Logo! a 2 teploty

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
eV723

Logo! a 2 teploty

#1 Příspěvek od eV723 »

Zdravím,
chtěl bych poprosit zkušenější uživatele o malou radu.
S programováním Siemens Logo! zatím umím jen základní věci.
Je mi jasné, že tu nikdo nemáte čas, aby mi radil nějaké postupy. Jde mi tedy jen o to, aby jste mi řekli, zda můj požadavek je pomocí tohoto zařízení možný či nikoliv.
Nebudu přesně vypisovat o co jde. Podle toho co napíšu to snad bude jasné.
Budu mít dvě čidla. Jedno venkovní a druhý bude měřit vodu.
Jedno čidlo bude podle své teploty nastavovat spínací rozmezí čidla druhého. Uvedu příklad. Základní hystereze bude nastavena na spínání 35-45 stupňů. Takto by to bylo, kdyby na druhém, venkovním čidle bylo 0-5 stupňů. Když na venkovním čidle bude 5-10 stupňů, posune se hystereze na druhém čidle, které bude ovlivňovat spínání na 30-40 stupňů. A naopak, pokud bude venkovní teplota -5-0 stupňů, hystereze spínání bude 45-50 stupňů.
Zkrátka, potřeboval bych ovlivnit podle venkovní teploty ohřev vody (tepelné čerpadlo).
Jak jsem již napsal, stačí mi pouze napsat, jestli je to pomocí Loga možné. Nechci jen nad tím trávit hodiny a pak přijít na to, že to možné není :). Jinak si hlavičku klidně namáhat budu :).
Mnohokrát všem díky za odpověď.
S pozdravem
eV
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

Logo jsem nikdy neviděl, ale nezdá se mi, že by byly zakázány funkce sčítání a odčítání...

V čemm to programuješ? Umí to asemmbler? nebo jen ty reléové schémata? či jak je to s touto potvorou?
belkvl

#3 Příspěvek od belkvl »

Logo umi releove schemata a taky funkcni bloky

vypada takle http://eshop.technoline.cz/produkt/797- ... -0ba5.html
masar

#4 Příspěvek od masar »

Asi to jinak nepůjde, než zhruba takhle:
...ale už o tom začínám pochybovat :wink:
...a asi to za chvíli smažu. :D

p.s. Bude třeba správně nastavit prahové parametry analogových spínačů. Např. rozsah venkovních teplot 0 až -5°C bude třeba rozšířit na např. -30°C, jinak by to při -15 netopilo a to asi nechceme. :wink:
Přílohy
LOGO.png
(1.96 KiB) Staženo 181 x
kkulish

#5 Příspěvek od kkulish »

eV723

#6 Příspěvek od eV723 »

Především všem díky za odpověď.
To Cust: Logo! se programuje v softu jménem Logo!Soft comfort. Demo je k dispozici na stránkách výrobce. Výš ho zde už uvedl kkulish.
Tenhle prográmek asemmbler neumí. Lze programovat buď pomocí liniových schémat nebo schématy, které jsou shodné s číslicovými obvody (AND,OR atd.), (to co nakreslil masar tam přesně najdeš :)). On už to ale vlastně belkvl napsal.
To masar: No, chlape, čumím cos mi to sem hodil :D. Takovouhle odezvu jsem vážně nečekal. Mockrát ti dík. Rád bych ti tvou snahu oplatil, jen nevím, co bych nabídl :). Tvoje zapojení zkusím nasimulovat v softu na programování tohohle stroje :). Dostanu se k tomu ale až k večeru. Dám pak určitě vědět jak jsem dopadl.
Bohužel nevím, proč mi nefunguje spojení s Logem a PC. COM mi to najde. Když v softu zadám, "Nástroje - Přenos - Čítač hodin..." objeví se na Logu znak spojení ale to je všechno. Posílat ani přijímat z Loga nic nejde. Ta funkce je nedostupná. Mám to Logo vypůjčené. Nevím ani, jestli je v pořádku datovej kabel. Je to od dost pochybného zdroje :D. Nebo něco dělám špatně.
To kkulish: O manuálu kterej jsi mi poslal vím. Vypadá to, že tam jsou funkce kterými by to snad mělo jít. Ale jak jsem už napsal, 100 % si jistej nejsem a musel bych do toho nějakej čas koukat. Nechtěl jsem ten čas trávit zbytečně. Když ale píšeš že to jde, zkusím se do toho obout i sám :).
Takže ještě jednou všem díky. K večeru nebo zítra napíšu moje další postřehy :)
Naposledy upravil(a) eV723 dne 29 říj 2008, 00:10, celkem upraveno 1 x.
belkvl

#7 Příspěvek od belkvl »

No ale pomoci dema nelze nahrat do loga ten program
Maskot

#8 Příspěvek od Maskot »

belkvl píše:No ale pomoci dema nelze nahrat do loga ten program

Tak jest,potrebujes vollversion programu.
eV723

#9 Příspěvek od eV723 »

Aha, no jo, to mě nenapadlo. Ale tak je to jasný :). Díky.
K PC jsem se dostal až teď, tak nevim, jestli budu mít sílu to ještě zkusit, než půjdu spát. Ale zejtra dám vědět.
eV723

#10 Příspěvek od eV723 »

Takže jsem to zkusil hodit do programu, nasimulovat a výsledek vidíte na obrázku. Masare, tvoje schéma se zdá být dobrý :). Jen jsem výstupy analogových spínačů pro vodu doplnil o invertory. Zdá se mi, že pak teprve ta hystereze funguje tak jak má. A nebo to jen neumím nastavit jinak :). Ještě potřebuju, aby to takto fungovalo jen večer, tedy jsem obvod doplnil o spínací hodiny. Na den mam zas jiný plány :).
Jenom, co mě v týhle realizaci trochu brzdí je, že se bojím, co se stane, když se logo porouchá :). Ono přeci jen to tepelný čerpadlo není zas tak nic lacinýho :). Líbilo by se mi, kdyby to logo mělo nějakou funkci, že když procesor Loga zaznamená poruchu, aby vypnul výstupy, nebo něco takovýho. Možná že to existuje, jen o tom nevím. Možná to taky zbytečně přeháním, protože čerpadlo svoje hlídání má, tak by se snad nemělo nic stát.
Jinak by to snad mělo být všechno. Kdyby něco, napíšu :).
Pokud máte ještě nějaké postřehy, budu rád za napsání.
Ještě jednou všem díky, hlavně masarovi :)
Přílohy
schema.jpg
(82.45 KiB) Staženo 243 x
no_-_name

#11 Příspěvek od no_-_name »

Pánové mají pravdu, Logo jsme měli teď na škole, tak kdybys něco potřeboval, ozvi se :) LogoSoft si stáhni určitě, tam si to odsimuluješ i v demu a do samotnýho Loga to už nacvakáš ručně...
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
masar

#12 Příspěvek od masar »

Jen jsem výstupy analogových spínačů pro vodu doplnil o invertory. Zdá se mi, že pak teprve ta hystereze funguje tak jak má. A nebo to jen neumím nastavit jinak

Nemám "po ruce" LogoSoft, ale myslím, že spodní tři analogové spínače mají opačně nastavené pořadí hodnot on a off. Invertory nebudou třeba. ....edit: Ale ne, když se koukám dýl...asi je to dobře. :)
Jinak není zač. :wink:
eV723

#13 Příspěvek od eV723 »

Taky jsem si to tak myslel :). Ale když jsem ty hodnoty otočil tak to nedělalo to co bych očekával a je třeba. Invertor pro mě byla jasná volba :D.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“