Nabíjení aku 200V/10A
Moderátor: Moderátoři
A taktiež napájanie UPS 330kVA obsahovalo 12V batérie v sérii spolu 415VDC. Občas 1 x za mesiac som prepol systém na baterie a nechal ich vybiť na cca 11,5V na jednu batériu. Za tých 10 rokov sa nestalo, aby bol niektorý z článkou slabší.
img_rbk píše:V práci sme mali bežne nabíjané v sérii baterie na 220DC, ktoré slúžili, ako nepretržité napájanie ovládanie 6kV rozvodne. Boli vyrobené v jednej sérii a vydržali v chode 12 rokov. Potom sa vymenili vzhľadom na spoľahlivosť.
A taktiež napájanie UPS 330kVA obsahovalo 12V batérie v sérii spolu 415VDC. Občas 1 x za mesiac som prepol systém na baterie a nechal ich vybiť na cca 11,5V na jednu batériu. Za tých 10 rokov sa nestalo, aby bol niektorý z článkou slabší.
Ono nie je akumulátor ako akumulátor. Je dosť rozdiel porovnávať priemyselné akumulátory so zaručenými parametrami (a tým aj cenou) a bežne dostupnými a lacnejšími replikami typu "zhlutý mor", ktoré sú bežne v predaji. Tie dávať do série bez vyberania na kapacitu a vnútorný odpor je hazard. Sám som ich musel takto vyberať, pravdu sa človek dozvie až po cca. 10 nabíjacích/vybíjacích cykloch. Niektoré po nich zvýšili vnútorný odpor, a preto neboli vhodné pre sériové zapojenie. Chybovosť aku je cca 30% čo je už zhluteho moru celkom slušný priemer. Ako úplne nepoužiteľné sa ukázali aku "Vision" (12V/12Ah), ktoré mali mať znížený vnút. odpor, vyššie zaťažovacie prúdy a iné bla-bla podľa stránok výrobcu, ale v skutočnosti po piatich dynamických cykloch (vybíjanie 5 až 18A, nabíjanie na 13,8V/1A) klesla ich kapacita na tretinu. Kupodivu ako vyhovujúce sa ukázali aku "Elnika", ktoré sú bežne v predaji.
Inou kategóriou sú napr. olová "Hawker" (aj cenovo), jedna sada už funguje 10 rokov bez nutnosti údržby...