Nafouklé kondenzátory

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Crifodo píše:Ten PC provozuje ten dědek, co pásl kozy ve Slavnostech sněženek, ne? :P

Je videt, ze jsi jeste nevidel poradne zasvineny PC :twisted: Jednou jsem opravoval PC v uhelnym skladu, to byl div, ze to jeste vubec fungovalo. Uhelny prach je myslim celkem vodivej. Taky kdyz ma uzivatel doma nejaky zviratko.... to se mi taky dostal do ruky PC, kterej se vypinal na prehrati, kdyz jsem ho rozdelal, tak jsem myslel, ze ma na procesorovym vetraku nejakou deku, nebo co. Ukazalo se, ze jsou to casem uz zplstnately chlupy, uplne zacpaly privod vzduchu mezi zebra.
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

no, tak všechno nemusím vidět :wink:
PC tak jak je známe, levné čínské škatule do základního prostředí, mají samy o sobě od začátku IBM PC dost pomýlenou koncepci.
Do uhelných skladů by správně mělo přijít PC s průmyslovým krytím, ale přece nebude vohnout kupovat Siemens za 60.000, když tam může dát škvirama oplývající Viyebeme-Nazhluto za pětinu ceny a zbytek investovat do lahváčů :twisted:
Abych nekřivdil jen žlutým sviním, takový regulátor kotlů Verner je z hlediska krytí taky lahůdka :evil: trochu omluvou je pro něj, že ho sekali snad ve stovkách kusů maximálně, ne desítky milionů jako Ho-chi-Minh.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Stan3 píše:Mikropáječku,široký hrot,přidat pájku na oba vývody,přiložit hrot k oběma vývodům současně a poté jemným tahem vytáhnout kond.
Bohužel ne vždy to dopadne úspěšně,už jsem takhle opravoval několik desek a u pár se mi vytrhly prokovy ze spojů. Záleží na šikovnosti a štěstí. :lol:

Lepší je elyt utrhnout, odštípnout zbytky vývodů a ze strany "spojů" vytáhnou zbytek nožiček. Rychlý, bezpečný. Ty elyty se většinou rozpadnou samy, žádná velká síla není potřeba.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Nichicon su spickove japonske elyty, ale pred par rokmi sa objavili vadne serie HN a HM, ktore sa dostali aj do niektorych DELLov. Nichicon chybu priznal (tykala sa serie HN a HM, ktore boli vyrobene v urcitom obdobi) a DELL vymienal zakladne dosky.

Elyty na zakladnych doskach sa daju vymienat velmi pekne, staci na to troska slusna spajkovacka, cin s tavidlom, odsavacka a trocha sikovnosti. Uz som ich par stoviek (mozno aj tisicov) vymenil a plosak sa mi "podarilo" poskodit len parkrat.
Basic
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Basic »

ZdenekHQ píše:
Stan3 píše:Mikropáječku,široký hrot,přidat pájku na oba vývody,přiložit hrot k oběma vývodům současně a poté jemným tahem vytáhnout kond.
Bohužel ne vždy to dopadne úspěšně,už jsem takhle opravoval několik desek a u pár se mi vytrhly prokovy ze spojů. Záleží na šikovnosti a štěstí. :lol:

Lepší je elyt utrhnout, odštípnout zbytky vývodů a ze strany "spojů" vytáhnou zbytek nožiček. Rychlý, bezpečný. Ty elyty se většinou rozpadnou samy, žádná velká síla není potřeba.

No tak jsem desku vytáhl a koukám že kondíky na desce jsou 1500 uF 6,3V a já mám jenom 1000uF 16V tak jestli to nebude vadit.

Mohl bych dat například 2 sériově nebo paralelně? Jak to zapojit?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od stepa »

Basic píše:Mohl bych dat například 2 sériově nebo paralelně? Jak to zapojit?

