kontinualni zdroj

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p4ul

kontinualni zdroj

#1 Příspěvek od p4ul »

Ahoj, chtel bych postavit nejaky jednoduchy 5V zdroj se zalohovaci baterii. Myslenka je takova, ze kdyz se prerusi sitove napajeni (vypnou proud, nahly vypadek apod.) zdroj prepne na baterii a zarizeni pripojene na zdroj nic nepozna a bude pracovat dale. Jedna se o teplomer (cidlo + nejaky mikroprocesor). Takze strilim, ze odber se bude pohybovat tak kolem 10mA. Mate s tim nekdo zkusenost?

Baterie se nemusi nabijet. Napadlo me napajet to 4 tuzkovkama, 99% casu to stejne bude napajeno ze site. Jde mi o to prepinani mezi sitovym vstupem a baterii. Neni na to primo treba nejaky IO?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Dve diody.
p4ul

#3 Příspěvek od p4ul »

Tak tahle kratka odpoved me dostala :D

Takze staci neco takoveho jako je na obrazku i s ohledem na vybijeni baterii?
Nebo jsi to myslel nejak jinak? Nechtel bych totiz vybijet baterie, kdyz bude k dispozici sit...
Přílohy
obr.png
(4.91 KiB) Staženo 79 x
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Ano, takhle to stačí. Jen je potřeba kontrolovat tu baterku, aby nebyla vybitá. Zapojení o něco málo složitější tuto práci převezme za Tebe - stačí další 2 diody a odpor, aby se při napájení sítí baterie dobíjela a při výpadku napájela zařízení.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p4ul

#5 Příspěvek od p4ul »

Od +5V ze sitoveho zdroje k baterce s diodou a odporem. Tim se zajisti nabijeni. A ta dalsi?

Jenze:
1. kdyz to bude takto zapojene, baterka se bude vybijet i kdyz bude pripojena sit, protoze se odebira proud ze dvou zdroju najednou a ne vylucne pouze z jednoho
2. nebude tam zadna ochrana proti prebijeni
3. nabijeni jsem nechtel resit, nabijeci baterky nevydrzi nabite moc dlouho a nabijet je porad mi neprijde moc vhodne, ale rad se necham poucit:) Pouzivaji se nejake specialni? (jinaci nez NiCd, NiMh). Predpokladam, ze vypadek nebude moc casto - 1-3x za rok? minuta, hodina, max den?
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Malý udržovací proud akumulátorům neškodí. Kapacita se vybírá podle spotřeby zálohovaného spotřebiče. A že se energie odebírá z obou zdrojů zároveń? Pokud se vše nastaví tak, že síťový zdroj dodává cca o 0,2 - 0,5V vyšší napětí, tak při napájení ze sítě se energie odbírá jen z něj - a pokud napětí z něj poklesne, napájení plynule přejde na baterii. Osobně doporučím olovo, 6V, kapacitu zhruba 1Ah.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Z hlediska životnosti, samovybíjení, nákladů i ekologie bych doporučil 4 alkalické primární články vel. LR14. Na občasné podržení výpadku sítě vydrží možná déle než bude morální životnost toho teploměru. Olovo ti za 2 roky může kiksnout, o akumulátory se musíš starat - procvičovat aby neztratily kapacitu.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

To je pravda. Je to ako so zalohovacimi bateriami na zakladnych doskach PC - kedysi tam boli 3,6V NiCd akumulatory a potom sa preslo na nenabijacie 3V lithiove clanky (spravidla CR2032). Tie lithiove vydrzia casto dlhsie - nie je problem ani 10 a viac rokov...
kevin_mitnick

#9 Příspěvek od kevin_mitnick »

Presne tak. Nejlepsi je lithiovka (treba dve tuzkove do serie = 6 V), ze sitoveho zdroje taky 6V, ubytek na diodach 0,7V. Garantovana zivotnost 10 a vice let.

Nedavno jsem tak s prekvapenim zjistil, ze pipak co oznamuje vypadek elektriky a vzestup teploty mrazaku stale funguje. Bastlil jsem to jeste jako studak pred cca 12 lety a uz jsem i zapomel ze to na tom mrazaku je namontovano, kdyz tu nekdy v lete byl vypadek proudu delsi a najednou jsem hledal co mi to vlastne pipa na cely barak. Pak jsem na zadni strane mrazaku nalezl desticku s obvody a v drzaku baterky SAFT LS14500 s datem vyroby 04/94...
p4ul

#10 Příspěvek od p4ul »

Tak jsem to prave myslel. Bez nabijeni. No, ale drive nez jsem precet posledni reakce jsem uz navrhl zapojeni s Pb akku...

Takze staci zrusit R1, D3 a misto Pb akku, dat 2x 3V Li baterii?
Přílohy
obr2.png
(10.88 KiB) Staženo 117 x
p4ul

#11 Příspěvek od p4ul »

asi takhle?
Přílohy
obr3.png
(19.31 KiB) Staženo 94 x
kevin_mitnick

#12 Příspěvek od kevin_mitnick »

Vzhledem na ztratu toho LMka a ubytek na diodach i vzhledem na priznivejsi chemii tech baterek bych volil dvojici lithiovek 3,6V (treba uz zminovane LS 14500). Jinak souhlas
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenda_KL »

MAX 690
Banda

#14 Příspěvek od Banda »

D1 zrušit, D2 schottky, LM317 vyměnit za LM2930 nebo LM2931, pak pokud bude odběr do 100mA a napětí AKU min. 5,8V, bude napětí na výstupu 5V zaručeno, ať se děje co se děje!
p4ul

#15 Příspěvek od p4ul »

To je fakt. Takze urcite 2x 3,6V.

Ty SAFT jsou dost drahe, ta LS14500 stoji 230 Kc! Celkem tedy 460 Kc za 4,5Ah, coz by pri rekneme 30mA vydrzelo asi 6 dnu. Zkusim pohledat jeste nejake levnejsi. Nechtel bych po tydnu dvou zistit, ze jsou vybite :roll:

Co je pricinou toho, ze pokud je jedno napeti na zdroji o >200mV vetsi nez na druhem zdroji, veskery proud se odebira ze zdroje s vetsim napetim?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“