schema regulátoru napětí a proudu
Moderátor: Moderátoři
- Filispin_CZ
schema regulátoru napětí a proudu
Pro regulaci je třeba najít obvod zpětné vazby a tam regulaci zabudovat. Je potřeba prostudovat schéma a navrhnout to individuálně.
mtajovsky píše:Ta regulace bude nejspíš jen v omezeném rozsahu. Takové spínací zdroje, o jakém píšete, hlavně jejich invertorová část, se navrhují pro nějaké napětí na vstupu, výstupu a zátěž.
Pro regulaci je třeba najít obvod zpětné vazby a tam regulaci zabudovat. Je potřeba prostudovat schéma a navrhnout to individuálně.
Asi na 100% pravda. Dopátrať sa k schéme, spôsobom pokus/omyl s možným rozsahom párkrát odídu aktívne prvky, ..... no neviem. Určite sa neoplatí. Schodná cesta bude dobudovať reguláciu, ale .... potom je takmer lepšie postaviť/kúpiť regulovaný zdroj.
-
Stan3
- Filispin_CZ
-
Stan3
BOBOBO píše:Jsem rozhodně proti MAA . Zaděláte si na problémy !
Stavěl jsem už hodně zdrojů s MAA723 a vždy pracovali spolehlivě. Tento IO byl navržen pro stab.zdroje a vždy mě pobaví různé konstrukce s operačními zes. kde pomocí zenerky dělá jeden referenci,další jako rozdílový zes., napájený to bývá nesymetricky(např +30V,-5V) a pomocí kompenzace offsetu se nastavuje výstupní napětí
Pro Filispin_CZ: upravovat ten zdroj bych nedoporučoval, regulační obvody potřebují určité napětí pro svojí funkci a při snížení napětí nemusí fungovat a něco odpochoduje do háje,do slova.(Při nastavování jednoho zdroje mi nefungovala zpětná vazba a zbytky tranzistoru mi proletěli kolem hlavy,rána že jsem asi půl hodiny neslyšel na levé ucho)
- Filispin_CZ
-
Stan3
http://abcdimenze.wz.cz/elektronika/zdroj40V.html
Jelikož už bys to napájel ss napětím neosazoval by se vstupní diodový usměrňovač, a ani přepínač pro změnu rozsahu.
nastaveno pevně na rozsah 2-20V, pro proud 6A bys musel dát menší hodnotu R9.
- Přílohy
-
DSC00347-1.JPG- (39.02 KiB) Staženo 426 x
- Přílohy
-
DSC00346-2.JPG- (40.49 KiB) Staženo 163 x
-
DSC00346-1.JPG- (28.97 KiB) Staženo 202 x
- Filispin_CZ