zalohovany zdroj 12V

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kevin_mitnick

#16 Příspěvek od kevin_mitnick »

To siditko uz Jablotron nevyrabi, misto toho ma novou radu zalohovych zdroju s procesorovym rizenim, dalkovou signalizaci stavu a poruch a s moznosti vlozeni aku az 17 Ah...

Mam to doma zhruba na ten samy ucel co chces ty (zivi se mi z toho hub, DSL router, NTcko pro ISDN, telefonni ustredna, alarm, kamerovy server, nejake nouzove osvetleni a podobna elektronicka verbez). Beha mi to uz pres rok a naprosta spokojenost. Stalo to sice i s akumulatorem kolem 3 tisicovek, ale max. proud 3A, zalohovaci aku 17Ah, procesorove rizeni, autotest baterie, dalkova signalizace stavu...

Hledej AWZ-222 (2A) nebo AWZ-333 (3A)
michalekkk

#17 Příspěvek od michalekkk »

nejprve zareaguji k tomu cezu...naposledy. souhlasim s tim, ze je to monopol jak prase a jsou to vydridusi, ale bohuzel mi nezbyva nic jineho nez platit :-( no a ted dale k presnemu ucelu pouziti. mam router a print server a ten neni na ups-ce. pokud zakolisa elektrika nebo prijde nejaka jina udlalost po dratech, obcas se stane, ze switch nebo print server vytuhne. pokud to pripojim na ups, tak to slape bezproblemu, ale kupovat kvuli takove blbosti ups-ku se mi nechce. jelikoz mam nekolik pb akumulatoru ruznych kapacit a nejakou suplikovou zasobu soucastek, rikal jsem si, ze bych udelal nejake jednoduche zarizeni, ktere by tyhle dve soucastky napajelo a v pripade vypadku elektriky by fungovalo jako zaloha. ani tak moc nejde o praci bez proudu (bezdratovej internet stejne lehne nekde po ceste), ale spis o to podchyceni vytuhavani aktivnich prvku z duvodu kolisani dodavky energie. pokud by se mi to doma osvedcilo, rad bych to dal i znamemu na barak, kde maji rozvod netu a neustale behaj na pudu restartovat ap...sice je resenim vypinani 220V na dalku nebo jisticem, ale pokud by slo udelat zarizeni levne a bezudrzbove, libilo by se mi to vic. no a co se tyka jablotronu, diky za tip, ja uz koukal na jejich stranky, ale prijde mi to reseni zbytecne drahe. za ty prachy uz je slusna ups-ka.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od workhard »

Ty dvě zařízení teď napájíš síťovými adaptéry?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
michalekkk

#19 Příspěvek od michalekkk »

presne tak. zatim je to v zasuvce ze site. klasika.
tomas001

#20 Příspěvek od tomas001 »

Předpokládám, že si celý ten zálohovaný zdroj chceš vyrobit buď kvůli úspoře peněz nebo prostě kvůli tomu, že tě to baví. :wink:
I přesto by možná bylo zajímavé uvažovat o nákupu obyčejného záložního zdroje. Nemusíš kupovat nic extra, stačí ti obyčejné off-line UPS, nějakých 300VA a máš vystaráno, navíc včetně přepěťové ochrany. Pořizovací cena několik málo tisícovek.
michalekkk

#21 Příspěvek od michalekkk »

tome, diky za reakci. je mi jasne, ze koupe UPS-ky to resi, ale pokud vemu cenu akumulatoru, trafa a par soucastek, jsem na par stokorunach a to je jina relace nez nejakej ten tisic za zalozni zdroj. uvazuji o zbastleni zalozniho zdroje, co kdysi delal jablotron (pasivni soucastky). Je to jednoduche a myslim, ze svuj ucel to splni. taky si myslim, ze ucinost zapojeni z ups bude nekde jinde, kdyz budu vyrabet z 12V > 220V a pote techto 220V opet transformovat na 12V pro switche. spis by me zajimalo, pokud jste nekdo z hor nebo mate take spatnou dodavku, jak tohle resite?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od workhard »

Jestli potřebuješ zálohovat 12V pro dva switche,tak na to musí bohatě stačit jeden ten aku s pár diodama a možná jedním odporem. Zkus se inspirovat tady:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#171626

A trafa už máš,možná,že by to obojí utáhl jeden adaptér (nutno vyzkoušet,já mám AP a SWITCH taky na jednom),má to pak podstatně nižší spotřebu. :wink:
michalekkk

