Oprava dvd přehrávače SENCOR SDV-5504

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jerrydjkiki

Oprava dvd přehrávače SENCOR SDV-5504

#1 Příspěvek od jerrydjkiki »

Asi před rokem mi známý přinesl na opravu tento dvd player s tím,že z ničeho nic nejde zprovoznit,ale v režimu Stand-by "jede " normálně.Po zapnutí opravdu svítila jen modrá kontrolka a dál nic.Když jsem zkusil reset tlačítky < a > ,začal se šuplík pro disk vysouvat tam a zpět,jako divý.Tehdy,kdybych měl u sebe kameru,bych to natočil a poslal,jako vtipné video na YouTube s nadpisem "DVD unikát".
Pak jsem se pustil do opravy,která neměla konce.Asi po měsíci jsem známému player vrátil s nervy v háji a se slovy,aby si to strčil do .... :)
Po půl roce mi další známý donesl stejný a s tou samou vadou.Marně jsem ho prosil,aby si koupil nový,ale nakonec jsem se nechal přemluvit.To by přece nebylo,abych to ještě jdenou nezkusil.Po nějakém dvouměsíčním úsilí mi asi rok ležel ve skříni.Po debatě s jedním elektrikářem,kterému nikdo neřekne jinak,než Elektrónek,jsem se do toho pustil znovu.
Zprvu jsem vyměnil ve zdroji ,na výstupní straně všechny elyty s tím,že kapacity zůstaly s tolerancí +-20%,ale napětí elytů jsem předimenzoval nejméně jednou tolik.Byl sice problém takové přerostlé obludy na tišťák připájet,ale povedlo se.DVD player naběhl.Pustil jsem film,který asi v polovině začal sekat a po chvíli se zastavil.Oprava se celá opakovala.Další nové kondíky a navíc i měření teploty procesoru a servo-driveru.Procesor měl okolo 60 stupňů,ale servo-driver mět téměř 120.Odpojil jsem tedy spindl motor a teplotu měřil znovu.Šla na 30 stupňů a tam taky zůstala i po 10ti minutách Tak tedy vadný motor s unášečem disků.Kde ho vzít???Doma mám zásobu motorků z různých tape decků,cd-rom,discmanů a všeho možného.Vybral jsem jeden z asi 10ti kusů takový,který se točil přibližně stejnými otáčkami při napětí 5V,jako ten původní.Namontoval jsem ho do playeru a...........jede jako hodinky 8O
Nikdy by mě nenapadlo,že zároveň s elyty ve zdroji by byl K.O. i motor.
Poté jsem uvědomil i prvního známého(player s vysouvacím šuplíkem),že už vím,jak na tu opravu.Pozdě,už má nový s jinou značkou :lol:
Peterseal

#2 Příspěvek od Peterseal »

Len taka drobnost:Elit na 2nasobne vyssie napetie ma aj vyssie ESR 8-) Takze v tomto pripade stacilo len vymenit za taky ktory ma rovnaku kapacitu a napetie.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Presne tak - nema zmysel tam davat elyty na vyssie napatie, stacia rovnake ako povodne, akurat kvalitne.
Peterseal

#4 Příspěvek od Peterseal »

A na 105 stupnov...
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

Peterseal píše:Len taka drobnost:Elit na 2nasobne vyssie napetie ma aj vyssie ESR 8-)

To není obecně pravda. Příklad kondenzátor Hitano EXR 220uF:
6.3V ... 0,65 Ohmu
10V ... 0,35 Ohmu
16V ... 0,25 Ohmu
25V ... 0,15 Ohmu
35V ... 0,114 Ohmu
50V ... 0,096 Ohmu
63V ... 0,08 Ohmu
100V ... 0,10 Ohmu
160V ... 0,19 Ohmu
200V ... 0,14 Ohmu
250V ... 0,20 Ohmu
A vzhledem k tomu, že jerrydjkiki měnil kondenzátory na sekundární straně, tj. na malá napětí, tak je to přesně obráceně.
Peterseal

#6 Příspěvek od Peterseal »

No tak tomu nerozumiem... :oops: Vzdy som bol v tom ze cim vyssia kapacita=vyssie ESR.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

Peterseal píše:No tak tomu nerozumiem... :oops: Vzdy som bol v tom ze cim vyssia kapacita=vyssie ESR.

Pozor...mluvil si o napeti(to se ti Andrea snazila vyvratit), ted mluvis o kapacite. Tam jsem si myslel, ze to tak je...ale kdyz se divam k tomu Hitanu do katalogu, tak se stoupajici kapacitou pri stejnem napeti ESR take klesa.
Naposledy upravil(a) stepa dne 10 pro 2008, 21:57, celkem upraveno 1 x.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
jokokokot

#8 Příspěvek od jokokokot »

Zdravím intelektuálov-teoretikov. Váš výklad je síce pekný (viz. Andrea) ale nerieši to problém dotyčného človeka (autora vlákna).
stepa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od stepa »

jokokokot píše:Zdravím intelektuálov-teoretikov. Váš výklad je síce pekný (viz. Andrea) ale nerieši to problém dotyčného človeka (autora vlákna).

