Změna geometrie v závislosti na umístění TV

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
urbanek
Kontaktovat uživatele:

Změna geometrie v závislosti na umístění TV

#1 Příspěvek od urbanek »

Zdravím všechny. Kamarád má novou TV Philips s RealFlat obrazovkou a má takovýto problém (nebo spíš záhadu). V jednom pokoji je obraz perfektní. Když ale přenese TV do vedlejšího pokoje je obraz jakoby mírně natočený doleva. Nejlíp je to vidět na teletextu nebo když pustí širokoúhlý film. Prostě ten spodní pruh je na levé straně tak o 2-3 mm užší než na pravé straně což u 55cm televize působí dost rušivě. Zkoušeli jsme s televizí různě šibovat, otáčet ji apod. v závislosti na poloze se měnila šířka toho pruhu (a tím i to "natočení" obrazu) našli jsme i polohu kdy to bylo úplně rovně (ale to bylo bohužel obrazovkou ke zdi :( ). Nejdřív mě napadlo že by třeba mohl mít v tom stole kde to stálo nějaké železa co by to mohly teorerticky ovlivnit (samotný stůl je ze dřeva) zkusili jsme ale televizi zvednout cca metr nad stůl a bylo to stejné. Měnila se jen geometrie, konvergence byla ve všech případech perfektní.
Je to normální jev? Já jsem se s tím ještě nesetkal. Je to nějaké specifikum RealFlat obrazovek? Když dal na ten stůl starého Grundiga s obrazem to nic nedělalo. Může mít na to vliv zemské magnetické pole (jako kdysi u starých delta obrazovek, kdy se při změně polohy rozjela konvergence)? Dá se ten problém vyřešit i jinak než jen přestavět nábytek a dát televizor jinam? Díky za názory.
Sejny

#2 Příspěvek od Sejny »

co je za Těmi zdmi? žeby tam sousedi měli postavené reprobedny?? :lol: taky to můžou dělat stoupačky nebo hromosvod...
Naposledy upravil(a) Sejny dne 24 pro 2005, 02:01, celkem upraveno 1 x.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Zatím jsem se s takovým problémem nesetkal, ale připadá mě to na uvolněné vychylovačky. Magnetické pole vych. cívek je poměrně silné, takže případné magnetické pole by muselo mít značnou intenzitu a to by se projevilo na konvergencích i čistotě barev.
Hill
Administrátor

a co takhle

#4 Příspěvek od Hill »

A co takhle stoupačky ústředního topení či jiné potrubí?
Setkal jsem se s podobným problémem - potrubí z pozinku pod podlahou, ale tak silně stejnosměrně zmagnetované, že na 55cm obrazovce ve výšce 90 cm nad ním se rozhazovala barevná čistota. Posunutí TVP o metr vedle už stačilo na přijatelný obraz. Ve zdech vodorovně kolem TVP nebylo nic kovového.
Když se dělaly podlahy, vyměnilo se i potrubí za plastové - a televize může stát kdekoli v místnosti.
Náklon obrazu jsem nepostřehl, ale možná proto, že nepůsobil tak rušivě, jako přeházené barvy zejména viditelné v levém horním rohu obrazovky. Třeba se obraz nakláněl také, ale to už dnes nezjistím.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

re

#5 Příspěvek od durkovic »

Vesele Vianoce a dobry den.

zmena geometrie u tej tv philips je jej asi slabsia stranka pretoze ja mam polrocnu tv LG RE-29FA34 s obrazovkou FLATRON 72 cm a vzadu asi meter za nou je stupacka ustredneho kurenia vedla tv su reprobedny s poriadne velkym basakom a ten obraz je stale perfektny.
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od urbanek »

Díky za odpovědi. Dneska jsme s tou televizí běhali po pokoji a hledali co by mohlo obraz ovlivnit. Zjistili jsme, že na deformaci obrazu nemá vliv její vzdálenost od stěn ale její natočení. Prostě pokud je obrazovka v určitém směru je obraz perfektní, ale stačí otočit o 90° a je to nakřivo. Napadá mě snad jedině, že by na to měla vliv železobetonová stropní konstrukce. Je to přízemí a mezi sklepem a přízemím je železobetonový strop (mezi přízemím a 1.patrem je už dřevěný).
Nedal by se ten problém třeba vyřešit tím že by se pod televizi položil plech (nebo TV dát na plechový stolek) a tak ten magnetismus odstínit? Případně byl by lepší ten plech železný nebo hliníkový?
Nagant

#7 Příspěvek od Nagant »

Nevím, magnetickou složku elektromagnetického pole těžko odstíníš. Pokud je to tak citlivé na blízkost kovu, naindukuje se ti v tom plechu něco z pole vychylovaček, vzniknou tam nějaké vířivé proudy a budeš mít zas nějaké problémy.
gumickar
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od gumickar »

Měl jsem téměř stejný problém a když z protějšího baráku sundali lešení, bylo vše OK
Nagant

#9 Příspěvek od Nagant »

No to jsou teda věci! Jak vzdálený ten barák byl? Mne ještě napadlo - zmagnetovaná armatura železobetonu (nakládání elektromagnetickým jeřábem) nebo geomagnetická porucha :roll: .
gumickar
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od gumickar »

To jsou. Byl asi cca 50m
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“