Já jsem ty různé synchronizační normály docela zkoumal a zjistil jsem, že sice můžou poskytnout dobrou přesnost kmitočtu, ale ne stabilitu. Ta se ovšem pro účely kalibrace nemusí žádat nějak moc dobrá. Na druhou stranu je otázka, jak přesné jsou kmitočty těch signálů kterými synchronizujeme. Navíc tu hraje roli i denní doba a povětrnostní podmínky, hlavně u vzdálenějších vysílačů, jako je třeba zmíněná DCF...
Když jsem kalibroval ty svoje čítače, byl jsem překvapený o jak málo byly vedle. Ty dva BM533 co mám jsem dotahoval - první cca o 0,5Hz, druhý o něco málo přes 3Hz. Tedy v obou případech byla po nějakých třiceti letech přesnost kmitočtu v řádu 10na-7 (při 10MHz normálu). Z toho usuzuju, že po nějakém roce či dvou se frekvence měřitelně nepohne. Při pohledu do dokumentace jsem spočítal, že za těch 30 let by mohla být frekvence teoreticky až o 150Hz vedle. Jak je tohle možné nevím, jen nad tím žasnu
Snad je někdo oba kalibroval po zaběhnutí, jejich vzdálenou historii neznám. Každopádně by se přístroje měly kalibrovat po těch nějakých dvou letech, všem je otázkou jaký to může mít smysl, když se za takovou dobu kmitočet v mém příkladu změnil jen tak málo.
Navíc jak už jsem psal, mě osobně nejde ani tak o absolutní přesnost kmitočtu, jako spíš o stabilitu. Tu posoudím jednoduše při porovnání kmitočtů ze dvou normálů a třeba v případě zmíněných BM533 se půl hodiny po zapnutí za celou noc údaj na jejich displejích nezměnil (mají rozlišení 1x10na-8 při těch 10MHz). Tedy i po oněch třiceti letech se na ně dá perfektně spolehnout.
U mého vyráběného normálu se mi podařilo dosáhnout dlouhodobé stability téměř o řád horší, asi 5x10na-7 při optimálních podmínkách okolí.
To mi dodává odvahy k tvrzení, že není nad poctivé tovární stroje.
Jinak myslím, že třeba výše zmíněný BM520 se vleze do kdejaké malinké dílny, je sotva poloviční oproti BM533.
Já mám taky dost omezené místo ve své bastlířské dílně, takže rozměry přístrojů taky řeším. Ta velikost BM533 a 640 co chci používat mi trochu dělá starosti, ale když se chce tak všechno jde a tak už mám pro ně nalezené místo. V podstatě mám přístroje ve sloupech okolo stolu. Je pak sice potřeba o něco delší kabeláž a občas se musím někam natáhnout, ale zato mám místo na stole.