A muzes mi osvetlit, jaky problem ma autor? Vzdyt napsal reseni sveho problemu, aby ostatni vedeli, az se jim to stane take...na nic se neptal.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

Andrea píše:
Peterseal píše:Len taka drobnost:Elit na 2nasobne vyssie napetie ma aj vyssie ESR 8-)

To není obecně pravda. Příklad kondenzátor Hitano EXR 220uF:
6.3V ... 0,65 Ohmu
10V ... 0,35 Ohmu
16V ... 0,25 Ohmu
25V ... 0,15 Ohmu
35V ... 0,114 Ohmu
50V ... 0,096 Ohmu
63V ... 0,08 Ohmu
100V ... 0,10 Ohmu
160V ... 0,19 Ohmu
200V ... 0,14 Ohmu
250V ... 0,20 Ohmu
A vzhledem k tomu, že jerrydjkiki měnil kondenzátory na sekundární straně, tj. na malá napětí, tak je to přesně obráceně.

stepa píše:ale kdyz se divam k tomu Hitanu do katalogu, tak se stoupajici kapacitou pri stejnem napeti ESR take klesa.

Nabídnu k tomu i nějaké vysvětlení.

ESR je v zásadě (zjednodušeně) součet
a) odporu elektrod (polepů) ve formě dlouhého srolovaného proužku kovu
b) odporu tvořeného ztrátami v dielektriku
Jako výchozí kus vezmeme třeba těch 220 mikroF/6,3 V.

1) Když začneme zvětšovat kapacitu při stejném napětí, tak necháváme tloušťku dielektrika konstantní a jenom zvětšujeme plochu elektrod. Tím automaticky klesá (náhradní seriový) odpor dielektrika (případné zlepšování poměru šířka/délka elektrody zde pominu - viz 2). Tedy při rostoucí kapacitě klesá ESR, díky poklesu odporu dle b).

2) Když začneme zvětšovat napětí při stejné kapacitě, tak musíme zvětšovat tloušťku dielektrika (čímž roste ESR) a současně úměrně zvětšovat plochu elektrod (čímž zase ESR klesá). Příspěvek ESR dle b) k celkovému ESR by tedy měl zůstávat zhruba konstantní.
Kdybychom zachovávali poměr šířka/délka elektrody (tj. toho proužku, který se svine), tak by narůstal mnohem rychleji průměr svitku, než jeho šířka - roste totiž jak počet závitů, tak jejich tloušťka. Aby se to nedělo, zvětšuje se šířka proužku rychleji než délka, a tedy klesá příspěvek ESR dle a).
Tím by se vysvětlil průběh ESR pro rozsah napětí cca 6,3 V až 100V. Nejprve pokles ESR dle a) až pozvolné ustálení na konstantní hodnotě dle b).
Ovšem v rozsahu 100V .. 250 V pozorujeme opět nárůst ESR, takže tam musí vstupovat do hry nějaký další faktor.
Napadá mě: jiné dielektrikum? tenčí materiál elektrod? Ten nárůst není monotonní, takže je to možná i kombinace více vlivů.
Peterseal

#11 Příspěvek od Peterseal »

stepa píše:
Peterseal píše:No tak tomu nerozumiem... :oops: Vzdy som bol v tom ze cim vyssia kapacita=vyssie ESR.

Pozor...mluvil si o napeti(to se ti Andrea snazila vyvratit), ted mluvis o kapacite. Tam jsem si myslel, ze to tak je...ale kdyz se divam k tomu Hitanu do katalogu, tak se stoupajici kapacitou pri stejnem napeti ESR take klesa.

Som sa pomylil..Myslel som vyssie napetie.
Duboun

#12 Příspěvek od Duboun »

Zdravim. Kámoš mi dal tenhle přehrávač s tou samou závadou a díky tomuhle článku jsem to opravil celkem hned. Akorát mi přijde divný že na výstupu zdroje jsem nenaměřil na osciloskopu žádné zvlnění. Ale výměna kondíků pomohla, ještě jsem tam napájel zespod 100nF keramiku jen tak pro jistotu :)
Ecko

#13 Příspěvek od Ecko »

Ahojte,, mam taky isty prehravac a taky isty problem no stale neviem ktore kondenazatory mam vymenit a este za ake.. .diky
Peterseal

#14 Příspěvek od Peterseal »

Ecko píše:Ahojte,, mam taky isty prehravac a taky isty problem no stale neviem ktore kondenazatory mam vymenit a este za ake.. .diky

Najlepsie je vymenit vsetky na sekundarnej strane za take ktore maju rovnake napätie a kapacitu, prevadzkovu teplotu 105 stupnov a nízke ESR. Prednostne v 5V vetve ktora napaja procesor. Ale radsej vsetky. aby si to za pol roka nemal zase na stole :)
Ecko

#15 Příspěvek od Ecko »

Peterseal píše:
Ecko píše:Ahojte,, mam taky isty prehravac a taky isty problem no stale neviem ktore kondenazatory mam vymenit a este za ake.. .diky

Najlepsie je vymenit vsetky na sekundarnej strane za take ktore maju rovnake napätie a kapacitu, prevadzkovu teplotu 105 stupnov a nízke ESR. Prednostne v 5V vetve ktora napaja procesor. Ale radsej vsetky. aby si to za pol roka nemal zase na stole :)

Takže všetky C vymeniť za take iste, ,oks?
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “