Nabijecka autobaterii Tronic T4X (z Lidlu)

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

Samozřejmě, že dalo - vzít kus izolovaného kabelu nejméně 2,5mm2 a přemostit veškerou hlídací elektroniku, natáhnout na výstupní svorku napětí přímo od usměrňoveče. Potom ovšem nechápu potřebu něco takového kupovat, když se to hlídání vyřadí - to už je lacinější si zbytek (trafo, usměrnění a svorky) nějak ubastlit do příhodné krabice sám.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
1ramon

#47 Příspěvek od 1ramon »

Jde o to že já se někde dočetl že ta nabíječka není úplně k zahození produkt, byla akce a já moc nebádal a koupil. Když jsem se jal nabíjet a po údajném nabití proměřil elektrolyt kterej byl v červeným poli, tak se mi protáhl obličej. Já chápu že když to má být automat který nabíjí klasické aku i gelovky tak to jinak nejde, ale já mám baterku obyč. kterou vytahuju z auta, tak mi to vypnutí připadá spíš ke škodě než užitku. Nebo dělám něco špatně a přemosťovat bych to raději neměl?
masar

#48 Příspěvek od masar »

1ramon píše:Dobrý den pánové, nevěděl by někdo kdo se koukal dovnitř té nabíječky, jestli jde udělat v ní nějaký bastl aby se to automatické vypnutí při napětí 14.4V resp. 14.7V vyřadilo nebo jinak obešlo a nabíječka jela dokud ji neodpojím sám ručně a dobila baterku doplna, tudíž jela až do napětí 16V? Díky.

Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie. :wink:
1ramon

#49 Příspěvek od 1ramon »

To je dobrý nápad. Jsem zvědav jak to vevnitř vypadá, podotýkám že jsem to ještě nekuchnul. Jen mám obavu jestli na integráči něco naměřím aniž bych tam něco odpálil :lol:
robo

#50 Příspěvek od robo »

1ramon píše:To je dobrý nápad. Jsem zvědav jak to vevnitř vypadá, podotýkám že jsem to ještě nekuchnul. Jen mám obavu jestli na integráči něco naměřím aniž bych tam něco odpálil :lol:

Cele zarizeni je zalito nejakym lakem ci co to je. A z IO je zbrousena informace oznaceni. To ztizi provedeni patricne upravy. A jak jsem tady uz psal nabijecka ktera nabije akumulator napul, podle hustomeru, se nema nazivat nabijeckou.
EKKAR

#51 Příspěvek od EKKAR »

masar píše:Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie. :wink:

Není jednodušší než pátrat po fukci zapojení ho prostě vyřadit? Na tyhle "LIDLoviny" mám docela jednoduchý názor - jsou dobré akorát pro zlost. Potraviny taky nechodíte kupovat do autosalónu a na obarvení vlasů nepošlete manželku k autolakýrníkovi (i když mnozí z nás by to s gustem udělali :lol: :lol: :lol: ). Použij z původní "zabíječky" trafo, skříňku a možná usměrňovač a s trochou dozoru to bude nabíjet jak víno...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
masar

#52 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:Není jednodušší než pátrat po fukci zapojení ho prostě vyřadit? Na tyhle "LIDLoviny" mám docela jednoduchý názor - jsou dobré akorát pro zlost. Potraviny taky nechodíte kupovat do autosalónu a na obarvení vlasů nepošlete manželku k autolakýrníkovi (i když mnozí z nás by to s gustem udělali :lol: :lol: :lol: ). Použij z původní "zabíječky" trafo, skříňku a možná usměrňovač a s trochou dozoru to bude nabíjet jak víno...

