Zapojeni Power tlacitka na zakl.desce

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

A proč ne ? K čemu je pak záložní zdroj ?
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jenys »

Dobrý den chlapi, potřeboval bych poradit, jak vyzkoušet proč nenastartuje zdroj(bezpečně plně funkční) z MB M7VKB ver.2,1. Kde hledat chybu :?: Tento PC s MB jsem dostal nefunkční. Byl pryč zdroj a na desce nafouklé kondy v 5V větvi, ale nebyly ani zkratlé ani nefunkční, ESR bylo ještě použitelné. Rovnou jsem je vyměnil a desku s nafouklými vůbec nezkoušel, netroufal jsem si dát tam zdroj z mého PC. Sehnal jsem jiný, funkční,ale nenastartuji ho z MB. Tlačítka by měly být správně zapojené. Záložní baterie má 2,8V. Tak co dál můžu udělat :?: Mám to vyhodit hned, nebo něco zkusit.
Pls :cry: :?: :?:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jenys »

Už jsem ten zdroj z MB nastartoval ani pořádně nevím čím to bylo. Ale je tam jiný problém :roll: Vůbec nenaběhne BIOS, tedy monitor jako by neměl spojení, Check please cable, nebo něco takového. Zkoušel jsem dvě grafické karty a nic, měnil jsem RAMky a také nic. Tak asi ten předešlý zdroj něco odpálil, možná procesor, nebo samotný BIOS :cry:
Jak to mám zjistit, co nejde, zdroj je funkční a ta grafika také. Kde hledat chybku prosím :?: Poradí někdo :?: Děkuji za jakoukoli radu :D
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Něco podobného se mi stalo, když jsem montoval cosik na mámoprkně ve velkém vedru a navíc spěchal - na patici paměti s BIOSem mi ukápl pot. Taky to nechtělo naběhnout, na moňasu jsem měl nápis "Check the video cable" a nechtěl mi naběhnout BIOS - jen ventilátor se točil, jak na procíku, tak ve zdroji. Pomohla blesková očista paměti a celého okolí mámoprkna izopropanolem - paměť ven z patice a umýt i patici a paměť samotnou, BACHA NA STATIKU! Počkal jsem 5 minut, než to uschlo a doslova se srdcem v krku to "nakopnul" - naštěstí úspěšně...
Takže má rada - co je v paticích, vyndej, co má konektory, odpoj. Vyfotit si detaily nebo popsat vše na papír je obrovská výhoda pro budoucí montáž nazpátek. Holou mámodesku umyj izopropylem - nejlepší je štětec, desku postavit na hranu a omývat od horní hrany - přebytečné rozpouštědlo odplavuje nečistoty dolů, kam podkládám starou utěrku nebo hadr na podlahu. Potom stejným postupem umýt všechny odebrané komponenty, vše nechat vyschnout a s použitím nových teplovodivých past pod chladiče zkompletovat. Pokud nejsou odpečené komponenty, ale jen někde nepatrnou nečistotou způsobený svod, mělo by to naběhnout.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
breta1

#20 Příspěvek od breta1 »

Jenys píše:Už jsem ten zdroj z MB nastartoval ani pořádně nevím čím to bylo. Ale je tam jiný problém :roll: Vůbec nenaběhne BIOS, tedy monitor jako by neměl spojení, Check please cable, nebo něco takového. Zkoušel jsem dvě grafické karty a nic, měnil jsem RAMky a také nic. Tak asi ten předešlý zdroj něco odpálil, možná procesor, nebo samotný BIOS :cry:
Jak to mám zjistit, co nejde, zdroj je funkční a ta grafika také. Kde hledat chybku prosím :?: Poradí někdo :?: Děkuji za jakoukoli radu :D

Posledni zoufaly pokus - vymen baterku, 2,8V muze byt malo...
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Povodny zdroj mohol dosku odpalit. Treba skontrolovat, ci sa niektory IO nadmerne nehreje. Nasledne zmerat vsetky napatia, ktore su aktivne aj pri vypnutom PC.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenys »

