :D )
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Tomu sa hovori ochrana spotrebitela a zivotneho prostredia... :evil:
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

A ti "modří" jsou bývalí "rudí" s obrácenýma kabátama...!!! Kam ten svět spěje...?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mysteri

#30 Příspěvek od Mysteri »

jano2 píše:
Mysteri píše:V r.1978 sme chodievali z intru na smetisko do Podbiela, kde sa vyvážal odpad z TESLA Nižná..

Neviem,o vyvoze do Podbiela,ale ja som chodieval do Zemianskej Dediny,to bolo ohromne smetisko z Nižnej,dalo sa tam najs takmer všetko,no ku koncu existencie TESLY,aj tam dali stražnika,ale za flašku mi nazbieral,zohnal,všeličo.

Máš pravdu, bola to tá ZD! Teraz som si uvedomil, že to bolo medzi Tvrdošínom a Nižnou. Nebol som tam už 30 rokov, a ešte k tomu ten Alzhaimer... :oops: :oops: :oops: A ten strážnik tam bol v Unimo bunke už vtedy, ale končil o 18:00 :lol:
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“