P.S. nesmějte se, po 8 a více škopcích už taky neřešíte nic normálního
Může tramvaj couvat ?
Moderátor: Moderátoři
Může tramvaj couvat ?
P.S. nesmějte se, po 8 a více škopcích už taky neřešíte nic normálního
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
RadekB píše:Perfektni, vecer v hospode budu chytrejsi.
Takze jen dozadu, jo ? No to je pekny
Hoď do placu,
že jsem viděl předjíždět jeden trolejbus druhý trolejbus. ( teda šrákoň)
Už je to pár let. U nás jezdí trolejbusy do kopce a jednou v zimě se nemohl rozjet, druhý kolega pod kopcem přehodil klacky na dráty v protisměru a kolegu v kopci předjel.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
http://mhd.zastavka.net/fd-cr/ostrava2.phtml
...Poté řidič odbočil vpravo za sjezdovou výhybku a po jejím přestavění pokračoval zpětným pohybem doprava .....
.....Couvající tramvaje musely vykonat tak dalekou cestu kvůli rozvětvení kolejí daleko před zmíněnou křižovatkou, kde se tramvaje větví na dvě nástupiště podle směru. Řidiči prováděli zpětný pohyb ze zadní plošiny vozů oblečeni do reflexních vest. ......
http://tram-forum.prazsketramvaje.cz/viewtopic.php?f=20&t=909
Běžné současně používané šaliny couvat umí, a kolega cosi tvrdil, že nebýt omezovačů, tak samo rychle, jako jet do předu. Jednou jsem viděl šalinu couvnout na odbočku v zatáčce a myslel jsem, že vyletí z kolejí, jaký to mělo odpich.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:Zdennoedie, a co tak dveře ? Mají ty šaliny dveře na obou stranách, že by se daly tak snadno otočit ?
Běžné současně používané šaliny couvat umí, a kolega cosi tvrdil, že nebýt omezovačů, tak samo rychle, jako jet do předu. Jednou jsem viděl šalinu couvnout na odbočku v zatáčce a myslel jsem, že vyletí z kolejí, jaký to mělo odpich.
Nektery saliny maji dvere na obou stranach, jak se ted v Brne opravuje Husova a Pekarska, tak tam prave jedna takova oboustranna jezdi. Proste dojede na konecnou (jednokolej) ridic presedne a jede zase zpet.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:To záleží na konstruktérovi, jak milou tramvaj / šalinu vyprojektoval. Dřívější Kotěrovy tramvaje vyráběné v Praze u Ringhoffera (později ČKD TATRA Smíchov) byly "oboustranné" - měly oba konce vybavené řidičským stanovištěm a vstup na obou bocích, což se změnilo nástupem typové řady "T" - neboli "téčko" Takže už z principu konstrukce měly staré tramvaje "zpátečku" stejně rychlou jako jízdu vpřed. .
Zapoměl jsi dodat:
Řidič musel na konečné ( třeba v Motole ) přehodit klacek s kladkou
na opačnou stranu a průvodčí musel zavřít ručně dveře na jedné straně a otevřít na druhé straně. Zároveň se musel průvodčí zorientovat, aby koženou opratí ovládal zvonek na střeše nad řídícím stanovištěm a ne ten
zadní.
Tyto tramvaje tak měly i bleskově vyřešeno to, když se z levostraného provozu přešlo na pravostraný.