EKKAR píše:Něco podobného se mi stalo, když jsem montoval cosik na mámoprkně ve velkém vedru a navíc spěchal - na patici paměti s BIOSem mi ukápl pot. Taky to nechtělo naběhnout, na moňasu jsem měl nápis "Check the video cable" a nechtěl mi naběhnout BIOS - jen ventilátor se točil, jak na procíku, tak ve zdroji. Pomohla blesková očista paměti a celého okolí mámoprkna izopropanolem - paměť ven z patice a umýt i patici a paměť samotnou, BACHA NA STATIKU! Počkal jsem 5 minut, než to uschlo a doslova se srdcem v krku to "nakopnul" - naštěstí úspěšně...
Takže má rada - co je v paticích, vyndej, co má konektory, odpoj. Vyfotit si detaily nebo popsat vše na papír je obrovská výhoda pro budoucí montáž nazpátek. Holou mámodesku umyj izopropylem - nejlepší je štětec, desku postavit na hranu a omývat od horní hrany - přebytečné rozpouštědlo odplavuje nečistoty dolů, kam podkládám starou utěrku nebo hadr na podlahu. Potom stejným postupem umýt všechny odebrané komponenty, vše nechat vyschnout a s použitím nových teplovodivých past pod chladiče zkompletovat. Pokud nejsou odpečené komponenty, ale jen někde nepatrnou nečistotou způsobený svod, mělo by to naběhnout.

Díky EKKARe, můžu to zkusit i když tím by to nemělo být, ale náhoda je blbec. Já nevím jaká ta deska je, celé PC bylo nefunkční a zdroj měl vypálený šváb, deska nafouklé 5V kondy. Takže nevím co se mohlo odpálit. desku jsem měl venku a měnil ty elyty. Ale ty elyty nebyly úplně v háji. Je to jak píšeš, běží ventilátory a svítí ledky na předním panelu, no jo, ale nemá svítit jen jedna? Při zapnutí na chvilku probliknou ledky na klávesnici a pak zhasnou. Zkusím změřit napětí. Nic se tam nehřeje ani nesmrdí.

Zkusím vyměnit baterku, ale nemám jinou a vyndavat jí z tohohle asi neeeeé :?:

Které napětí mají být aktivní i při vypnutém PC :?: :lol: Jo a nevadí, že jsem měl při výměně elytů na chvíli vyndanou baterku, jestli jsem to nesmazal :?: :roll:
Budu pátrat a kdyby se to nepovedlo, tak mám slíbený jiný vrak PC :wink:
Děkuji zatím za rady, vyzkouším a uvidím :D
hafca

#23 Příspěvek od hafca »

I při špatné baterce musí deska naběhnout. Jen si po vypnutí nebude pamatovat nastavení.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Nemusi. Vacsinou to funguje aj tak, ale existuju vynimky. Ale 2,8V je dost, tym to nebude.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Jenys »

Tak jsem změřil napětí ze zdroje co jdou do desky, to vše sedí. Těch +5V SB nevím jak správně měřit. Proti GND to má asi 0,085V a proti tomu zelenému pro sepnutí zdroje je to těch 5V. Když zapnu PC, tak nabíhá disk a chvíli něco pochroustá a zastaví se. Monitor stále jen že nemá spojení. Pro jistotu jsem monitor dal na své PC, maká správně, takže chyba je někde stále na desce. Pořád mám takový vnitřní pocit, že by neměla být ta deska úplně v háji. Jestli nemůže být poškozen ten Bios. Nedá se vyměnit ten jeho šváb :?: To asi né, co :?:

No budu postupně pátrat dál a děkuji za názory a nápady :lol:
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

