Programátor eeprom 93C46

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xxxe

Programátor eeprom 93C46

#1 Příspěvek od xxxe »

Nemáte někdo odzkoušené tohle zapojení?http://www.comunidadelectronicos.com/proyectos/eeprom.htm

Vyzkoušel jsem už asi 5 návodů co jsem našel jednoduchým zapojením na LPT,je i tady na foru někde a nedaří se mě zápis žádným programem ani programátorem na eeprom 93C46.Už jsem to zkoušel i na jiným PC že to třeba je tím že mám moje PC nataktovaný ale stejně to nešlo.

Díky za radu kdyžtak.
Naposledy upravil(a) xxxe dne 08 pro 2008, 21:16, celkem upraveno 1 x.
miromatus

#2 Příspěvek od miromatus »

Zdravím , ja používam pony cez seriový port http://www.lancos.com/siprogsch.html , ten base board mám zhotovený a ostatné k nemu pribastlím na drôtoch podla toho čo potrebujem , s epromkami som problémy nemal , procesory som na tom nerobil
xxxe

#3 Příspěvek od xxxe »

No už jsem to dneska vyzkoušel poskládat jak je to v odkazu co jsem dal a nechodí to s ee93C46 na LPT.Ještě teda vyzkouším tenhle.Mám doma ale jen L7805CV a tam píšou že se nemá nahrazovat ničím ten LM2936-Z5 ,nebo máš ozkoušený s jiným?

Díky
miromatus

#4 Příspěvek od miromatus »

ja tam mám 7805 ale napájam to externe z 9V baterky , netreba tam potom diody 1n4148 , nemám tam ani tu časť s Q6 a Q4 : pin 7 na con10 som zatial nepotreboval, stiahni si k tomu aj ponyprog, najdeš ho tu http://www.lancos.com/prog.html , je tam niekde aj manuál , tá 93c46 v tom ide v pohode
xxxe

#5 Příspěvek od xxxe »

Díky,pustím se do toho.
xxxe

#6 Příspěvek od xxxe »

Tak jsem ještě vyzkoušel tohle a zase nic.
Přílohy
image002.jpg
(48.89 KiB) Staženo 184 x
honza_jan

#7 Příspěvek od honza_jan »

Prostuduj si tohle: http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Programovani/ART1044-Primy-pristup-na-IO-porty-pocitace-pod-Windows-2000-XP.html
Možná tam najdeš odpověď na to, proč ti nefungujou programátory.
xxxe

#8 Příspěvek od xxxe »

honza_jan píše:Prostuduj si tohle: http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Programovani/ART1044-Primy-pristup-na-IO-porty-pocitace-pod-Windows-2000-XP.html
Možná tam najdeš odpověď na to, proč ti nefungujou programátory.

No ostatní eeprom co jsem programoval přez PonyProg a i ICprog jsem nahrál v pohodě ale tahle mrcha 93C46 nejde ani jedním co jsem složil podle návodů.U posledního co jsem dal obrázek při zápisu bliká ta ledka a pak napíše chybu zápisu a konec.Tenhle je na COM port a ty co jsou na LPT se po spuštění třeba kousne soft,nebo až když dám zápis,ledka ale blikala taky při čtení i zápisu.Nezapíše ale nic.Když tomu LPT portu nechám přiřazenou i tiskárnu co mám tak win u tiskárny při zápisu píše tiskne 4b soubor atd.
Datel_ZX

#9 Příspěvek od Datel_ZX »

pokud se programováním hodláš zabývat i do budoucna,bylo by možná rozumný kouknout se po nějakým hotovým řešení.
(já už dva roky používám PRESTO ,jsem spokojenej)
xxxe

#10 Příspěvek od xxxe »

Datel_ZX píše:pokud se programováním hodláš zabývat i do budoucna,bylo by možná rozumný kouknout se po nějakým hotovým řešení.
(já už dva roky používám PRESTO ,jsem spokojenej)

Už jsem taky myslel že rači nějaký koupím než se s tím pokaždý takhle párat ale potřebuju to jen občasně třeba na naplnění eeprom do telky atd.Je to divný že nějaký jsem nahrál a tahle eeprom se nedá zlomit.
honza_jan

#11 Příspěvek od honza_jan »