Tohle myslis vazne? Napriklad na wiki mas razeni kondenzatoru.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor
Ale byt tebou, tak to radsi nevymenuju a nejdriv neco prectu. Praxi musi predchazet i zaklady teorie.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
jardajar

#22 Příspěvek od jardajar »

Těch 16V nevadí, kapacita těžko říct, nevím k čemu slouží, ale u několika 386 jsem tohle dělal a snesli o několik set uF víc, ale možná to bylo jen štěstí... Asi bych tam raději dal ten co tam má být. Skládání kondenzátorů snad netřeba vypisovat.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od stepa »

jardajar píše:Skládání kondenzátorů snad netřeba vypisovat.

No jak vidis, tak je treba :?
MirrA1

#24 Příspěvek od MirrA1 »

mundo píše:
MirrA1 píše:Možná nejlepší by to bylo osadit to tantalama. Dosáhneš malýho ESRu a hlavně teplotní odolnosti.

Ty kondenzatory maj neco pres 3000µF a tantal s touhle kapacitou sem nevidel. Jeste me zajima demontaz tech kond. abych neposkodil desku.

No tak dám 2 nebo 3 paralélně ne? I když je zapojíš paralelně, tak celková velikost bude menší než velikost těchle elektrolytů.
Díky nízkému ESRu tantalů by asi stačila i menší kapacita než jakou mají ty hliníky.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od stepa »

MirrA1 píše:
mundo píše:
MirrA1 píše:Možná nejlepší by to bylo osadit to tantalama. Dosáhneš malýho ESRu a hlavně teplotní odolnosti.

Ty kondenzatory maj neco pres 3000µF a tantal s touhle kapacitou sem nevidel. Jeste me zajima demontaz tech kond. abych neposkodil desku.

No tak dám 2 nebo 3 paralélně ne? I když je zapojíš paralelně, tak celková velikost bude menší než velikost těchle elektrolytů.
Díky nízkému ESRu tantalů by asi stačila i menší kapacita než jakou mají ty hliníky.

A kde prosimte kupujes ty tantaly 1G/1G5 a za kolik? Rad bych vedel, kde se prodavaji.
Basic
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Basic »

stepa píše:
jardajar píše:Skládání kondenzátorů snad netřeba vypisovat.

No jak vidis, tak je treba :?

Tak kondíky vyměněny a zatím všechno šlape jak má :)
rezis

#27 Příspěvek od rezis »

Kondy z desek dostavam horkovzduskou. Mam ji nastavenou tak na cca 200C nahreju desku ze strany spoju a pak jen prisadim na vyvody mikropajku a jde ven. Vetsinou vypadne sam. Pokud to delam v praci tam mame vyhrivanou odsavacku . Tak to delam s ni. Ale taky s tim "predehrevem"
Internet - metla lidstva
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud má rovný vývody, vypadne sám. Pokud má zahnutý a "amatér" to nikdy nedělal, bezpečnější je můj postup. Přece jenom jsme na Bastlírně. :)

Jinak bez problémů se dají nahradit mizerný 1500u dobrýma 1000u(Hitano EXR) či daleko lépe 2200u (KMG) při zachování rozměrů.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
MirrA1

#29 Příspěvek od MirrA1 »

stepa píše:
MirrA1 píše:
mundo píše:

A kde prosimte kupujes ty tantaly 1G/1G5 a za kolik? Rad bych vedel, kde se prodavaji.

SMD tantalové C 1mF/6,3V (vel. 7x6mm) se normálně dělají, to stejné 2,2mF/6,3... na maloobchodní prodej jsem nekoukal. Ale myslím si, že by se měli dát sehnat.
Ostatně vyrábějí se kondenzátory s kapacitami stovky F na napětí okolo 10V které jsou stejně velké jako nám známé 1mF/16V, ale bohužel se mi je nikde v maloobchodním prodeji nepodařilo sehnat :D

Další věc je ta, že pokud by se místo těch elektrolytů daly tantaly, tak bude stačit i menší kapacita, možná i 2mF budou úplně stačit...
Crifodo

#30 Příspěvek od Crifodo »

supercapy se používají v hybridních pohonech, ale cena je asi mimo dosah průměrného gramotného bělocha v civilizované Evropě, tedy pro nás dokonale nereálná.
http://i1.ebayimg.com/05/i/000/df/74/96ae_1.JPG
za tohle chtějí 400€
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“