Jenys píše:Tak jsem změřil napětí ze zdroje co jdou do desky, to vše sedí. Těch +5V SB nevím jak správně měřit. Proti GND to má asi 0,085V a proti tomu zelenému pro sepnutí zdroje je to těch 5V. Když zapnu PC, tak nabíhá disk a chvíli něco pochroustá a zastaví se. Monitor stále jen že nemá spojení. Pro jistotu jsem monitor dal na své PC, maká správně, takže chyba je někde stále na desce. Pořád mám takový vnitřní pocit, že by neměla být ta deska úplně v háji. Jestli nemůže být poškozen ten Bios. Nedá se vyměnit ten jeho šváb :?: To asi né, co :?:

Na STBY (fialový) musí být +5V proti zemi (černý) vždy, když je zdroj připojen na síť (a případně má zapnutý síťový spínač, pokud ho má). FLASHka s BIOSem bude asi odolnější než čipová sada. Vyměnit se dá, pokud je v patici tak snadno, pokud je zapájená tak hůř.
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

Raz sa mi stalo, ze som dostal dosku, ktora prestala fungovat po odpaleni zdroja. A naozaj bola zla len flash. Ale to je vynimka potvrdzujuca pravidlo, ze vzdy odide chipset alebo super i/o. Uz som videl aj to, ze bolo odpalene kompletne vsetko - chipset, super i/o aj flash.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jenys »

Andrea píše:
Jenys píše:Tak jsem změřil napětí ze zdroje co jdou do desky, to vše sedí. Těch +5V SB nevím jak správně měřit. Proti GND to má asi 0,085V a proti tomu zelenému pro sepnutí zdroje je to těch 5V. Když zapnu PC, tak nabíhá disk a chvíli něco pochroustá a zastaví se. Monitor stále jen že nemá spojení. Pro jistotu jsem monitor dal na své PC, maká správně, takže chyba je někde stále na desce. Pořád mám takový vnitřní pocit, že by neměla být ta deska úplně v háji. Jestli nemůže být poškozen ten Bios. Nedá se vyměnit ten jeho šváb :?: To asi né, co :?:

Na STBY (fialový) musí být +5V proti zemi (černý) vždy, když je zdroj připojen na síť (a případně má zapnutý síťový spínač, pokud ho má). FLASHka s BIOSem bude asi odolnější než čipová sada. Vyměnit se dá, pokud je v patici tak snadno, pokud je zapájená tak hůř.

Děkuji za reakci, změřil jsem ten fialový a je tam těch +5V, asi jsem včera měřil na jiném pinu. Ta Flashka je v patici. Co navrhuješ zkoušet dál :?: Děkuji :lol:
Andrea

#29 Příspěvek od Andrea »

Jenys píše:Děkuji za reakci, změřil jsem ten fialový a je tam těch +5V, asi jsem včera měřil na jiném pinu. Ta Flashka je v patici. Co navrhuješ zkoušet dál :?: Děkuji :lol:

Jestli máš dobrý sociloskop, tak se zkus pověsit na /CS a /OE té flashky, uvidíš, jestli se to z ní vůbec pokouší číst. Pokud ne, tak je nejspíš v čudu čipovka a je to na vyhození. Pokud to z ní bude zkoušet číst, můžeš zkusit výměnu za jinou funkční a naprogramovanou.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Jenys »

Andrea píše:
Jenys píše:Děkuji za reakci, změřil jsem ten fialový a je tam těch +5V, asi jsem včera měřil na jiném pinu. Ta Flashka je v patici. Co navrhuješ zkoušet dál :?: Děkuji :lol:

Jestli máš dobrý sociloskop, tak se zkus pověsit na /CS a /OE té flashky, uvidíš, jestli se to z ní vůbec pokouší číst. Pokud ne, tak je nejspíš v čudu čipovka a je to na vyhození. Pokud to z ní bude zkoušet číst, můžeš zkusit výměnu za jinou funkční a naprogramovanou.

Mám BM556A, ale nevím, které jsou ty /CS a /OE flashky. Jinou bych měl starší z roku 1995 z desky pro AT, tahle je z 1998 pro ATX.

Nejsem zase až takový odborník přes ekektroniku, tak potřebuji navigovat. Děkuji :wink:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“