Výpočet magnetického toku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
piitr
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od piitr »

Tak díky. Asi to tak bude, že to přesné nejspíš není, ale je to přesnější než ten výpočet bez integrálu. Ono se toho polete člověk moc nenají, to je fakt.
breta1

#17 Příspěvek od breta1 »

Andrea píše:
piitr píše:Prosím Tě, jen tak ze zvědavosti: Umíš ukázat, že tohle je přesné? Tedy ukázat, že B záleží jen na poloměru i pro malou hodnotu h. Mně se to nějak nedaří. Nevím, kudy na to.

Tak přesné to určitě není, zanedbává se rozptyl, bere se, že míer vzduchu je 0, což není. Jak dokázat homogenitu/nehomogenitu H v axiálním směru nevím, zas tak moc to elmg. pole nežeru :lol:

Andreo, chtěla jsi jistě napsat, že míer vzduchu je 1 ...
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:
Andrea píše:
piitr píše:Prosím Tě, jen tak ze zvědavosti: Umíš ukázat, že tohle je přesné? Tedy ukázat, že B záleží jen na poloměru i pro malou hodnotu h. Mně se to nějak nedaří. Nevím, kudy na to.

Tak přesné to určitě není, zanedbává se rozptyl, bere se, že míer vzduchu je 0, což není. Jak dokázat homogenitu/nehomogenitu H v axiálním směru nevím, zas tak moc to elmg. pole nežeru :lol:

Andreo, chtěla jsi jistě napsat, že míer vzduchu je 1 ...

Ne, chtěla jsem napsat co jsem napsala, že se uvažuje míer vzduchu = 0 , což není, je přibližně 1.
breta1

#19 Příspěvek od breta1 »

Andreo, za prve nevim, proc do toho konkretniho prikladu tahas mier vzduchu, kdyz se jedna o uzavreny magneticky obvod bez vzduchove mezery a za druhe mi rekni, kdo ze uvazuje mier vzduchu nula - to je nesmysl, protoze by tim vyrusil magnetickou indukci ve vzduchu. Neexistuje prostredi s mier nula.
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:Andreo, za prve nevim, proc do toho konkretniho prikladu tahas mier vzduchu, kdyz se jedna o uzavreny magneticky obvod bez vzduchove mezery a za druhe mi rekni, kdo ze uvazuje mier vzduchu nula - to je nesmysl, protoze by tim vyrusil magnetickou indukci ve vzduchu. Neexistuje prostredi s mier nula.

Odpověděl sis na to víceméně sám. Aby se dalo uvažovat, že mg. tok se uzavírá pouze v jádře, pak by okolí muselo mít míer = 0. Takové okolí ale neexistuje a proto má jádro rozptyl, ten se ale v uvedeném výpočtu neuvažuje (bere se míer okolí = 0) a proto je výsledek nepřesný.
breta1

#21 Příspěvek od breta1 »

Proboha, po tom cloveku, ktery to mel spocitat, nikdo nezadal, aby ten prstenec strkal do nejakeho nesmyslneho prostredi s nesmyslnym mier nula. Zijeme na zemi kde mier nula nesezeneme. Bazirovat na superpresnosti vypoctu je v tomto pripade nesmysl uz z duvodu velkeho rozptylu mier te pitome litiny.
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:Proboha, po tom cloveku, ktery to mel spocitat, nikdo nezadal, aby ten prstenec strkal do nejakeho nesmyslneho prostredi s nesmyslnym mier nula. Zijeme na zemi kde mier nula nesezeneme. Bazirovat na superpresnosti vypoctu je v tomto pripade nesmysl uz z duvodu velkeho rozptylu mier te pitome litiny.

Asi ti unikla tahle otázka, na kterou jsem odpovídala:

Edit:
Jinak ten předpoklad míer okolí = 0, je jedno z nutných zjednodušení pro to, aby to šlo vůbec analyticky spočítat. Nikde se to většinou takhle neformuluje, většinou se řekne, že se rozptyl zanedbá nebo že B mimo jádro je = 0, ale je to totéž. Ty to umíš spočítat s uvažováním míer okolí = 1? Já ne, tak jestli se tu v tom chceš dál vrtat, tak si posluž, já už jsem k tomuto tématu své řekla.
breta1

#23 Příspěvek od breta1 »

Takze "Evolution112"
Jsem presvedcen o tom, ze se po tobe chce vypocet podle vzorce, ktery jsem ti doporucil. Ta nasledujici diskuze ti moc nepomuze, pokud se nevenujes podrobne teorii.
Evolution112

#24 Příspěvek od Evolution112 »

Takže "breta1"
Koukám, že se tu rospoutala zuřivá diskuse. Tvůj vzorec jsem použil a již je to zpracováno. Doufám, že už se takhle dlouho nezaseknu. Takže moc díky a až sem zas zavítám někdy pro radu, tak buďte shovívavý k mojim někdy triviálním zásekům. Ještě jednou všem moc díky za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“