tesla 4002
Moderátor: Moderátoři
Při větším jasu obrazovky těchto dvou televizních přijímačů se objeví na stínítku obrazovky zpětné běhy (šikmé bílé čáry). Tento jev lze velmi jednoduše odstranit. Od běžce potenciometru jasu P8 - 100k odpojíme kondenzátor 0,4uF. Spoj od tohoto běžce ke katodě obrazovky odizolujeme v délce asi 0,5 cm v místě u elektronky 6L31 koncového stupně snímkového rozkladu a zapojíme kondenzátor 2,2 až 2,7 nF na 600V z tohoto místa do bodu mezi kondenzátor 0,1 uF a odpor 9k, který vede z anody elektronky 6L31. Zůstane-li v horní části obrazu několik zpětných běhů, je kapacita použitého kondenzátoru malá. Začne-li se nám od horní části zatemňovat, je kapacita kondenzátoru velká.
- Přílohy
-
Zlata Legie e.jpg- (37.29 KiB) Staženo 196 x
Tak na tohle jsi přišel kde? Úprava se týkala snad zkvalitnění ZB při vysokém jasu,ale že by neměla zhášení ZB a muselo se to dodělávat??????Oldradio píše:4001A a 4002A nemá primárně zhášení zpětných běhu, to se tam dodělávalo dodatečně. Vyšlo v knize "Úpravy televizních přijímačů"....
EDIT: Tak asi máš pravdu,v dokumentaci jsem to nenašel,ale jak ten obraz musel vypadat si nedovedu představit. Nebylo to děláno římo obvodem separátoru?
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Přílohy
-
Snímek 270.jpg- (31.38 KiB) Staženo 161 x
-
Snímek 271.jpg- (57.01 KiB) Staženo 205 x
Proč to tam neudělali hned zpočátku, netuším, ale při zahájení tv vysílání nebyla ještě úplně dodržována televizní norma a snímková frekvence se nevyráběla v oscilátoru řízeném krystalem, ale odvozovala z frekvence sítě, tím pádem v zatemňovacích impulsech chyběla taková ta směs, co je vidět při posunu snímkového kmitočtu. Možná pak zpětné běhy nebyly vidět.
Televizor tesla 4002A
Re: Televizor tesla 4002A
kdyz sem uz pisu, tak poradte mi, jakou lampou nahradit provizorne 6L50. ona je asi vadna, protoze mi vubec nejde VN.
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Televizor Tesla 4002A
jardx píše:Zdravím a děkuji za rady....Také bych se chtěl pokusit zregenerovat obrazovku,je tam typ 351QP44(montovala se např.do Mánesa).Má někdo s tímto typem zkušenosti?Dále sháním vrak rozhlasové části-potřebuji cívku L50 .DĚKUJI ZA ODPOVĚDI.
Kdysi jsem čb obrazovky úspěšně regeneroval, dokonce mám ještě někdo založený jednoúčelový inštrument a někde dokonce i postup. Mohl bych se toho přístroje zbavit, je to asi škoda jej likvidovat.
- Přílohy
-
Uprava 4002A.zip- (258.42 KiB) Staženo 252 x
Regenerace čb obrazovek
- Přílohy
-
Regenerace obrazovek.pdf- (58.68 KiB) Staženo 346 x