Video JVC HR-J472EU, vadná přepěťová ochrana ve zdroji.

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Video JVC HR-J472EU, vadná přepěťová ochrana ve zdroji.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Zdravím. Ve zdroji videa JVC HR-J472EU od kolegy jsem našel proražený ochranný prvek (zenerka, diak varistor nebo co tam ti šikmoocí dávají).
Bylo to v napájecí větvi 12 V. Z trafa vývodu 9 jsou dvě paralelní diody D503 a D505, pak je filtrační elyt C5202 a k němu je paralelně ta "asi přepěťová ochrana" označená na tišťáku jako D5301. Dále to jde na tlumivku L520 a další kondík C527.
Po vyjmutí té proražené "součástky" (je na ní napsáno "C5" viz foto ) video normálně šlape.

Může mi někdo poradit co tam ti Japonci dávají, kde se to dá sehnat a nebo čím to nahradit? Nemám k tomu videu žádnou dokumentaci. Asi by to nemělo trvale běhat bez té ochrany.

Dík za radu.
Přílohy
Dioda detail.jpg
(30.43 KiB) Staženo 127 x
SIDTIM

#2 Příspěvek od SIDTIM »

Nejsem si jist, ale nebude to Zenerka???
..a co shoří, nezhnije..!
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Podle té "pětky", čitelné na tom skle bych si dovolil odhadnout, že na druhé straně jakoby nad ní bude asi ještě "jednička" a celý ten popis by tedy měl vypadat asi takto: "15" > neboli se jedná o 15V Zenerku. Měla by v zapojení sloužit jako ochrana proti přepěťovým špičkám, při normální činnosti sítě a zdroje se tedy neuplatní - ale běda, až přijde nějaká špice po vypnutí výkonnějšího indukčního spotřebiče...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
SIDTIM

#4 Příspěvek od SIDTIM »

To EKKAR:

Díky, jen jsi mne ujistil v mé hypotéze... :)
Tušil jsem tu Zenerku jako "nevratného policajta"...
..a co shoří, nezhnije..!
Brozicek

#5 Příspěvek od Brozicek »

Dík za názory. Já jsem si také myslel na Zenerku, a proto jsem ji uvedl jako první v seznamu potenciálních možností.
Ta hypotéza EKKARA o té jedničce na druhé straně skla byla správná. Dal jsem toho skleněného prcka do dětského mikroskopu, a to co vypadalo přes brýle jako C, bylo pod mikroskopem skutečně podobné "1" s chybějící polovinou toho podtržítka pod svislicí. Takže je to určitě Zenerka na 15V. Má to logiku, mě ta souvislost s čitelnou pětkou na skle nenapadla, díky EKKARE. Už pro ní běžím do GM Electronics v Ostravě.
LOYZA

#6 Příspěvek od LOYZA »

Tak jinak to vypadá že 670tka má stejný zdroj, mám ho v PDFku, dodej svou mejlovou adresu a pošlu. Jinak ta zenerka nese označení RD15ES/B1 a podle všeho tam vyhoví asi jakákoli 15V. Je to přepěťová ochrana, klasika. Hodně štěstí přeji.

LINK NA DATASHEET http://www.alldatasheet.co.kr/view.jsp? ... =RD15ES/B1

13.44 - 14.13 V je přesně napsáno
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

LOYZA píše:..... dodej svou mejlovou adresu a pošlu. J........

Poslal jsem Ti můj e-mail jako soukromou zprávu. Nevím jak to funguje, ale snad to "neveřejně" dostaneš. Dík za zaslání toho PDF schématu.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “