spinani obvodu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brzda

#16 Příspěvek od Brzda »

Andrea píše:
breta1 píše:To tvoje zapojení problém neřeší, nepracuje s tlačítkem, ale přepínačem, to je rozdíl a to tu neřešíme.

Brzda psal o mikrospínači, proč by nemohl být s přepínacím kontaktem?

treba protoze tohle:
Brzda píše:zmacknu mikrospinac, hl.obvod se zapne, pak zmacknu mikrospinac znovu a hl. obvod se vypne
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

Brzda píše:
Andrea píše:
breta1 píše:To tvoje zapojení problém neřeší, nepracuje s tlačítkem, ale přepínačem, to je rozdíl a to tu neřešíme.

Brzda psal o mikrospínači, proč by nemohl být s přepínacím kontaktem?

treba protoze tohle:
Brzda píše:zmacknu mikrospinac, hl.obvod se zapne, pak zmacknu mikrospinac znovu a hl. obvod se vypne

A v čem je problém? Mikrospínač s přepínacím kontaktem se nedá mačkat?

Tyhle všechny mikrospínače mají přepínací kontakt.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od stepa »

Andrea ma pravdu...da se to resit obema zpusoby, jak temi co uvedla, tak temito:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=630-091
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

stepa píše:Andrea ma pravdu...da se to resit obema zpusoby, jak temi co uvedla, tak temito:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=630-091

Já (a GME také) znám pod označením mikrospínač jen ty přepínací, jsou například pod tlačítkama v myších.
Takhle vypadá mechanické provedení toho přepínání, od kterého jsem poslala schéma, mačkací čudlík + 74HC74.
Přílohy
mikrospinac.jpg
(33.09 KiB) Staženo 97 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od stepa »

Me je jasny cos myslela, ale uz to trochu prehanis ne?...tomu co jsem poslal ja se da s klidnym svedomim rikat take mikrospinac a jako GME a TY je to jediny co plati? :roll: Co kdyz ma pravdu zrovna Tipa?
http://www.tipa.eu/cz/kategorie/elektronika/prepinace,-vypinace-a-tlacitka/mikrospinace/
Nebo Bucek?
http://www.bucek.name/cenik/pmikrospinace.dat.htm
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Brzda

#21 Příspěvek od Brzda »

no ja sem mel taky na mysli ty spinace co tu postnul stepa :-)
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

stepa píše:Me je jasny cos myslela, ale uz to trochu prehanis ne?...tomu co jsem poslal ja se da s klidnym svedomim rikat take mikrospinac a jako GME a TY je to jediny co plati? :roll: Co kdyz ma pravdu zrovna Tipa?
http://www.tipa.eu/cz/kategorie/elektronika/prepinace,-vypinace-a-tlacitka/mikrospinace/
Nebo Bucek?
http://www.bucek.name/cenik/pmikrospinace.dat.htm

To nevím co platí a kdo má pravdu, jen jsem napsala co si pod mikrospínačem představím já. Jestli s tím má někdo problém, klidně to smažu.

Edit: Ještě jeden link http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_switch
breta1

#23 Příspěvek od breta1 »

Andreo, za prve jsem se nedozvedel , cos mela na mysli s tim odskokem kontaktu pri rozepnuti, jestli je to kritika na funkcnost tohoto zapojeni v tom smyslu jak jsem ho uvedl, a nebo jde jen o slovni ekvilibristiku, a za druhe pro me je spinac spinac a mikrospinac mikrospinac. To, ze je v obchodech pod nazvem mikrospinac nespravne uvaden spinac s prepinacimi kontakty, neresme. Takze ten tvuj priklad neresi spinac.
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:Andreo, za prve jsem se nedozvedel , cos mela na mysli s tim odskokem kontaktu pri rozepnuti, jestli je to kritika na funkcnost tohoto zapojeni v tom smyslu jak jsem ho uvedl, a nebo jde jen o slovni ekvilibristiku, a za druhe pro me je spinac spinac a mikrospinac mikrospinac. To, ze je v obchodech pod nazvem mikrospinac nespravne uvaden spinac s prepinacimi kontakty, neresme. Takze ten tvuj priklad neresi spinac.

Můj příklad řeší mikrospínač, v dotazu byl mikrospínač. Že ty a Brzda nevíte co je mikrospínač tu řešit nebudu, koukněte se do encyklopedie. K tomu tvému řešení jsem měla výhradu protože funguje jen za podmínky, že obsluha pustí tlačítko (ne mikrospínač) do nastavené doby. A ta se bude na několik sekund nastavovat dost neprakticky, nemůžeš tam dát mega odpor, protože to pak někde zajiskří vypínač nebo kontakt relé a máš přehozeno a mFaradové kondíky zase nejsou zrovna malé.
masar

#25 Příspěvek od masar »

breta1 píše:Andreo, za prve jsem se nedozvedel , cos mela na mysli s tim odskokem kontaktu pri rozepnuti, jestli je to kritika na funkcnost tohoto zapojeni v tom smyslu jak jsem ho uvedl, a nebo jde jen o slovni ekvilibristiku, a za druhe pro me je spinac spinac a mikrospinac mikrospinac. To, ze je v obchodech pod nazvem mikrospinac nespravne uvaden spinac s prepinacimi kontakty, neresme. Takze ten tvuj priklad neresi spinac.

