regulace podsvícení

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

regulace podsvícení

#1 Příspěvek od marshal »

zdravím, prosím o radu.
sháním autorádio, které
-má zelené podsvícení se společnou regulací s palubkou (pin 6 na ISO konektoru)
-má loudness
-má CD
Přivítal bych informaci o takovém typu za rozumnou cenu.
Mám Blaupunkt Essen (svítí zeleně) a to bohužel regulaci nemá a při delší noční jízdě mi to docela vadí.
Procházel jsem nabídky na netu, ale problém je že tyto informace skoro nikdo nenabízí, když ano, tak pouze loudness.

děkuji a přeji všem spokojený a úspěšný rok 2009
m
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Jestli to nebude tím, že podsvícení všech rádií, která umožňují ho řídit, počítá s tím, že při přivedení napětí od parkovaček na vstup regulace je málo světla a sníží podsvícení displeje. Často má jen dvě možnosti - málo a moc. Regulace mezi nimi by byla zvenčí možná jen pomocí PWM, což je zrovna u rádia velkým otazníkem, jestli se ten signál nedostane do zvuku.

Protože se u nás svítí ve dne v noci, u spousty rádií se tento vstup stal nedůležitým a nezapojuje se, aby přes den bylo něco vidět. Nezapomeň, že palubka svítí i přes den.
Asi ti nezbude, než vyrazit po prodejnách a číst návody ke všemu, co se prodává, protože na internetových prodejnách si to sotva přečteš, právě proto, že většině prodejců se jeví tento údaj zbytečným, alespoň od té doby, co u nás musíme svítit i ve dne.
marshal

#3 Příspěvek od marshal »

mám představu, možná mylnou, že když na pin A6 konektoru ISO přivedu napětí z regulace intenzity podsvícení palubky, mohlo by to měnit intenzitu podsvícení autorádia, ale uvědomuji si že v autorádiu nejsou žárovky, tak možná je to blbost..
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

V mnohych autoradiach ziarovky su, ale neviem, ako ta regulacia funguje. Mam starsi Blaupunkt na kazety a myslim, ze v redukcii ten pin nie je zapojeny.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Ať žárovky nebo LEDky, to je jedno: když přivedeš pinem 6 napětí 12V, a rádio má omezení jasu, tak se k tomu používají dvě základní zapojení.

Zkusit to můžeš: čím vyšší napětí na pinu 6 konektoru, tím tmavší displej, to u některých funguje.
U jiných se s rostoucím napětím na tomto pinu neděje nic, displej svítí naplno. Po překročení určité prahové úrovně napětí to podsvícení pohasne.
Záleží na tom, jak je v kterém modelu ta regulace vyřešená, je dost modelů, které tuto funkci nevyužívají vůbec nebo dávají možnost nastavení v předvolbách.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“