Nabijecka autobaterii Tronic T4X (z Lidlu)
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
1ramon píše:Dobrý den pánové, nevěděl by někdo kdo se koukal dovnitř té nabíječky, jestli jde udělat v ní nějaký bastl aby se to automatické vypnutí při napětí 14.4V resp. 14.7V vyřadilo nebo jinak obešlo a nabíječka jela dokud ji neodpojím sám ručně a dobila baterku doplna, tudíž jela až do napětí 16V? Díky.
Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie.
1ramon píše:To je dobrý nápad. Jsem zvědav jak to vevnitř vypadá, podotýkám že jsem to ještě nekuchnul. Jen mám obavu jestli na integráči něco naměřím aniž bych tam něco odpálil
Cele zarizeni je zalito nejakym lakem ci co to je. A z IO je zbrousena informace oznaceni. To ztizi provedeni patricne upravy. A jak jsem tady uz psal nabijecka ktera nabije akumulator napul, podle hustomeru, se nema nazivat nabijeckou.
masar píše:Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie.
Není jednodušší než pátrat po fukci zapojení ho prostě vyřadit? Na tyhle "LIDLoviny" mám docela jednoduchý názor - jsou dobré akorát pro zlost. Potraviny taky nechodíte kupovat do autosalónu a na obarvení vlasů nepošlete manželku k autolakýrníkovi (i když mnozí z nás by to s gustem udělali
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Není jednodušší než pátrat po fukci zapojení ho prostě vyřadit? Na tyhle "LIDLoviny" mám docela jednoduchý názor - jsou dobré akorát pro zlost. Potraviny taky nechodíte kupovat do autosalónu a na obarvení vlasů nepošlete manželku k autolakýrníkovi (i když mnozí z nás by to s gustem udělali![]()
![]()
). Použij z původní "zabíječky" trafo, skříňku a možná usměrňovač a s trochou dozoru to bude nabíjet jak víno...
Obávám se, že v tomto případě se touto metodou cíle nedosáhne. Nabíječku jsem neměl otevřenou, jen jsem ji viděl a držel v ruce. Je malá a lehounká a z toho usuzuji, že nejspíš půjde o spínaný zdroj, jehož parametry (velikost proudu) jsou ovládány jednočipem. Překlenutí takovéto elektroniky může být stejně těžké (ne-li těžší) než mnou zmíněná úprava.
masar píše:Když se ti podaří zjistit nebo změřit, na který pin IO je přivedeno napětí akumulátoru, pak stačí mezi tento pin a zem připojit zenerovu diodu na 12V (přes srážecí odpor, pokud není vhodný odpor už integrován). Pak bude nabíjení pokračovat do odpojení baterie.
Tak jsem se ptal elektrotechnika jestli by mi to udělal, ale vůbec se k tomu neměl, že je to problematické, složité bádání, shánění schematu atd...(odhad ceny za tu práci cca 900,-) a ještě vyslovil pochybnost, že vzhledem k tomu že je to spínaný zdroj tak by to i po této úpravě nemuselo běhat jak chci. No nevím jestli to říkal jen proto že se mu do toho nechtělo, nebo je to fakt takový problém...
1ramon píše:Tak jsem se ptal elektrotechnika jestli by mi to udělal, ale vůbec se k tomu neměl, že je to problematické, složité bádání, shánění schematu atd...(odhad ceny za tu práci cca 900,-) a ještě vyslovil pochybnost, že vzhledem k tomu že je to spínaný zdroj tak by to i po této úpravě nemuselo běhat jak chci. No nevím jestli to říkal jen proto že se mu do toho nechtělo, nebo je to fakt takový problém...
To není práce pro zakázku, ale pro bastlíře, který to bude brát jako zábavu nebo ze zvědavosti (zvídavosti). Ale nejspíš se mu do toho nechtělo, protože výsledek je nejistý.
-
caponeall
-
Návštěvník
Tak jsem jí odzkoušel a né jen na jedné baterii a jak jsem psal o té baterii co jsem s ní nabíjel posledně má teď 12,8V a hustata je také v pohodě.
Někdo tu psal o hustotě elektrolitu a že je pořad v červeném na měřáku. Tak si myslím, že ta baterie co někdo nabíjel je buď po smrti a nebo ten měřák