#23 Příspěvek od michalekkk »

jo, ja myslim, ze uz jsem to nasal dost jasne. ale pro jistotu jeste jednou. mam dva aktivni prvky, kazdy je napajen jednim adapterem 220V > 12V primo ze site. pokud zakolisa nebo vypadne elktrika (deje se to tu dost casto), tak nektery z prvku obcas vytuhne. abych to nejak vyresil a nemusel furt vytahovat ze zasuvky, napadlo me pouzit jeden stabilizovany zdroj, dimenzovany tak, aby utahl oba aktivni prvky. Ten by pak tyto prvky napajel a byl by zalohovan v pripade vypadku stab. zdroje akumulatorem. Pokud mohu pouzit jednoduche zapojeni z linku o odpoved vyse s tim, ze primarni akumulator nahradim zdrojem, je to uplne jednoduche a diky za radu. pokud to neni vhodne, tak prosim o nejake jine jednoduche zarizeni. mam schema na zalozni zdroj od jablotronu, ktery obsahuje nekolik pasivnich soucastek, ale jestli to jde jednoduseji, rad pujdu do jednodussiho.
tomas001

#24 Příspěvek od tomas001 »

Jasně, použij to tak, jak to je. Bude to fungovat a jednodušší už nevymyslíš. :wink:
Co se týče toho společného síťového zdroje, možná by bylo elegantní ho nekupovat ale vyrobit a dát ho rovnou do jedné krabice s akumulátorem i s touhle jednoduchou elektronikou.
Na výrobu zdroje ti stačí trafo, můstkový usměrňovač, stabilizátor 7812 nebo podobný a dva kondíky.
Výsledek bude pěkný stabilizovaný a zálohovaný zdroj 12V, který navíc můžeš ozdobit nějakou LEDkou a je to. :)

Ještě detail - možná by stálo za to udělat ten zdroj dvojitý - jednak těch 12V a jednak ještě nějakých 13,5V kvůli nabíjení toho aku. Ovšem otázka je, jestli by tahle komplikace nakonec měla nějaký praktický dopad na funkčnost. Myslím, že v tvém případě ani ne. :)
michalekkk

#25 Příspěvek od michalekkk »

jasne, pocitam s tim, ze to bude jedno traficko do plosnaku a cele v jedne bedne s akumulatorem....takze vlastni vyroba. takze podle linku pouze dve diody, zdroj 12V, aku 12V a na d2 paralelne odpor 100R. Super, je to jednoduche, otestuju, jak to pobezi a dam vedet.
tomas001

#26 Příspěvek od tomas001 »

No, nechci vypadat jako hnidopich, ale možná bych raději použil to schéma se třemi diodami. Se dvěma diodami se ti ten tvůj aku bude malinko vybíjet přes výstup té 7812ky. Jen malinko, ale škoda každé miliampéry, ne... :wink:
michalekkk

#27 Příspěvek od michalekkk »

ok, dikec za tip. vono je to v podstate stejne jak ten zalohovany zdroj od jablotronu. ten je navic doplnen stabilizatorem, usmernovacem a filtracnima kondikama + indikacnima dioadama, ale zakladni myslenka zustava stejne. diky vsem za tip, co nebudu mit za soucastky, tak nakoupim a udelam nejakej bastl, na kterem to otestuju a pak dam vedet, jak jsem dopadl.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

Klidně použij ty adaptéry,dávají jistě víc než 12V,ten můj k APčku dává 15V i při zatížení,takže ti budou v pohodě i nabíjet,vhodná napětí nastavíš pár diodama do série. A změř si odběry,možná,že by fakt stačil jenom jeden :wink:
michalekkk

#29 Příspěvek od michalekkk »

jasnacka, diky moc vsem za jejich prispevky, jakmile zacnu experimentovat, tak dam vedet, jak jsem dopadl.
michalekkk

#30 Příspěvek od michalekkk »

ahoj, tak jsem to nejak zbastlil:-) klubko dratu, akumulator, adapter a 3 diody + odpor a zatim to funguje. zkousel jsem nasimulovat nekolikrat vypnuti zapnuti a bezproblemu, switch ani jednou nevythnul. Tak ted budu cekat na nejakej vypadek, abych overil, jestli akitvni prvek nevytuhne i v teto konfiguraci. Zatim to testuju v praci, tak mi drzte palce:-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“