prevodnik ega to vga

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Muerto

#16 Příspěvek od Muerto »

No ide oto ze by sme chcely nahradit ten monitor za plochy LCD a vyrobit iny ovladaci panel ktory by siel zavesit na strop do kolajnice takze ega vystup maximalne nevyhovuje
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

tak ti asi nezbyde než zduplikovat řídicí systém a ve formátu kterým komunikuje ten stávající se napíchnout novým systémem do starého a vyvést potřebné signály ven, pak už si s nima můžeš dělat co chceš na nějaké nové konzoli. Celé to možná bude nákladnější než rovnou nějaký nový systém.
Muerto

#18 Příspěvek od Muerto »

no cely novy riadiacy system vychadza na 300 000 takze ten prevodnik vyde ovela lacnejsie len ide oto aby to neboly vyhodene peniaze ked to snim nebude fungovat
Marie Fůrie

#19 Příspěvek od Marie Fůrie »

Kdysi jsem si postavila ten odporový převodník z EGA na VGA, protože jsem měla XTčko ale ne EGA monitor. Včera večer jsem ho vyhrabala a zkusila jsem přes něj připojit EGA na TFT. Obraz naskočil, dokonce i barevně, akorát dole trochu vylézal z obrazovky a monitor hlásil, že vstup je out of range a po cca 30 sekundách se vypnul. Možná by si s tím některé TFTčko poradilo líp.
Přílohy
EGA_VGA2.jpg
(20.49 KiB) Staženo 162 x
EGA_VGA1.jpg
(33.49 KiB) Staženo 182 x
Muerto

#20 Příspěvek od Muerto »

ok a mohla by si dat schemu toho odporoveho prevodniku ?
Marie Fůrie

#21 Příspěvek od Marie Fůrie »

Muerto píše:ok a mohla by si dat schemu toho odporoveho prevodniku ?
Přílohy
ega2vga.gif
(9.35 KiB) Staženo 219 x
Muerto

#22 Příspěvek od Muerto »

a keby aj mne uteka ten obraz dal by sa nejako stabilizovat pomocou kristalu alebo nejak inak ?
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

ještě možná znegovat vert. synchro puls a TFT si s tím poradí ještě líp.

EGA v režimu 320x200 má jak píšou řádkovou frekvenci 15,7kHz což je skoro TV časování.
http://www.root.cz/clanky/graficke-kart ... ratory-12/

nevím jak si to poradí s 64barvovou EGA, tam je víc než světlá a tmavá R/G/B
Marie Fůrie

#24 Příspěvek od Marie Fůrie »

Crifodo píše:ještě možná znegovat vert. synchro puls a TFT si s tím poradí ještě líp.

EGA v režimu 320x200 má jak píšou řádkovou frekvenci 15,7kHz což je skoro TV časování.
http://www.root.cz/clanky/graficke-kart ... ratory-12/

nevím jak si to poradí s 64barvovou EGA, tam je víc než světlá a tmavá R/G/B

Barvy jsou v pohodě, EGA má 3*2bity = 64 barev, proto ten převodník. Synchro monitor psal že je kolem 23kHz / 60Hz, bylo to v textovém módu 80*25znaků 16 barev, viz. ty fotky.
Muerto

#25 Příspěvek od Muerto »

takze ten prevodnik som spravil ale na obraovke nezobrazuje vobec nic len no signal
fido116

#26 Příspěvek od fido116 »

Muerto:Zkus tohle http://www.foxon.cz/lcd-monitory-rgb-ega-cga-c-244.html .Podobný problém řešíme v současné době a není to tak jednoduché převést EGA nebo CGA do VGA.Lcd panel od výše uvedené firmy funguje,Je to vyzkoušené.Vzhledem k ceně nové mašiny,je to cena přijatelná a i kdyby šel stroj do důchodu,tak monitor se dá použít kdekoliv jinde,umí od monochromu až po SVGA
Vogon

#27 Příspěvek od Vogon »

Crifodo má pravdu, převod ega-vga je vcelku problém.
Domnívám se, že opravit původní monitor je daleko snažší cesta.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“