Bezpečnost přístroje?
Moderátor: Moderátoři
-
Mirek S.
Bezpečnost přístroje?
Je tu prosím někdo znalejší problematiky?
-
Mirek S.
Cust píše:jako že když šlusneš elektrody, tak to dá jen 2 mA?
Cust píše:A jaké napětí a proud dá ten přístroj při simulované poruše elektroniky ?
Je to dle mě v podstatě proudový zdroj, takže když dojde ke zkratu elektrod, tak napětí jde téměř na nulu, ale proud se drží stále stejný, čili 2mA, ale nějak nechápu, co to s tím má co dělat.
-
Mirek S.
Cust píše:zkus ty elektrody drapnout do pracek a nahoď to! Budeš mít jednoznačnou informaci o bezpečnosti ... teda test je potřeba udělat na více lidech s rozdílnýma parametrama kůže....
No ale mě nejde o to jestli to "kope" nebo ne, to nakonec klidně mohu vyzkoušet, ale jak píšeš každý máme rozdílný odpor kůže a lidská kůže má teoreticky odpor 2000 ohm, ale jde mi o to, jak se na to dívá norma ČSN, jestli je to podle ní ještě ok nebo ne?
-
Stan3
-
Mirek S.
Jinak odpor lidského těla se počítá cca 1 kiloohm, takže při 10 mA na těle vzniká napětí U=I×R to je 10 V !! Při proudu 2 mA to pak jsou 2 V. Bezpečné napětí i v mokru je 12 V.
V každém případě souhlasím se Sendyxem a Jasinem: za normálních provozních podmínek ty 2mA jsou bezpečným proudem a při zatížení odporem lázně nebo lidského těla na elektrodách bude napětí spolehlivě pod bezpečnou hodnotou.
Jiná situace nastane v případě poruchy zařízení - i na tuto možnost musel být výrobek testovaný, protože je to jedna z podmínek vystavení příslušného prohlášení o shodě.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
No a prý podle posledních doporučení a norem se nesmí používat žádná zkoušečka, využívající lidské tělo jako vodič.