NiCd,Ni-Mh, nebo Li-On v ručním nářadí

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vit1

NiCd,Ni-Mh, nebo Li-On v ručním nářadí

#1 Příspěvek od Vit1 »

Jaký typ akumulátoru je lepší, nebo výhodnější do ručního elektrického nářadí? LiOn-ky jsou lehčí a dražší, ale jak je to s "výkonem" a životností? Máte někdo zkušenost, nebo dokonce možnost porovnání těchto dvou technologií? Kolega si chce koupit kvalitnější vrtačku a neví, jaké akumulátory zvolit. Já bych byl pro NiCd, ale s LiOn-kama v tomto směru nemám zkušenost. Pokud napíšete své poznatky, budu rád.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

NICd už asi nové nekoupíš, většina nářadí se osazuje kombinací NiMH. Články na bázi lithia mají nevýhodu v potřebě velmi přesných nabíjecích kontrolérů, aby byly nabíjeny jen na svou mez a nepřebíjeny. U nářadí není až tolik důležité napětí článků, jako jejich vnitřní odpor => proud, který jsou schopné dodat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Ale pokud můžeš NiCd .
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Jo, vždyť to píšu - NiCd jsou výborné - mají minimální vnitřní odpor, ale nové už asi nesplaší - kvůli obsaženému kadmiu. Zbývají NiMH vyrobené podle novějších technologií - a potřeba smířit se s jejich velkým samovybíjením. Lithiové články asi budou pro použití v nářadí ještě hodně dlouho nevhodné - dokud někdo nevynajde technologii, se kterou se budou dát vyrábět levně a s minimálním vnitřním odporem - aby byly schopné utáhnout motorky v nářadí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Tady si něco přečti, už jsme to tu probrali. http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
..to bude jen ňákej odpůrek
Jancis1

#6 Příspěvek od Jancis1 »

Tu sú aku vŕtačky s lithium ion akumulátormi, je to drahá značka, ale vyrábajú sa aj také.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

BOSCH robi skrutkovace s Li-ion. V baterii je elektronika, pravdepodobne velmi podobna ako v notebookovej baterii. Nabijacka s nou komunikuje, takze vsetko vie (po zasunuti nabitej baterie sa hned rozsvieti LED, ze je nabita, takze ziadne prebijanie). Na skrutkovaci je 3-stupnovy LED indikator nabitia. Som zvedavy, ako dlho to vydrzi. Ale vraj je na to 5 rokov zaruka.
PLV

#8 Příspěvek od PLV »

NiCd jsou asi zatím nepřekonané. Zajímalo by mě tedy, co používají modeláři, když se už nedají sehnat. :?:
Netřep se mnou!
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jenys »

rnbw píše:BOSCH robi skrutkovace s Li-ion. V baterii je elektronika, pravdepodobne velmi podobna ako v notebookovej baterii. Nabijacka s nou komunikuje, takze vsetko vie (po zasunuti nabitej baterie sa hned rozsvieti LED, ze je nabita, takze ziadne prebijanie). Na skrutkovaci je 3-stupnovy LED indikator nabitia. Som zvedavy, ako dlho to vydrzi. Ale vraj je na to 5 rokov zaruka.

Tak jestli myslíš toto, tak už to mám od roku 2005 ze srpna, zatím spokojenost. Fakt je, že to nevyužívám denně spíš jen občas, ale baterie dobrá. :wink:
Přílohy
P1030900.JPG
(68.12 KiB) Staženo 158 x
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Kupoval som vacsi typ - PSR 14,4 LI-2. Dobre na Li-ion je prave to, ze to moze clovek na mesiac odlozit a potom zobrat do ruky a hned pouzivat.

Inak modelari pouzivaju prave Li-ion.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jenys »

U aku vrtačky Black&Decker KC96VE mě už asi před třemi roky totálně odešla baterie. Tu vrtačku jsem kupoval v Makru za 2000Kč v roce 1998. Rozhodoval jsem se jestli shánět jiné články a opravit ten akupack, ale cena nových se mi zdála drahá. Tak jsem koupil jinou akuvrtačku FERM, se dvěma aku a kufrem za 1350Kč v Globusu. To byla jasná volba. Nové články by stály ještě víc, aspoň tak jsem to viděl tenkrát v GM, takže mít novou vrtačku a k tomu dva packy s kufrem....byla jasná věc.
Ale s těmi bateriemi v té nové to už nebude takový držák, jako u Black& Deckeru i když to bylo Made in PRC. Co ale u Deckeru bylo dobré, že je tam hlavička na kličku, průměr 10mm.

U té Ferm vrtačky je také ta jednoduchá nabíječka a podařilo se mi zapomenout na to že nabíjím, takže jsem ji několikrát přebil, což jim asi ublížilo. Asi bude dobré udělat nějakou regulaci a hlídání.

Ale asi někdy dokoupím ty akučlánky a dám dohromady ten akublok, protože jinak ta vrtačka byla velmi dobrá a práce se naděla moc. :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

rnbw píše:Kupoval som vacsi typ - PSR 14,4 LI-2. Dobre na Li-ion je prave to, ze to moze clovek na mesiac odlozit a potom zobrat do ruky a hned pouzivat.

No jo, tohle je takové šimrátko, ale dělat s tím drobnější práce, třeba na PC, nebo menší nábytek doma jdou. Na pořádnou práci to chce právě něco většího, ale hlavně aby byly kvalitní ty články :wink:
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ked to odvtedy funguje, tak je to dobre. Hadam nesli s kvalitou dole.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od workhard »

Není problém ani s NiMH,dal jsem Nexcelly 3000mAh do 14,4V akuvrtačky a desítku díru do železa vyvrtá v pohodě,výdrž taky OK :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

Jenys píše:
rnbw píše:Kupoval som vacsi typ - PSR 14,4 LI-2. Dobre na Li-ion je prave to, ze to moze clovek na mesiac odlozit a potom zobrat do ruky a hned pouzivat.

No jo, tohle je takové šimrátko, ale dělat s tím drobnější práce, třeba na PC, nebo menší nábytek doma jdou. Na pořádnou práci to chce právě něco většího, ale hlavně aby byly kvalitní ty články :wink:

No právě ta kvalita těch článků je velmi dúležitá.Já jsem dlouho toužil po akuvrtačce a také se dlouho rozhodoval,jakou koupit.Až to vyřešila moje dcera se zetěm.Vloni jsem byl zrovna u nich na "pracovní"návštěvě a přinesli domů leták z Kauflandu.Při jeho prohlížení mi hned padla do oka akuvrtačka.Pánové,ale ta super cena:350,-Sk.Sice jen jeden NiCd akublok,ale na to moje používání jednou za čas bohatě stačí(jsem si řekl).Nabil jsem podle pokynů(přitom mě dcera kontrolovala a napomínala,hold je technický typ),fungovala perfektně,byl jsem šťastný,jako malý kluk.Doma jsem ji použil párkrát,vybitou nabil a uschoval.Po 14dnech jsem potřeboval vrtat.Jaké bylo mé překvapení,batérie vybitá,přitom nikdo s ní nevrtal.Před víc jak týdnem jsem ji opět nabíjel a nyní,když jsem natrefil na tento příspěvek,zkouším a akublok NiCd téměř vybitý.Značka vrtačky:AMItech-KPCD0214,napětí akubloku je 18V.Tak jsem nyní po půl roce z toho dost naštvaný.Ale co bych chtěl za ty peníze,no né.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“