Přidám svoji kapku do tohoto malicherného sporu.
1. Tvoje zapojení řeší zákmity při sepnutí kontaktů(např. po dobu 100ms). Pokud pustíš tlačítko až po této době (např. za 200ms), dojde opět k jeho zákmitům a součtový obvod už nic nezachrání a dojde k přepnutí do předchozího stavu. To se ti Andrea snažila dvakrát vysvětlit.
2. V obchodě určitě nebudete kupovat mikropřepínač, dobře víte, že by následoval od prodavače opravný dotaz a shovívavý úsměv(možná). Tak tady netvrďte, že mikrospínač má pouze spínací kontakt. Ve většině případů má přepínací mžikový kontakt. Tlačítko bez mžikového kontaktu bych mikrospínačem rozhodně nenazval.
3. Řešení, které tu prezentuje Andrea považuji za technicky nejčistší, které řeší problém beze zbytku.
:wink:
breta1

#26 Příspěvek od breta1 »

Andrea píše:

Můj příklad řeší mikrospínač, v dotazu byl mikrospínač. Že ty a Brzda nevíte co je mikrospínač tu řešit nebudu, koukněte se do encyklopedie. K tomu tvému řešení jsem měla výhradu protože funguje jen za podmínky, že obsluha pustí tlačítko (ne mikrospínač) do nastavené doby. A ta se bude na několik sekund nastavovat dost neprakticky, nemůžeš tam dát mega odpor, protože to pak někde zajiskří vypínač nebo kontakt relé a máš přehozeno a mFaradové kondíky zase nejsou zrovna malé.

Ale vzdyt to neni pravda. Psal jsem napr. o 1 sekunde, v praxi si tezko dovedu predstavit, ze nekdo bude tlacit na tlacitko dele, 99 procent lidi tlacitko macka a ne ze na nem lezi, a to napr. s odporem 100k a kondem 10M jde udelat, takze nevim, co do toho pletes milifarady.
K pozn. MASAR- Kdyz to bude napr 1s, bude to v PRAXI prece dobre pouzitelne.
Pokud ma nekdo osvedcene lepsi zapojeni, ale pouze se spinacim tlacitkem, sem s nim, rad se necham spolu s ostatnimi inspirovat.
masar

#27 Příspěvek od masar »

breta1 píše:Ale vzdyt to neni pravda. Psal jsem napr. o 1 sekunde, v praxi si tezko dovedu predstavit, ze nekdo bude tlacit na tlacitko dele, 99 procent lidi tlacitko macka a ne ze na nem lezi, a to napr. s odporem 100k a kondem 10M jde udelat, takze nevim, co do toho pletes milifarady.
K pozn. MASAR- Kdyz to bude napr 1s, bude to v PRAXI prece dobre pouzitelne.
Pokud ma nekdo osvedcene lepsi zapojeni, ale pouze se spinacim tlacitkem, sem s nim, rad se necham spolu s ostatnimi inspirovat.

V praxi to bude snad použitelné, ale nebude to lepší než to zapojení od Andrey. Co když budeš chtít tlačítko použít znovu dříve než za 1 s?
A s těmi mF to Andrea přehnala asi záměrně, tak se nediv, vždyť je to ženská. :wink:
breta1

#28 Příspěvek od breta1 »

Ja se celou dobu snazim mluvit o zapojeni jen se SPINACIM tlacitkem, takove pozadavky jsou i v tomto foru casto vznaseny. To zapojeni ANDREA je v kazde kucharce TTL a samozrejme stoprocentne funguje, ale s PREPINACIM kontaktem, coz nemusi vzdy vyhovovat zadani.
K te druhe poznamce - kdo bude chtit mackat rychleji, bude mit samozrejme smulu. Ostatne jako u nekterych jinych ovladacu elektroniky, kde to take neni v rychlem sledu mozne. Nabidl jsem pouze jedno z moznych reseni, ktere si myslim je v praxi pouzitelne. Ale opravdu by me potesilo, kdyby se tady objevila i jina reseni, je to prece porad dokola pozadovano. Tak sem s tim.
Brzda

#29 Příspěvek od Brzda »

a se celou dobu snazim mluvit o zapojeni jen se SPINACIM tlacitkem, takove pozadavky jsou i v tomto foru casto vznaseny. To zapojeni ANDREA je v kazde kucharce TTL a samozrejme stoprocentne funguje, ale s PREPINACIM kontaktem, coz nemusi vzdy vyhovovat zadani.
breta1 píše:K te druhe poznamce - kdo bude chtit mackat rychleji, bude mit samozrejme smulu. Ostatne jako u nekterych jinych ovladacu elektroniky, kde to take neni v rychlem sledu mozne. Nabidl jsem pouze jedno z moznych reseni, ktere si myslim je v praxi pouzitelne. Ale opravdu by me potesilo, kdyby se tady objevila i jina reseni, je to prece porad dokola pozadovano. Tak sem s tim.

stepa tady na 1. strance postnul obrazek jak to jde udelat jen s klasickym spinacem ;-)

stepa píše:Za tim druhym zapojenim vyexportovanym z eaglu si stojim, pouzivam ho v nekolika vecech a chodi to dobre. Problemy jsou pri privedeni napajeciho napeti, samovolne se to seplo. Problem resi kond mezi spinaci kontakty(tlacitko) RE+ a RE-. Tady to je i s ovladanim rele, aby to davalo smysl(je to vytrzene z jedne moji konstrukce):
masar

#30 Příspěvek od masar »

Brzda píše:stepa tady na 1. strance postnul obrazek jak to jde udelat jen s klasickym spinacem ;-)

Ano, myslím, že pokud není jiná možnost, než použít pouze spínací kontakt, tak zapojení od stepa je nejlepší (zatím). Jen bych do série s tím kondenzátorem, co je paralelně k tlačítku, zapojil malý odpor (do 1k), aby ani Andrea nemohla mít námitky. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“