popis vývodů TV tuneru

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

popis vývodů TV tuneru

#1 Příspěvek od Jirka »

Mám tu jeden TV tuner, ale potřeboval bych vědět význam zkratek vývodů, všem zkratkám nerozumím:

MATSUSHITA JAPAN, typ na štítku ENV-57460F2 (potisk L305 F5751)

od anténního vstupu:
BU
AGC
BS-BL
BV-BH
BS2-BT
AFC-BP
BM
IF

(chtěl bych si z toho ubastlit přijímač zvuku z TV, jestli se mi to podaří - TV a audiotechnika mi moc neříká :( )

A pokud by někdo věděl, jaké má ladící napětí a jak se přepínají pásma, tak to sem taky prosím napište.
Díky
Návštěvník

#2 Příspěvek od Návštěvník »

if je výstup na mezifrekvenci
agc automatické vyrovnávání citlivosti
ty vývody Bx budou napájecí a ladící napětí+ prepínání jednotlivých pásem třeba +12v na BU bude asi rozsah UHF
L-vhf low
h-vhf high
afc je automatický doladování
Hill
Administrátor

napětí

#3 Příspěvek od Hill »

Především platí jen jedno značení: buď BS nebo BL, BV nebo BH... přímo na tuneru by mělo být vyražené (k tomuto typu nemám podklady):
BM je napájení tuneru +12V
na toto napětí se pak připojují vývody BL, BH nebo BU podle zvoleného pásma
AGC je napětí zpožděného řízení citlivosti (bez signálu asi +4V, s rostoucí úrovní signálu na vstupu klesá k nule).
AFC napětí automatického dolaďování (zhruba +6V při přesném naladění)... pokud není AFC vyvedené, nevadí, dolaďuje se přímo změnou ladicího napětí.
Ale měl jsi vypreparovat i obrazovou mezifrekvenci k tomu voliči - nemusely by tě zajímat úrovně AGC a AFC napětí atd..., navíc v ní už bývá i zvukový díl, ovšem podle typu KV bych řekl, že pouze na 5,5MHz, takže k tomu stejně budeš potřebovat kvaziparalelní konvertor, neb v našich zemích se používá nosná zvuku 6,5MHz (mono, zvuk 1 nebo L+P).
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jirka »

Díky.
Ten tuner jsem dostal dostal jen samotný, bez dalších obvodů, tak zkoumám, co se s tím dá dělat.

Ty popisky jsou takto vyražený na na stínícím plechu, ale fixou je tam poznačeno:

BS-BL -> BS
BV-BH -> BH
BS2-BT -> BT
AFC-BP -> AFC

A rozsah ladícího napětí by někdo nevěděl ?
Hill
Administrátor

rozsah ladicích napětí

#5 Příspěvek od Hill »

Promiň, na ten jsem zapomněl - obvykle se používá rozsah 2,5-27V plus mínus něco. Při nižších ladicích napětích se zhoršuje souběh a zvyšuje náchylnost ke křížové modulaci. Při vyšších riskuješ průraz některého varikapu.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jirka »

Tak jsem kousek pokročil. Sehnal jsem mezifrekvenci na bázi IO LA7530N, ale musím přeladit zvukovou část na 6,5 MHz. Jen bych se chtěl ujistit. Ta součástka v kroužku bude zádrž? Je to tak? (schéma je z kat.listu, zapojení mého obvodu je velmi podobné)

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“