sledovac potencialu
Moderátor: Moderátoři
sledovac potencialu
-
Marie Fůrie
Split píše:V podstate jak robim ten wattmeter zacinam mat obavu...sice nie je opodstatnena lebo instalacie sa robia podla normy(mali by sa) ale clovek nevie kedy trafi na zlu zasuvku kde je nulak prehodeny s fazou..ide o to ze v tom wattmetri je nulak priamo spojeny so zemnymi spojmi na vsetkych plosakoch...takze radsej si ani nechcem predstavit co by sa stalo kedbyze sa nahodou zapoji do zlej zasuvky a na zemnych spojoch sa objavi 230V...da sa spravit nejaka ochrana voci tomu ze kedbyze sa to zapoji do zlej zasuvky aby sa nespustil pristroj?
Nulákem myslíš kulík nebo pravou zdířku?
Pokud chceš spojit sekundární stranu s zemí, dělá se to přes PE vodič, čili na kolík.
Ňo pokud je zařízení v plastové škatulce, není problém když je fázové napětí na "zemi".
A pokud to potřebuješ z jiného důvodu, nevím co přesně stavíš a proč je důležité vědět kde je fáze, tak se dá použít jeden fígl:
Vezmou se dvě doutnavky, dva odpory a připojí se mezi zdířky a ochranný kolík. Ta doutnavka, která svítí ukazuje zdířku, kde je fáze. No a když se k té doutnavce dá fotoodpor, tak připojený systém může zjistit, kde ta fáze skutečně je a podle toho se zařídit.
1. nulakom volam pracovny vodic to znamena prava zdierka
2.ja nemam kovovu skatulku..to este..aby bol pristroj bez galvanickeho oddelenia bol v kovovej..
3. tam nejde o to ci zabije alebo nezabije..tam ide o pristroj..uz som to spominal vyssie...je to wattmeter..je tam bocnik ktory je zapojeny na neutralnej strane pripojenej zataze...cize na jednu stranu od bocnika je zataz a na druhej strane bocnika je zem...a v podstate faza je privedena aj na jeden plosak kde je napatovy delic z 230V na niekolko voltov..a to sa obavam aby sa mi nahodou niekedy neznicil cely pristroj tym ze by sa mi dostalo na zemne spoje 230V
-
Marie Fůrie
Split píše:par faktov na upresnenie:
1. nulakom volam pracovny vodic to znamena prava zdierka
2.ja nemam kovovu skatulku..to este..aby bol pristroj bez galvanickeho oddelenia bol v kovovej..
3. tam nejde o to ci zabije alebo nezabije..tam ide o pristroj..uz som to spominal vyssie...je to wattmeter..je tam bocnik ktory je zapojeny na neutralnej strane pripojenej zataze...cize na jednu stranu od bocnika je zataz a na druhej strane bocnika je zem...a v podstate faza je privedena aj na jeden plosak kde je napatovy delic z 230V na niekolko voltov..a to sa obavam aby sa mi nahodou niekedy neznicil cely pristroj tym ze by sa mi dostalo na zemne spoje 230V
A čemu říkáš zemné spoje? Není náhodou jedno kde je N a kde L? Stejně je jednou + na L a za chvíli na N a mění se to 50x za sekundu
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
Marie Fůrie