Výroba ladícího kondenzátoru 450 pF
Moderátor: Moderátoři
Výroba ladícího kondenzátoru 450 pF
Abych nemusel dělat nový topic, nevíte někdo jak vyrobit 500 pF ladící kondenzátor?
- Přílohy
-
P02-02N.pdf- (145.39 KiB) Staženo 259 x
Bulboa píše:Když je kondenzátor označen jako 500 cm, tak to znamená že je jeho kapacita 500 pF, nebo co to znamená?
Asi tak nějak. Je to sice o trochu méně (0,9pF), ale to nehraje roli. Tady někde to je: www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Foru ... 0&postorde
Killroy
Bulboa píše:Díky.
Nevím jestli to tak moc nehraje roli, když vynásobím 500 * 0,889 tak dostanu 449,5 pF zaokrouhleně 450 pF a to už je hnedka o 50 pF míň. Takže nová otázka zní, nevíte někdo jak vyrobit ladící kondenzátor 450 pF?(název předmětu změněn a zahrnuje aktuální problém
)
Výroba ladícího kondenzátoru je sice možná, ale velmi pracná záležitost. V 60-tých letech vyšla knížka Novák-Kozler: "Amatérské součástky a stavba tranzistorových příjímačů", kde byla popsána výroba otočného ladícího kondenzátoru s pevným dielektrikem, kromě mnoha dalších součástí.
Není jednodušší ho sehnat hotový?
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Killroy
- tomasjedno
Killroy píše:Bulboa píše:Když je kondenzátor označen jako 500 cm, tak to znamená že je jeho kapacita 500 pF, nebo co to znamená?
Asi tak nějak. Je to sice o trochu méně (0,9pF), ale to nehraje roli. Tady někde to je: www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Foru ... 0&postorde
Killroy
Je to obráceně. 1 pF= cca 0,9 cm,
1 cm = cca 1,1 pF.
Přesněji to je 1 pF (SI) = 0,898755179 cm (CGSE)
Numericky je ta převodní konstanta kvadrát rychlosti světla.
Viz třeba http://shpenkov.janmax.com/Elec-Charge.pdf
tomasjedno píše: Je to obráceně. 1 pF= cca 0,9 cm,
1 cm = cca 1,1 pF. Přesněji to je 1 pF (SI) = 0,898755179 cm (CGSE)
Numericky je ta převodní konstanta kvadrát rychlosti světla.
Viz třeba http://shpenkov.janmax.com/Elec-Charge.pdf
Uf, tak to celý život žiju v omylu a nevědomosti. Díky za doučení...
Killroy
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- tomasjedno
Killroy píše:Asi opravdu bude nejlepší použít něco z vraku. Taky můžeš zkusit napsat tomuhle človíčkovi, ten by mohl vědět leccos: http://krysatec.benghi.org/ Jinak krásný věci jsou třeba k mání tady, viz www.rfparts.com/caps_variabletuning.html
Killroy
Díky za informace, díval jsem se na stránky krysatce začal jsem číst o cívkách a rámových anténách a skončil jsem u UFO
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Já bych se té výroby tak moc nebál. Stačí hromada plechu, dobrý nůžky, šroubovice jako nosný prvek a podložky na oddělení plíšků. Horší bude uložení rotoru (pochybuju, že by to někdo zvládl s ložiskama), ale určitě by se nějaký řešení našlo - např. na tupo do důlku + pérko z druhé strany. Pokud bude naladěno, moc nedupat !
Já bych řekl, že pokud to má být LADÍCÍ kondenzátor a ne jen víceméně náhodně proměnná kapacita, tak to vůbec žádná legrace nebude. Soustruh, frézka, lis. Nejlepší otočné kondenzátory, které jsem měl možnost vyzkoušet, měly rotor i stator celý frézovaný z jednoho kusu - žádná hřídel s plechy. A kuželíková ložiska. PAK se člověk mohl spolehnout na stabilitu a reprodukovatelnost kapacity při otáčení. A mohlo se i dupat.