Ovládání brány

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jezevec »

ok1f píše:Co to je 4094? Chtěl jsem se podívat na alldatasheet, ale nepodařilo se načíst info o této součástce. Jen jsem se dočetl, že je to registr, jak to funguje ve spolipráci s PIC?

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 4094.shtml
Banda

#17 Příspěvek od Banda »

ok1f píše:Ale vůbec ne, PIC mám několik, jak 628, tak 16f84, stovka sem stovka tam, na to nehledím, několik 16f84 jsem i zničil svojí nevědomostí (neošetřené vstupy), prostě všechno něco stojí. 628 jsem koupil právě pro tento účel, ale prostě mám strach opustit mě trochu známou součástku a začínat znovu. Další důvod-k 16f84 mám český manuál, k 628 nikoliv.
A za každou radu jsem vděčnej, pokud mě někdo pouze nechce dát najevo, jak jsem já blbej a on chytrej. To spíš mrzí.

Tak to je super, že už 16F628 máš. Bát se vůbec nemusíš, od toho jsme tu my. Naopak si myslím, že je to krok vpřed a ne začínání od znova. Nakresli si schéma, jak si to představuješ (zapojení vstupů/výstupů) a začneme programovat. Datasheety v angličtine se taky dají překousat.
kbulda

#18 Příspěvek od kbulda »

Ty optický závory musíš mít u křídlových vrat 2 x.
1 x u otevřených vrat a 1 x u zavřených.
ok1f

#19 Příspěvek od ok1f »

Jak to myslíš? Já jsem s bránou počítal jako s pojistkou, když bude paprsek přerušený nějakým objektem, tak se brána nezavře okamžitě, ale zaš na sebe čidla zase uvidí. Otevřít bránu bude možno kdykoli.
Chenzee

#20 Příspěvek od Chenzee »

No a co třeba když ti o pouti návštěva zastaví autem těsně u dveří, protože jinde již nebylo místo a ty půjdeš, ze zvyku cvakneš a brána se začne otevírat. :( Také bych řekl, že pokud dojde k sevření překážky při zavírání, je potřeba udělat to, aby se brána alespoň trošku pootevřela, abys byl schopen překážku vyprostit. Vše je však na konstruktérovi, jak daleko chce systém promyslet :wink: ... hodně štěstí
ok1f

#21 Příspěvek od ok1f »

Pravda, ten prostor před bránou by to chtělo také ošetřit.

Jak by se dalo řešit sevření překážky, to zatím netuším, snímat otáčky motoru asi nebude nic platné, je to hodně zpřevodované dopomala = má to moc velikou sílu.

ICSP je u 16F628 stejné, jako u 16F84 ?
Chenzee

#22 Příspěvek od Chenzee »

... a vstupy používané při ICSP můžeš jinak používat i pro aplikaci. Tam sice jsou jistá omezení, ale byla by škoda je nechat ležet ladem.
Jinak snímače na čelech brán asi např. jako lištu na pružinách a pod ní koncáky. Konstrukčně jsem nad tím moc nepřemýšlel, ale jistý směr jak dojít k výsledku to asi je.
Naposledy upravil(a) Chenzee dne 28 led 2009, 09:44, celkem upraveno 1 x.
ok1f

#23 Příspěvek od ok1f »

To můžu, ale kdyz budu programovat ICSP, tak vlastně impulsy z peogramátoru budu ovlivňovat případné výstupy. Tak asi bude lepší, použít je jako vstupy.
Chenzee

#24 Příspěvek od Chenzee »

ok1f píše:To můžu, ale kdyz budu programovat ICSP, tak vlastně impulsy z peogramátoru budu ovlivňovat případné výstupy. Tak asi bude lepší, použít je jako vstupy.

jednak si myslím, že vstupy z koncáků připojíš na RB4-7 kvůli přerušení tzn. pro programování ICSP OK a také programovat přes ISCP budeš (když nebudu brát v potaz odladění aplikace na stole v teplíčku) možná 1x za měsíc kdy to trvá možná 10s. a zbylých XY hodin bys je používal pro aplikaci. Samozřejmě, že pokud je nepotřebuješ využít jinak, tak je necháš pouze na ICSP ale pokud si na začátku necháš pouze 1PIN volný, na konci práce zjistíš, že ti dva budou chybět :wink: . Od jisté doby již taky raději naprogramuji obvod kde mi zůstane 5 volných pinů než to mít na krev. Ale to uvidíš časem. 8-)
ok1f

#25 Příspěvek od ok1f »

Proč by měly koncáky být na INT?
TomasX

#26 Příspěvek od TomasX »

Musíš motorky ovládat stykačema?
Zkoumal jsem nějaký "tovární" otvírání a tam je jen jeden "šváb" (vybroušený značení) dvě optozávory a stejnosměrné motorky spínají "fety" a vypínají nadproudové ochrany. Bez stykačů a koncových vypinačů.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
ok1f

#27 Příspěvek od ok1f »

Brána je široká 9m a hýbat s ní budou dva motory na 380V přes převodovku, dřív to točilo ventilama někde v elektrárně...
Nevíte, kde sehnat 16F628 do Eagle?
Andrea

#28 Příspěvek od Andrea »

ok1f píše:Brána je široká 9m a hýbat s ní budou dva motory na 380V přes převodovku, dřív to točilo ventilama někde v elektrárně...
Nevíte, kde sehnat 16F628 do Eagle?

microchip-4.lbr
http://www.cadsoft.de/cgi-bin/download. ... /libraries
ok1f

#29 Příspěvek od ok1f »

Dík, jdu tvořit.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když jsme u toho spínání - čím byste spínali stejnosměrně cca 200-400V, 10-20A ? Kromě drahýho ss stykače.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“