Výpočet RC integračního článku
Moderátor: Moderátoři
Andrea píše:zetts99 píše:Díky všem!![]()
předpokládám, že spočítat souřadnice na nakreslení grafu frekvenční charakteristiky je bez záludností(?).
Jo, pro amplitudovou chaku budeš dosazovat omega do té absolutní hodnoty a pro fázovou chaku si musíš vyjádřit zvlášť imaginární a reálnou složku a fí = arctg Im/Re.
a amplitudová se odjakživa vyjadřuje v dB
a pozor, zvyklost: frekvenční charakteristika je v radiánech na mínus první a ne v hertzích
Cust píše:Andrea píše:zetts99 píše:Díky všem!![]()
předpokládám, že spočítat souřadnice na nakreslení grafu frekvenční charakteristiky je bez záludností(?).
Jo, pro amplitudovou chaku budeš dosazovat omega do té absolutní hodnoty a pro fázovou chaku si musíš vyjádřit zvlášť imaginární a reálnou složku a fí = arctg Im/Re.
a amplitudová se odjakživa vyjadřuje v dB
a pozor, zvyklost: frekvenční charakteristika je v radiánech na mínus první a ne v hertzích
V radiánech na mínus první
Andrea píše:Cust píše:ups, ta sekunda mi tam nějak vypadla, omlouvám se
jinak frekvenční charakteristiku v Hz jsem v literatuře viděl opravdu jen výjimečně, asi záleží na oboru nebo místních zvyklostech
Otevři si libovolný datašít nějaké frekvenčně závislé součástky, třeba operáku.
jeden příklad, máš i druhý?
Cust píše:Andrea píše:Cust píše:ups, ta sekunda mi tam nějak vypadla, omlouvám se
jinak frekvenční charakteristiku v Hz jsem v literatuře viděl opravdu jen výjimečně, asi záleží na oboru nebo místních zvyklostech
Otevři si libovolný datašít nějaké frekvenčně závislé součástky, třeba operáku.
jeden příklad, máš i druhý?
Datašít tranzistoru
Čtvrtý: průběh parametrů Čebyševova, Butterworthova či Besselova filtru
Pátý: průběh parametrů korekcí pro záznam a snímání v magnetofonech
Šestý: průběh útlumu a skupinového zpoždění filtru soustředěné selektivity
Sedmý: průběh útlumu a skupinového zpoždění obrazového či zvukového mezifrekvenčního zesilovače
Osmý: průběh útlumové a fázové charakteristiky signálového vedení
Devátý: kmitočtová charakteristika elektroakustického měniče
Desátý: Fletcher-Munsonovy křivky stejných hladin hlasitosti
Jedenáctý: přenosové charakteristiky lineárního optického vazebního členu
Dvanáctý: přenosové charakteristiky transformátoru
Třináctý: spektrální charakteristiky signálů....
Kdo máte něco proti třináctce, přidejte další.
je to asi prostě věc zvyklostí v dané problematice, sory za OT
Hille, spostu bodů, které jsi uvedl jsem právě viděl těch radiánech, ale to bude možná tím, že jsem mladší, ty jsi pravděpodobně zvyklý řešit, třeba čebyševa, s asymptotickým útlumem počítaným na oktávy, já na dekády, nebo ne? a proti třináctce mám hodně