Bezpečnost

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tazatel

Bezpečnost

#1 Příspěvek od Tazatel »

Dobrý den,
jen bych se prosím Vás potřeboval poradit jestli je tohle zapojení bezpečné,
myslím tím zda to dokáže pouze kopnout, nebo to dodá i dostatek proudu na to aby to člověku ublížilo. Nechtěl bych aby se někomu něco stalo jestli to postavím.
http://www.instructables.com/id/How-to- ... nic-Shock/
A ještě, jak dlouho myslíte že by to přežilo zkrat na výstupu?
Děkuji Vám.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

Zdravému člověku by to ublížit nemělo. Ale nedá se to zaručit 100%. Každý je jinak citlivý a záleží co s tím bude kdo dělat. Pokud nechceš aby to někomu ublížilo tak to nestav (zvlášť pokud sám nedokážeš posoudit rizika).
honza_jan

#3 Příspěvek od honza_jan »

Na pokusy pro začátečníka to není vhodné!
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Výkon je dán použitým tranzistorem a trafíčkem. To nedá nebezpečný proud. Nebezpečný by mohl být jen náboj v tom kondenzátoru 22n. Pokud si spočítáme 1/2 C×U×U , tak vyjdou 2 mWs.
Na zapalovací cívce auta je cca 50 mWs. Není znám případ, že by zapalování auta někoho zabilo a to si na světě na to už šáhlo miliony lidí.
Dvě miliwatsekundy jsou <b>pro zdravého člověka </b> určitě neškodné. Jen pozor - nesmí se použít větší kapacita než těch 22 nanofaradů. Použití na jeho místě elyt 100u, např. ten co zbyl z toho foťáku je stoprocentně smrtelné !!
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Po zkratu na výstupu to jde okamžitě do věčných lovišť, zvlášť, když jde o čerstvý alkalický monočlánek.
Blokovací měnič má výstupní vinutí studeným koncem připojeno do série ze zpětnovazebním vinutím, který v některých typech ani není. měnič se při chodu naprázdno sotva rozkmitá a při zátěži se mu "přibuzuje" báze. Přibuzovací proud jde při přetíženi kolikrát tak vysoko, že shoří přechod báze-emitor. Proto se do starších fotoaparátu s bleskem nesměly dávat Ni-Cd akumulátory. Vnitřní odpor akumulátoru neomezil nárazový proud při nabíjení kondenzátoru a trand shořel..

Obrázek
Obrázek

(kdyby chtěl někdo stroboskop)
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Tie velke elyty su dobre svine - vydrzia celkom dlho nabite - a pri skratovani to spravi zablesk aj bez vybojky :D
Tazatel

#7 Příspěvek od Tazatel »

Děkuji Vám za odpovědi.
Abych se přiznal tak jsem se spletl v tom co mám doma.
Věděl jsem že mám ty vnitřky z foťáku doma dva, ale je na nich jiný typ transformátorku a nechce se mi to rozmotávat abych zjistil jak je dělané vinutí. Odpor vinutí je tak malý že ani ten mi nic neřekne.
Nicméně Všem děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“