Ako zapojit motorcek?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mikollar

Ako zapojit motorcek?

#1 Příspěvek od mikollar »

Zdravim, mam motorcek z maleho magnetofónu Sony, ma 4 vyvody a je na nom napisane 8805C, bol napojeny na IO na ktorm je napisane 832 a 1279, nevedel by niekto ako zapojit tento motorcek alebo nejaky datasheet k tomuto IO.

DIk
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PabloX »

ja som mal podobny, tiez mal 4 vyvody - dva boli biele a jeden cerveny a asi modry.
skus to na tie dva.
mikollar

#3 Příspěvek od mikollar »

tento ma cievky robene z plosneho spoja, vyvody su len take male kontakty, ak na hociktore dva vyvody privediem napätie tak sa otoci o kusok
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

To co popisujes by odpovidalo krokaci. Ale v magnetaku jsem ho jeste nevidel. Spis by to mohl byt tachogenerator na regulaci otacek, to by ovsem jedno vinuti bylo pro motorek a ten by se pri pripojeni napeti normalne roztocil.
mikollar

#5 Příspěvek od mikollar »

tento motorcek cez remenicku pohanal kazetu, pri tom IO bol este smd trimer ktorym sa nastavovala rychlost
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Takovy motorky jsem videl ve Walkmanovy. Je to 3fázový motor do hvězdy s vyvedeným středem. Napájí ho speciální šváb, kterej využívá cívku motoru, která není zrovna pod proudem jako snímač otáček. z klidu se rozběhne na kmitočtu danným vnitřním oscilátorem IO a pak pohyb kotvy (magnetu) vyvolá indukci napětí zrovna v nevybuzené cívce a kmitočet 3 f buzení se zvyšuje spolu z otáčkama. až otáčky dosáhnou určité velikosti, tak se motor "synchronizuje" na třeba kristalovou kmitočtovou základnu..
Hodně laicky a jednoduše řečeno..
mikollar

#7 Příspěvek od mikollar »

a nemal by niekto schemu, ten IO mam ale neviem ako ho zapojit :oops:
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Je to jak píše Artaban, taky jsem to viděl WK Sony. Pokud se nepletu a je to jako u VCR tak dva vývody jsou napájení a dva řízení rychlosti ev směru. Je to skutečně 3f motor (výhoda že nemá kartáče) a lépe se řídí a kontroluje.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

pro informaci, jak se ridi bezkomutatorove bezsnimacove motorky je datasheet od jinyho svabu:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 1950V.html
ViPali

#10 Příspěvek od ViPali »

Nepíšeš, čo s tým chceš poháňať.
Ak len tak pre zábavu, skús nasledovné:
Označ si kontakty 1-2-3-4
Ak sú tam len tri vinutia a sú vo hviezde (píšeš, že ak privedieš napätie na hociktoré dva ... takže asi áno) tak sú medzi kontaktmi odpory; 1-4 =2R, 2-4 =2R, 3-4 =2R, 1-2 =R, 2-3 =R, 3-1 =R, to znamená, že kontakt (4) je stredný a 123 sú konce vinutí.
V ďalšom kontakt 4 nezapojíš a medzi kontakty 2 a 3 pripojíš kondenzátor 1 - 10uF.
Kontakt 1 pripojíš na +3V a keď potom budeš kontakt 2 pripájať k zemi, bude sa motor točiť vpravo, ak budeš pripájať k zemi kontakt 3 bude sa točiť vľavo.
Z 555 si môžeš spraviť zdroj pulzov a riadiť otáčky.

Veľa zábavy. Ďakujem za tip, taký motorček hľadám.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“