Výroba ladícího kondenzátoru 450 pF

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bulboa

#16 Příspěvek od Bulboa »

mtajovsky píše:
ZdenekHQ píše:Já bych se té výroby tak moc nebál. Stačí hromada plechu, dobrý nůžky, šroubovice jako nosný prvek a podložky na oddělení plíšků. Horší bude uložení rotoru (pochybuju, že by to někdo zvládl s ložiskama), ale určitě by se nějaký řešení našlo - např. na tupo do důlku + pérko z druhé strany. Pokud bude naladěno, moc nedupat !

Já bych řekl, že pokud to má být LADÍCÍ kondenzátor a ne jen víceméně náhodně proměnná kapacita, tak to vůbec žádná legrace nebude. Soustruh, frézka, lis. Nejlepší otočné kondenzátory, které jsem měl možnost vyzkoušet, měly rotor i stator celý frézovaný z jednoho kusu - žádná hřídel s plechy. A kuželíková ložiska. PAK se člověk mohl spolehnout na stabilitu a reprodukovatelnost kapacity při otáčení. A mohlo se i dupat. :D

Hmm, tak to čtu tak to asi bude opravdu lepší a jednodušší ho sehnat... :wink:
jandu

#17 Příspěvek od jandu »

Sériovo vyrábané ladiace C zďaleka nie sú /neboli/ tak precízne vyrábané a nebol s nimi v prevádzke problém. Na druhej strane je pravda, že po domácky sa dajú pomerne dobre vyrobiť väčšie kapacity iba s pevným dielektrikom, alebo vzduchové, ale na malé kapacity.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Viděl jsem amatérsky vyrobený 200pF, ovšem do vysílače. Mezery tuším 4mm, vše z měděného plechu 2mm, přeskokové napětí 3kV. Pěkné monstrum :)

A něco z českých luhů :
http://www.ok1tn.com/index.php?str=kondenzatory
jandu

#19 Příspěvek od jandu »

Ak niekto už jeden zhotovil, nasledujúci je už lepší. Samo, záleží aj na technickom vybavení a citu pre poctivú prácu. No a ak je k tomu dobrý návod ......
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
KillBill

#20 Příspěvek od KillBill »

Zdravim sehnal jsem část "Amatérské součástky a stavba tranzistorových příjímačů- kapitola ladící kondenzátory" a ještě nějaké jiné materiály týkající se základních kondenzátorů...

Tak pokud máte někdo zájem zašlu e-mailem velikost souboru je cca 6Mb
jardajar

#21 Příspěvek od jardajar »

Ono je někdy potřeba kondik vyrobit, protože ten z rádií nesnese kilovolty, když stavíte třeba radioamatérský zesilovač.... Myslím že jedna firma u nás je vyrábí na zakázku, na google se určitě najde, ale za kondik s 5mm mezerami chtějí asi 500kč...
Naposledy upravil(a) jardajar dne 11 čer 2009, 17:39, celkem upraveno 1 x.
mihal

#22 Příspěvek od mihal »

Chcel by som vidiet kond 500pF s mezerami 50mm :twisted:
jardajar

#23 Příspěvek od jardajar »

Jo jo, už jsem to opravil. :lol: :oops:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“