Hill píše:Tvoj kmeň nehovorí štandartnou slovenčinou...
Já si neodpustím ještě jednu poznámku, než mě ty černé vrány ukamenují. Z jakého kmene je ten kdo psal upozornění o nekomerčnosti dole na stránkách? Možná by si to po sobě také mohl přečíst...
Moderátor: Moderátoři
Skay píše:Když už se tady řeší ty zdroje, tak abych zbytečně nezakládal. Mam jen pár dotazů ohledně zapojení1) proč je primár hlavního trafa ještě v serii s několika závity na GDT ? to je kvůli zvětšení strmosti ? Jako že když se otvírá trand tak začne téct proud primárem a i tím GDT takže to ještě jakoby posílí ten budící puls ? 2) jaká funkce je tý paralelní kombinace elytu a dvou diod v serii v obvodu báze těch spínacích trandů ? Kond je mi jasnej - zvětšení strmosti náběžný hrany, ale ty diody
Martin z KE píše:Este k tomu mostiku. No takze treba samozrejme posilnit diody na -12V vetve. Teda potrebujem schottkyho diody na 20A. Nemate nejky tip? alebo potrebujem dvojdiodu ale ne so spolocnou katodou ale naopak so spolocnou anodou. Vyrabaju aj take ? Diki
Andrea píše:GDT je nějaká kůl zkratka pro budicí trafo? (Jestli by to nemělo být BDT)
1) Je to kladná zpětná vazba, urychluje otvírání a zavírání tranzistorů, navíc u AT zdrojů umožňovala samorozkmitání zdroje po zapnutí a tím jeho náběh (neměly STBY zdroj). Další fce těch pár závitů je, že budicí trafo funguje zároveň jako proudové trafo a dá se tak ze sekundáru zjistit proud na primáru hlavního trafa.
2) Kdyby tam ty diody nebyly, tak by se kondenzátor nabil na plné napájecí napětí a při pokusu o otevření tranzistoru by se prorazil přechod BE.
Martin z KE píše:No hej hej uvedomujem siz e 100V ja som raz meral napatie na vystupe trafa no a bolo tam da 63 ac no ale ta tie frekvencie neviem ako sa podpisali pod to. Takze rychle diody do 20A Ok Kolko ns ? 75 ns bude dost ? Asi hej ale take asi nenajdem