Obávám se, že v tomto případě se touto metodou cíle nedosáhne. Nabíječku jsem neměl otevřenou, jen jsem ji viděl a držel v ruce. Je malá a lehounká a z toho usuzuji, že nejspíš půjde o spínaný zdroj, jehož parametry (velikost proudu) jsou ovládány jednočipem. Překlenutí takovéto elektroniky může být stejně těžké (ne-li těžší) než mnou zmíněná úprava. :wink:
EKKAR

#53 Příspěvek od EKKAR »

Nj, tyhle spínáky... Prostě na poctivou olověnou baterku patří poctivé trafo - je to nejblbuvzdornější...
1ramon

#54 Příspěvek od 1ramon »

Měl jsem takovou trafovou předtím, za podobnou cenu, vevnitř bimetal, no katastrofa, 5 vteřin nabíjení, půl minuty chlazení, nabíjel jsem několik dní. Takže jsem ji stejně musel odnést k odborníkovi který ji "opravil" provedl bastl že pak držela 2A furt, jen už nevím co tam provedl a chtěl jsem se vyhnout tomu že něco koupím a poběžím s tím v zápětí do servisu. Jinak problém není v "Lidlovině", tady ty chytré obvody jsou dnes ve většině "moderních" nabíječek za mnohem delší peníz, takže je problém najít něco pořádnýho a tady ta Lidlovská nemít to omezení tak nemám výhrad. Asi fakt nezbývá než vyrobit něco na koleně. :roll:
vrky

#55 Příspěvek od vrky »

Když bych chtěl nabíječku, koupil bych si asi něco takového. http://www.uni-max.cz/nabijecky-s-funkc ... otechnika/
1ramon

#56 Příspěvek od 1ramon »

masar píše:Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie. :wink:

Tak jsem se ptal elektrotechnika jestli by mi to udělal, ale vůbec se k tomu neměl, že je to problematické, složité bádání, shánění schematu atd...(odhad ceny za tu práci cca 900,-) a ještě vyslovil pochybnost, že vzhledem k tomu že je to spínaný zdroj tak by to i po této úpravě nemuselo běhat jak chci. No nevím jestli to říkal jen proto že se mu do toho nechtělo, nebo je to fakt takový problém... :evil:
masar

#57 Příspěvek od masar »

1ramon píše:Tak jsem se ptal elektrotechnika jestli by mi to udělal, ale vůbec se k tomu neměl, že je to problematické, složité bádání, shánění schematu atd...(odhad ceny za tu práci cca 900,-) a ještě vyslovil pochybnost, že vzhledem k tomu že je to spínaný zdroj tak by to i po této úpravě nemuselo běhat jak chci. No nevím jestli to říkal jen proto že se mu do toho nechtělo, nebo je to fakt takový problém... :evil:

To není práce pro zakázku, ale pro bastlíře, který to bude brát jako zábavu nebo ze zvědavosti (zvídavosti). Ale nejspíš se mu do toho nechtělo, protože výsledek je nejistý. :wink:
caponeall

#58 Příspěvek od caponeall »

No já jsem teď odpojil baterii od tronic t4x a meřil jsem s hodinovou pauzou hustotu a je na 1,28 no a na multimetru ukazuje 13,17 V. Baterii jsem nabíjel cca 24hod. na režim moto a je to 12V/9Ah :D
masar

#59 Příspěvek od masar »

No a to se ti zdá špatný? :wink:
Návštěvník

#60 Příspěvek od Návštěvník »

No já jen že tu pořád někdo píše o nabíječce z Lidlu a že je to šmejd atd...
Tak jsem jí odzkoušel a né jen na jedné baterii a jak jsem psal o té baterii co jsem s ní nabíjel posledně má teď 12,8V a hustata je také v pohodě.
Někdo tu psal o hustotě elektrolitu a že je pořad v červeném na měřáku. Tak si myslím, že ta baterie co někdo nabíjel je buď po smrti a nebo ten měřák :-) . Testoval jsem to i na dost špatné baterii YTX5L-BS (MF) a držela max 12,3V nechal jsem jí na Tronicu nabíjet dva dny na dostala se na hodnotu 12,6V a to měřeno dva dny po nabíjení. Jinak jsem měřil a nabíječka při nabíjení na MOTO program jde na 14,4V pak klesne na udržovací režim přepne na nabito a ja jsem naměřil cca 13,2V a pomalu šla cca. okolo 24hodin na 14,2V a to jsem jí odpojil (zánovní baterie). Ještě jsem zjistil a to u té bezúdržbové baterie YTX5L-BS (MF), že pokud sama nedrží na 12,7V zapne se oživování a to valí 14,7V pak padne na 12,7V a neustále se opakuje.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“