U jednoduchých programátorů je problém s časováním řídících a datových signálů pro čtení i pro zápis. Je to stejné, jako časování synchronizace v televizi, ale mnohonásobně přesnéjší. Některým obvodům nevadí větší časový posuv a naopak jsou obvody, které jsou velmi citlivé. Navenek to potom vypadá tak, že programátor se tváří, že součástku programuje, ale tím, že signály nepřicházejí v daných časech, tak je výsledek nula, nebo chyba. Navíc každý typ součástky má jiný časový diagram a u free programátorů je rozsah typů součástek z těchto důvodů omezen. Operační systém (částečně už od W98 a posledním modelem konče) má přidělování všech systémových prostředků plně pod kontrolou. Obslužný soft programátoru při požadavku přístupu na port musí čekat ve frontě, než na něj dojde řada a tím je propasen vhodný okamžik pro daný signál. Ikdyž se daný krok programu provede, tak v konečném výsledku, zápis bajtu do procesoru, nebo do paměti, není proveden, Čím víc všeliakých blbostí v PC běží na pozadí, tím je rozptyl časování signálů větší a bez pomocného softu pro přímý přístup do paměti je výsledek programování nejistý. Východiskem je použití obslužného softu, který běží přímo pod DOSem, nebo W95 a částečně pod W98. ME a vyšší už mají jiný způsob přístupu na porty a musí se použít pomocný soft User Port, nebo podobný a nakonfigurovat jej, aby obslužný soft programátoru mohl obsluhovat příslušný port sám. Proto jsem ti dal ten odkaz, kde je problém popsán a řešen. Dražší programátory, které mají vlastní inteligenci dostanou od obdlužného softu z PC informaci (pokud ji není možno vyčíst ze součástky) o typu součástky, data určená k zápisu a pokyn ke startu. Vše ostatní si už programátor řídí sám. Ovšem není to zadarmo. Pokud se ti nechce do takové investice, tak ti nezbývá, než laborovat tak dlouho, až dosáhneš výsledku. Je potom taky dobré si napsat na kus papíru správný postup, protože teď ti to je jasné a za rok, až to budeš zase potřebovat, tak ti to bude jasné, ale jako tunel (vyzkoušeno osobně. V 63 je už nárok na hosip).
xxxe

#12 Příspěvek od xxxe »

No v Dosu ani nevím jak ten program spustit.
honza_jan

#13 Příspěvek od honza_jan »

Musí to být varianta programu pro DOS a spouští se napsáním jména programu. Dos musí být ovšem čistokrevný, ne spouštěný z Win, protože ten je jenom emulovaný, takže problémy zůstávají, nebo se zhoršují. Pro tebe bude nejschůdnější stáhnutí User Portu a ten nejdřív nainstalovat podle návodu a spustit. Potom spustit Pony. Okno User Portu ti bude po zmáčknutí tlačítka Start dál svítit, tak se neplaš, protože viditelně se nic dít nebude. Po ukončení Pony si z lišty otevři znova User Port a zmáčkni Stop pro ukončení běhu programu. Jinak povypínej všechy programy, které ti v počitadle běží a které při programování nepotřebuješ a to včetně připojení na net, protože při programování jde o čas a systém se musí věnovat všem spuštěným procesům bez ohledu na to, jestli daný proces něco vykonává, nebo jenom čeká na událost. Je to něco, jako kruhový přepinač, který neustále přepíná cyklicky kontakty. Akorát doba sepnutí jednotlivých kontaktů se mění podle potřeby.
xxxe

#14 Příspěvek od xxxe »

Už jsem na jiný HDD hodil i win 98,tam se to trochu snaží ale ke zdárnýmu konci to nevede.Jinak díky za rady a budu se dál snažit to nějak rozchodit.
xxxe

#15 Příspěvek od xxxe »

Tak nakonec se to povedlo a maká to bez problémů,zrada v návodech na zopojení co je na netu.Vyzkoušel jsem jich snad 6 z toho něco i na LPT a nic až jeden z Polskýho fóra maká na 100% na XP sp.2 .Jen ty Rka jsem dal oba 33k PIN 3 a 7, a na PIN 8 - 1k2 .

Tak komu se nebude dařit,dávám tady schéma.Soft icprog s tím zapojením jede.PonyProg nešel.
Přílohy
DPS93cxx.JPG
(17.93 KiB) Staženo 163 x
PROGRAMATOR 93CXX.JPG
(49.76 KiB) Staženo 343 x
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“